Enflasyon ve Faiz Arasındaki Fark Kapanacak mı?

 | 02.08.2021 14:09

Gözler yurt içinde enflasyon verilerine çevrilmiş durumda. Geçen hafta açıklanan 3. çeyreğe dair enflasyon raporunda 2021 yılı enflasyonu tahmini %12,2'den %14,1'e yükseltirken, 2022 yılı enflasyonunu %7,5'ten %7,8'e revize edilirken gıda enflasyonu da 2021 yılı için %13,0'ten %15,0'e, 2022 yılı için %9,8'den %10,1'e güncellendi. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Nisan ve Mayıs aylarında enflasyonda artış gıda, enerji ve temel mal gruplarından kaynaklandığını ve döviz kurundaki yükseliş temel mal gruplarındaki yükselişte belirleyici olduğunu söyledi.

Elektriğe %15, LPG’ye 39 kuruş ve doğal gazda konuta %12, sanayiye %20 zam gelmesinin etkilerini bu ay enflasyon raporunda göreceğiz. Bu zamların etkisinin enflasyona %0,6 puanlık katkı yapacağı, dolaylı etkileri nedeniyle ise enflasyonu %1,1 artıracağı ifade edilmekte. Yani daha önceki raporlarımızda ifade ettiğimiz gibi enflasyonda düşüş beklemek yersiz. Ayrıca enflasyonun yaz sonuna doğru %19-20 olabilme ihtimalinin yüksek olacağını bir kez daha vurgulayalım.

Dünya genelinde ise enflasyonda artış devam ediyor. FED, koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasıyla hizmet fiyatları enflasyonunda da artış beklediğimizi ifade edelim.

Haziran ayına ilişkin piyasada enflasyon beklentileri aylık bazda %1,54’te oluşurken yıllık beklenti %18,50’de oluşmakta.

Geçen yılın aynı döneminde en fazla ulaştırma, çeşitli mal ve hizmetler ve ev eşyası kalemlerinin arttığı görülürken gıda ve alkolsüz içecekler ile giyim ve ayakkabı grubunda ise düşüş yaşanmıştı.

Acar Menkul Değerler olarak enflasyonun beklentilere paralel yıllık bazda %18,50 geleceğini tahmin ediyoruz.

Enflasyonda gıda fiyatlarında baz etkisi ile birlikte fiyat artışlarının devam ettiğini görüyoruz. Konut kalemi en yüksek artacak kalem olabilir ayrıca elektrik, doğalgaz ve LPG’ye yapılan zamların ulaştırma kaleminde de devreye girecek olan baz etkiyi azaltması beklenebilir. Enflasyona puansal katkının en fazla olacağı grup muhtemelen konut ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu olacaktır. Ulaştırma grubu enflasyonda bizce bu ay belirleyici faktör olabilir. Eğer baz etkisi sınırlı kalırsa enflasyon beklentilerin ötesine taşınabilir. Ayrıca kurun birikimli etkileri de enflasyonu yukarı itici bir neden olarak sayabiliriz.

Kurun birikimli etkilerinin de devreye girmesiyle yaz sonuna kadar enflasyonda bir toparlanma beklemiyoruz. Ancak özellikle gıda fiyatları, petrol fiyatları ve kurdaki gelişmeler önümüzdeki dönemlerde enflasyon üzerinde belirleyici olmayı sürdürecektir.

Diğer merakla beklediğimiz unsur ise ÜFE-TÜFE arasındaki makas olacaktır. Şu anda ülkemizde hem talep kaynaklı hem arz kaynaklı enflasyon görülmekte. ÜFE 2021 yılının Mayıs ayında %42.89 olarak gerçekleşmişti. ÜFE-TÜFE arasındaki makas %25,36 iken (42,89-17,53=25,36) bu maliyetlerin üreticinin sırtına yüklendiği anlamına gelmekte. Yani bu durum değişmez ise ÜFE-TÜFE makası kapanmaz ise yeni zamların yolda olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yılsonuna doğru enflasyon bu bağlamda %23-%24’lere taşınabilir.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Piyasa beklentilerimize gelince son Fed faiz toplantısında enflasyonun çok riskli hale geldiği ancak istihdamda tam toparlanma görülmediği ifade edilirken tahvil alım programına devam edildi. Ancak Eylül tahvil alım programının azaltılmasına başlanacağını düşünüyoruz. Hem enflasyondaki yükselişin devam etmesi hem konut fiyatlarında görülen artış Fed’in elini her ay daha zorlaştırmakta. Artan enflasyon etkisi varlık sınıflarından çıkışları hızlandırabilir. Ayrıca bu enflasyon ortamında ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde anlamsız bir baskı görüyoruz. Yakın zamanda bu baskının ortadan kalkıp ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde tekrar yükselişin yaşanacağını düşünüyoruz. Bu artış gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışına sebep olabileceği gibi yurtdışı borçlanmalarını da sınırlayabilir. Bu bağlamda BIST 100’de 1466 kırılmadığı sürece 1200 beklentimiz devam etmektedir. Eğer bu seviye yukarı yönlü kırılır ise tekrar alımlar görülebilir. Kur tarafında ise doların küresel bazda değer kaybetmesi ile düşüşler devam ederken satış baskısının artması için 8,00 desteğinin kırılıp kırılmayacağını izleyeceğiz. Özellikle hem içerde enflasyonun reel faiz getirilerini düşürmesi hem de ABD 10 yıllık tahvil faizinde beklediğimiz yükseliş dolar/TL’de 8,,0 direncini oldukça önemli hale getirdi. Eğer bu seviye aşılır ise kurda yeni tarihi zirveler tekrar ön plana çıkabilir.

BIST 100

Teknik olarak baktığımızda 15 aylık aşağıdan gelen desteğin kırıldığını ve satış baskısının kuvvetlendiğini görüyoruz.

Aşağıda 1341 seviyesinin altında önce 1309 ve arkasından 1258 puana kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1409 direncinin kırılması halinde önce 1426 ve arkasından 1466 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

Dolar/TL

Teknik olarak baktığımızda Fed faiz kararı sonrası 8,60 seviyesinin altına inen kurda aşağı yönlü baskı kuvvetlendi. Aşağıda 8,00 yukarıda 8,60 direnci kuvvetli olacaktır.

Aşağıda 8,36 seviyesinin kırılması halinde önce 8,27 ve arkasından 8,00’e doğru düşüş görülebilir.

Yukarıda ise 8,60 seviyesinin üzerinde önce 8,80 ve arkasından 9,50’ye doğru alımlar güçlenebilir.