Euro/TL’de Yükselişler Sınırlı

 | 22.01.2020 16:57

Euro Bölgesi ve Almanya tarafında açıklanan ZEW endeksinde meydana gelen artış tüketici güveninin kayda değer bir şekilde toparlanma gösterdiğine işaret etti. Bu gelişme ABD ve Çin arasında sağlanan ilk aşama anlaşmasından kaynaklanırken, ABD Başkanı Trump’ın ikinci aşama anlaşması için görüşmelere hemen başlanacağını ve ikinci aşama anlaşması ile beraber Çin’e uyguladığı bazı tarifelerin kalkabileceğine işaret etmesi etkili oldu. ZEW endeksinde meydana gelen bu artış Euro tarafında kısa vadeli oranda primlenmeye neden olsa da yarın gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesinde Euro tarafının güçlü duruşunu sürdürmekte bir miktar zorlandığı görülmekte.

ABD Başkanı Trump’ın Davos Zirvesi’nde gerçekleştirdiği açıklamaların büyük çoğunluğu Fed’in faiz politikasına yönelik eleştiriler yönünde oldu. Ayrıca Trump güçlü Dolar konusunda Fed’i suçlayarak bu durumdan rahatsız olduğunu dile getirdi. Bu açıklama sonrasında ilerleyen dönemdeki politikaların seyrine bağlı olarak Dolar tarafında meydana gelebilecek bir güçsüzlüğün Euro tarafını avantajlı duruma getirmesi beklenebilir. Bir diğer dikkat çeken gelişme ise Euro Bölgesi’nde açıklanan enflasyon verilerinin ekonomiye ilişkin tedirginliği hafifletmesiydi. Bu gelişmelerin akabinde Euro tarafı sakin ancak Türk Lirası’ndaki ivme kaybıyla paritenin 6,50 seviyesinden aldığı destekle yükselişlerine hız kazandırma çabası içerisinde yer aldığı görülmekte.

Yurtiçi tarafa bakacak olursak, TCMB’nin faiz indirim kararı sonrasında gelişmiş ülke para birimleri içerisinde pozitif ayrışan Türk Lirası nedeniyle paritede 6,50 seviyesine varan oranda geri çekilme hareketi yaşanmıştı. Ancak yeni haftaya bir miktar zayıf başlayan Türk Lirası nedeniyle paritenin yukarı yönlü ivmelendiği görülmekte. Bugün ise TCMB Başkanı Murat Uysal’dan 2019 yılında enflasyonda meydana gelen geri çekilme ile faiz politikası açısından oluşan manevra alanını yüklemeli bir şekilde kullandık açıklaması geldi. Ancak Uysal 2020 yılı ilk çeyreğinde enflasyonun bir miktar yüksek seyredebileceği uyarısında bulundu. Bu gelişme ile Türk Lirası’nın zayıflığını arttırmasına bağlı olarak paritedeki yükselişlerin 6,60 direnci ile beraber hız kazanacağını düşünüyoruz. Özellikle 6,70 ana direnç noktası olarak güncelliğini korumakta ve paritenin orta vadeli önemli bir geçiş noktasını simgelemekte. Bu seviyelerin aşılmasına bağlı olarak paritede yukarı yönlü trend eğiliminin güçlendiğini görebiliriz. Aksi senaryoda ise oluşabilecek bir geri çekilme hareketini 50 günlük üssel hareketli ortalama seviyesi olan 6,4950 desteği çerçevesince takip ediyoruz.