Döviz ve Altın fiyatlarında görünüm nasıl?

 | 15.09.2020 12:39

Geçtiğimiz haftada yaşanan küresel satışlarda azalma var ve teknoloji tarafı pozitif ayrışıyor, ancak bankalar geride kalıyor. Yüksek kredi imkanları ve düşük faizler sektör üzerindeki yükü ağırlaştırmaya devam ediyor.

Küresel tarafta artan vakalara karşın olumlu fiyatlama genelde devam ediyor, zaten Mart’taki şok satış sonrası Fed öncülüğünde başlayan genişlemeci politikalarla piyasalar hep iyiyi satın aldı/alıyor. Ancak salgında 2. dalga olasılığı giderek artarken ilk hamle İsrail’den geldi, ülke 3 haftalık karantina kararı aldı. Piyasalar ise dipten dönen verileri fiyatlayarak hala gelecekteki iyiyi satın alıyor. Bugün Çin’den gelen sanayi üretimi aylık %5,6 artışla Şubat sonrası en iyi performansı gösterdi. Çin ekonomisindeki toparlanma üretim ve ticaret için önemli bir gösterge, ancak bu defaki kriz çok farklı ve salgın her bölgede farklı dönemlerde artış gösterebiliyor, bu nedenle bir yerdeki toparlanma genele sirayet edemiyor. Bunun en belirgin örneğini Avrupa’da görüyoruz. Avrupa’da vaka sayısındaki artış, küresel endekslerdeki yükselişe bölgenin geride kalmasına neden oluyor.

Hükümetlerin ve merkez bankalarının genişlemeci politikaları devam ederken bu hafta gözler Fed’de. Fed Başkanı Powell’ın enflasyona dair açıklamaları son iki yılın dip seviyesine gerileyen ABD Dolar Endeksi’ndeki baskıyı da artırmıştı, çünkü piyasalar Fed’in enflasyonda görülecek olası yükselişe karşın faiz artışında yavaş davranacağına ikna olmuş durumda. Yarınki FOMC toplantısında komitenin Powell’ın açıklamalarını desteklemesi ve güvercin ifadeleri yinelemesi bekleniyor. Bu dolar tarafında sert bir düşüşe neden olmayabilir, çünkü zaten Powell’ın açıklamaları ile fiyatlama büyük oranda yapılmıştı. Endekste 93,0 seviyesi altında 92,65’i izleyeceğiz. Son haftalardaki harekete bağlı fiyatın 92,65-93,50 aralığını koruması olası görünüyor.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

EUR/USD tarafında 1,19 istekli görünüm 5. günde de devam ediyor, 1,20 kritik direnç olurken bu seviye üzerindeki hız ECB’nin ‘gözlemliyoruz’dan sözlü müdahaleye geçmesine neden olabilir.

Altın, belirttiğimiz gelişmelerle 1,960$ üzerine çıktı ve 1,983$ direnci bu hafta test edilebilir. Çok defa belirttiğimiz gibi trend güçlü ve fiyat son yılların zirvesinde, dolayısıyla ataklar daha yavaş kalabilir, ancak önemli olan geri çekilmelerdeki durum ve düşüşler sınırlı kalıyor. Bu seviyelerde dengenin sağlanması yükselişlerin yavaş ama daha sağlıklı ilerlemesini sağlayabilir. Geri çekilmelerde 1,930$ kuvvetini koruyor.

Yurt içinde ise salgın sonrası artan genişlemeci politikaların en çok inşaat sektörü üzerinde etkili olduğunu geçen ay görmüştük. Temmuz’da konut satışları ve yapı izinlerinde ciddi bir artış olmuştu, Ağustos’ta ise bankaların faiz oranlarını artırmaları ile bir miktar düşüş var, ancak inşaat hala en çok destek alan sektör olmayı sürdürüyor. Hane halkının ev sahibi olma isteğinde düşük faiz oranları ve uzun kredi imkanları cazibe yaratmıştı, gelirin çok üzerinde borçlanma sağlayan bu imkanların bankacılık sektöründeki yükü de artıyor. Yüksek oranlı sorunlu kredi oluşması durumunda durum yine ödenmemeye gelecek, bu da hem özel sektör hem de kamu üzerindeki ödemeler dengesinin bozulması demek.

X/TL kurlarına bakalım;

USD/TRY 7,50’ye yakın fiyatlamasına devam ediyor ve doların küresel piyasalarda zayıfladığı, gelişen ülke paralarının değer kazandığı bu hafta TL, tarihi dip seviyeleri test etmeye devam ediyor. Rekor ataklarda seviye vermeyi doğru bulmuyoruz. Dün paylaştığımız grafikte 7,50 psikolojik seviyesinin aşılması durumunda gösterge ilk 7,55 ve ardından 7,67 seviyelerine işaret ediyor. Ons altında bahsettiğimiz durum kurda da geçerli, fiyatta geri çekilmenin sınırlı olması yükseliş isteğinin devam ettiğini gösteriyor. Bu nedenle düşüşteki hareket daha önemli, çünkü zaten yükseliş var. Geri çekilmelerde 7,37’yi ilk önemli destek olarak izliyoruz.

EUR/TRY hem eurodaki yükseliş hem TL’deki kayıpla 8,9170’e çıkarak yeniden rekor tazeledi. Kurda 9,0 artık ana direnç durumunda ve olası geri çekilmelerde ise 8,60 ana desteği üzerinde geçen hafta test edilen 8,80’ni izliyoruz.

GBP/TRY sterlinin anlaşmasız Brexit fiyatlaması ile değer kaybetmesiyle geçen hafta kısmi düşüş yaşadı, ancak şimdi 9,70’i aşma çabasında. Fiyatta 9,76 en yakın ilk direnç.

CHF/TRY 8,27’yi aşarak bugün yeni rekoru gördü ve kur, döviz çiftleri arasında en istikrarlı en az oynaklıkla ilerleyen kur durumunda. Kurda 8,18 üzeri riskli ve bu seviye üzeri her kapanış rekor demek.

Gram, hem dolar kuru hem onstaki yükselişle 472 TL direnci üzerine çıktı, FOMC’nin onsu desteklemesi durumunda haftanın devamında 478 TL-482 TL direnç aralığına doğru alımlar devam edebilir. Grafik üçgen formasyonunda yükselişi destekliyor.