Enflasyonda Düşüş Emaresi Yok, Fakat Kurdaki Görünüm Kritik

 | 03.06.2022 16:35

Haftanın son işlem gününde küresel piyasaların radarında Mayıs ayı istihdam rakamları vardı ve istihdamdaki artış devam etti. Önemli nokta ise ücretlerdeki artış hızıydı ki Nisan’daki gibi yavaşlama devam etti. Bu neden önemli? Çünkü ücretlerdeki artış talep enflasyonun da yüksek kalması anlamına geliyor. Dünyada ve ABD’de maliyet ağırlığıyla başlayan enflasyon sürecinde artık hanehalkının tüketimini artırması da etkili oluyor.

Fed için tahmin edilemeyen bir hızla yükselen enflasyona karşı Mayıs’ta şapkalar öne koyuldu, düşünüldü, kabul edildi ve 50 baz puanlık faiz artışı yapıldı. Şimdi Haziran ve Temmuz için de bu orandaki planlama devam etse de komite bunu istihdama zara vermeden yapmak istiyor. Mayıs itibarıyla büyüme değil enflasyon seçildi, ama denge korunmazsa hem bozulma artar hem de iyileşme süreci uzar diye sektörü yakından takip etmeye devam ediyor.

Rusya-Ukrayna savaşı hem ABD hem de Avrupa’da hizmet başta olmak üzere sektörlerde yavaşlama yarattı, ama ABD’de yavaşlayan duruma karşın istihdamın sürmesi pozitif bir durum.

Yurt içine döndüğümüzde yazılacak o kadar çok şey var ki… Ancak günün verilerden gidersek elbette ki herkes için en güncek konu 24 yılın zirvesine çıkan enflasyon!

Mayıs’ta sütten ete, çaydan şeker una kadar yine tüm gıda ürünlerine zamlar gelmeye devam etti. Üzerine akaryakıt zamları sürdü. Alkollü içecek ve sigara zammı var. Var da var… Yani Nisan’dan geri kalınan bir durum olmazken aylık artış %2,98 olmuş. Bu noktada madde sepeti daha detaylı ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde hazırlandığı için detaylar görünmüyor. Bir diğer referansı baz aldığımızda ise İstanbul’da %5,84 artan ve yıllık da %87,35’e çıkan enflasyonla yurt genelindeki enflasyon arasında aylık da yıllık da büyük fark var.

Diğer farkı ÜFE’den görebiliyoruz. ÜFE’nin sene başı artışı şöyle:

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Ocak %10,45

Şubat %7,22

Mart %9,19

Nisan %7,67

Mayıs %8,76