ECB ve Fed Öncesi Ons Altın Tarihi Bir Bölgede

 | 07.09.2022 10:34

Enflasyon ile mücadele konusunda merkez bankalarının verdiği mesajlar ve aldığı aksiyonlar A’dan Z’ye tüm finansal varlıkları etkilemektedir. ABD Merkez Bankasının bu konudaki agresif tutumu ile birlikte dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faiz oranındaki yükseliş ons altın fiyatında önemli bir baskı oluşturmaktadır. Bu baskı yeni dönemde sona mı erecek yoksa yeni bir baskılanma dönemine mi girecektir sorusuna cevap aramaktadır. ECB ve Fed kararları, FOMC üyelerinin açıklamaları, enflasyon, büyüme, istihdam piyasasına ilişkin gelecek ekonomik göstergelerin sonuçları, Rusya-Ukrayna sürecine yönelik yeni haber akışları bu açıdan dikkatle takip edilmelidir.

Ons altın Haziran 2019'da yaklaşık 6 yıllık ayı piyasasına son veren bir yükseliş ile dikkatleri üzerine çekti ver gerçekleştirdiği pozitif reaksiyon ile Ağustos 2022'de 2075, Mart 2022'de ise 2070 dolar seviyelerine ulaştı. Altın ile alakalı pozitif beklentinin ön planda kalmasının en önemli sebebi hiç şüphesiz ki yükseliş trendi görünümünde 1670 – 1685 bölgesini dip yapma isteğiydi. Bu yıl da benzer bir dip görünümü ile 1810 dolar seviyesine kadar yükseliş gerçekleşse de Fed agresifliği Altın fiyatının tekrar bu bölgeye yaklaşmasına olanak tanıdı.

Şimdi ise Aatın fiyatının önünde önemli bir yol ayrımı var.

  • Birinci senaryoda daha önce olduğu gibi 1670 – 1685 bölgesini dip kabul edip kısa vadeli olarak yeniden yukarı yönlü bir hareket gerçekleştirip 1785 – 1810 bölgesine ulaşmak ve yükselişlerine devam edip etmemesi hususunda yeniden karar aşamasına geçmek isteyecek.
  • İkinci senaryoda ise 1670 – 1685 bölgesi altındaki kalıcılık ile 2019 Haziran tarihinde başlattığı yükseliş trendine son verecek.

Şu anki makroekonomik gelişmeleri değerlendirdiğimizde, Fed’in agresif faiz tavrı ve ECB’nin Avrupa’nın içinde bulunduğu enerji krizi sebebiyle agresif bir tavırda hareketlerine devam edemeyeceği beklentisi dolar endeksi ve ABD tahvil faiz oranlarında yukarı yönlü beklentilerin daha da devam edebilmesine olanak tanımaktadır. Bu süreçte ülkeler arası herhangi bir jeopolitik risk temasının da olmayışı fiyatlama açısından ons altın tarafında aşağı yönlü baskıyı bir adım öne çıkartmaktadır. Ancak hangi senaryoyu baz almalıyız hususunun Eylül ayının genelini takip etmek ve özellikle uzun vadeli stratejide aylık kapanışı önemsememiz riskimizi minimize edebilmek adına önemlidir. Ek olarak akıllara şu soru işareti de gelmektedir. Yatırımcılar yüksek enflasyondan korunmak için altın gibi varlıklara yönelmez mi? İşte tam da bu aşamada merkez bankaları agresifliği girmektedir. Bu da mevcut senaryonun geçersiz kalmasını sağlamaktadır.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir