Euro/Dolar Kayıplarını Telafi mi Ediyor?

 | 07.05.2021 09:32

Euro Bölgesi Nisan ayı Hizmet PMI rakamı 50,5 ile beklentilerin bir miktar üzerinde geldi. Nisan ayı imalat PMI rakamı ise 62,9 ile beklentilerin bir miktar altında kaldı. Bu gelişme euro tarafında bir miktar tansiyonu tetiklerken, paritede daha çok ABD Hazine Bakanı Yellen’ın açıklaması sonrasında geri çekilme hareketi ivme kazandı. Yellen, Fed’in ekonomideki ısınma kaynaklı faiz artırım kararına gidebileceğini açıklaması sonrasında dolarda pozitif senaryo tetiklendi ve böylece EUR/USD paritesinde 1,20 seviyesine varan oranda düşüş gerçekleşti. Yellen sonrasında önemli Fed yetkililerinden gelen açıklamaların ise ABD enflasyonundaki yukarı yönlü etkinin geçici olacağını ve Fed Başkan Powell'ı desteklediklerine ilişkindi. Böylece EURUSD paritesinde yaşanan düşüşlerin yeri tekrardan toparlanma hareketi ile değişti.

Euro Bölgesi’ne ilişkin olarak üretici fiyat endeksi yüzde 4,3 ile beklentilerin çok üzerinde bir artışa işaret etti. Euro Bölgesi perakende satışlar ise aylık bazda yüzde 2,7 oranında artışa işaret etti. ECB aylık raporunda, enerji fiyatlarındaki gelişmelerin son aylarda Euro Bölgesi manşet enflasyonunda belirgin bir toparlanmaya neden olduğuna değinildi.

ABD tarafında ise ADP özel sektör istihdamının 7 ayın üzerinde gösterdiği artış sonrasında, ülkede haftalık işsizlik maaşı başvuruları 498 ile gerileme kaydetmeye devam ediyor. Bu gelişmeye rağmen dolar varlıklarının değer kazancında sınırlı kalması paritede 1,2050 seviyesi üzeri fiyatlamaları beraberinde getirdi.

Bu gelişmelerin akabinde paritenin 1,2057 eşiğini koruması ile birlikte yükselişlerine 1,21 ve 1,2156 direnç seviyeleri çerçevesince hız kazandırması beklenebilir. Ancak paritenin 1,,2057 seviyesi altını test etmesi durumunda geri çekilmelerin 1,20 ve 1,1958 destek seviyelerine bağlı olarak ivme kazanımı içerisine girmesi beklenebilir.