Enflasyonla Mücadele Takım Oyunu

 | 06.07.2021 07:51

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun 18. Bakanlar Toplantısı, üretim politikasındaki anlaşmazlık nedeniyle iptal edilirken

, üye ülkeler arasında anlaşmazlık çıkmaza girmiştir. Görüşmelerde ağustos-aralık döneminde petrol üretiminin her ay günlük 400 bin varil artırılması ve mevcut üretim kesintisi anlaşmasının 2022 yılı sonuna kadar uzatılması önerisi üye ülkelerin çoğunluğu tarafından desteklenirken, görüşmeler Birleşik Arap Emirlikleri'nin "üretim kotasının artırılması" isteği nedeniyle sonuçsuz kaldı.

Diğer taraftan Beyaz Saray sözcüsü, Biden yönetiminin durdurulan OPEC+ petrol üretimi müzakerelerinde uzlaşmalı bir çözüm için bastırdığını, önerilen üretim artışlarının ileriye taşınmasına izin verecek bir uzlaşma çözümü çağrısında bulunmak için ilgili başkentlerle temasa geçtiğini açıklamıştır.

Yurt içerisinde Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini açıklarken, TÜFE haziran ayında yıllık bazda 17,53%, ÜFE ise 42,89% artış göstermiştir. Açıklanan rakamlar sonrasında tüketici enflasyonunun 2 yılın zirvesine çıktığı, tüketici enflasyonu ile üretici enflasyonu arasındaki farkın ise endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığı görülmüştür.

Açıklanan enflasyon verileri sonrasında yabancı kurumları Türkiye için enflasyon beklentilerini güncellemeye gitmiş, Goldman Sachs yıl sonu enflasyon beklentisini 16%'ya çıkarırken, JPMorgan (NYSE:JPM) 14,7’ye yükseltmiştir. Citi ise enflasyon verisi sonrasında parasal gevşeme için koşulların giderek daha zor hale geldiğine dikkat çekmiş, Barclays TCMB’nin dördüncü çeyrekte 350 baz puanlık bir faiz indirimi yerine 250 baz puanlık bir indirim yapmasını beklediğini duyurmuştur.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yüksek enflasyonla mücadelenin takım oyununu gerektirdiğini belirtmiş, TCMB’nın bu sorunu çözmekte kararlı bir yaklaşıma sahip olduğunu söylemiştir. Fakat Cumhurbaşkanı konuşmasında kendisinin daha çok büyüme ile ilgilendiği görülürken, ikinci çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin baz etkisinin de devreye girmesiyle yıllık 20% civarında bir büyümeye işaret ettiğini açıklamıştır.

Küresel piyasalara baktığımızda, Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününde 0,5% civarında yükseliş kaydetmiş, ABD endeksleri ise tatil nedeni ile değişim göstermemiştir. Bununla birlikte VIX korku endeksi 15,07 ile yatay görünümünü korurken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri 1,444% ile sınırlı düşüş kaydetmiştir. DXY Dolar endeksi ise 92,415 ile son iki işlem gününde bir geri çekilme yaşamaktadır. ABD vadelileri bugün için karışık bir fiyatlamaya işaret ederken, Asya borsalarında alımların ağırlıkta olduğu görülmektedir.

Bu gelişmeler ışığında Bist 30 endeksine baktığımızda, son dönemde kısa vadeli satış baskısının etkisi ile 1,5 yıllık yükseliş trendinin alt sınırı olan 1450 seviyelerine yaklaşıldığı görülürken, son üç işlem gününde devreye giren alımlar ile bir toparlanma yaşanmıştır. Son 5 işlem günü dikkate alındığında genel olarak 3 milyar TL gibi bir para girişi gerçekleştiği görülürken, bu durumun devam etmesi durumunda 1510 ve 1535 seviyelerine doğru toparlanmanın sürmesi beklenmektedir. Aşağıda ise 1450 ve 1485 seviyeleri destek noktaları olarak izlenecektir.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir