Eylül (ve Sonrasında) Petrol Fiyatlarını Etkileyebilecek 3 Etken

 | 31.08.2018 10:47

Bu makale 30.08.2018 tarihinde İngilizce olarak yayınlanmıştır

Enerji piyasalarındaki dalgalanma ve dönemselliğin ek bir katalizör görevi görmesi kadar, çetin ekonomik ve politik gelişmeler de petrol piyasasını etkilemeye devam ediyor. Eylül ayına girerken, petrol fiyatlarının yönünü etkileyebilecek üç etken şöyle:

1. ABD’deki tüketiciler, gelecek haftaki İşçi Bayramı Tatili sonrası benzin fiyatlarında düşüş başlayacağını bekleyebilir. Genellikle , talebin düştüğü ve rafinerilerin “kış” harmanı benzini daha ucuza sattığı güz aylarında, ABD’deki benzin fiyatları düşüş yaşar. Ham petrol fiyatları geçtiğimiz ay görece sakindi ve böylece benzin fiyatlarındaki artışlar da önlenmiş oldu. Bu durum, Anma Günü tatili dolaylarında fiyatların arttığı yaz başının tam aksi bir gelişme.

Şüphesiz ki, ABD’de Kasım ayında biten kasırga mevsiminin en dalgalı dönemine giriyoruz. Güneydoğu eyaletlerinde bir kasırga görürsek, fiili ya da yalnızca potansiyel arz bozulmalarına karşılık belirli bölgelerde benzin fiyatları artabilir.

Kasım ayına doğru baktığımızda, ayın ilk haftasında yürürlüğe girecek olan ABD’nin İran’ın petrol ve gaz ihracatına yönelik yaptırımları ile benzin fiyatlarında sert artışlar görülebilir. Bu yaptırımlar ABD’nin dönem ortası seçimleriyle kesişiyor, yani, seçmenler oylamaya gittikçe, mevcut yönetim benzin fiyatlarının artmasını önlemek için çeşitli stratejiler üretecek. Eğer ki fiyatlarda artış tehdidi ortaya çıkarsa, bu, ABD’nin ABD Stratejik Petrol Rezervi’nden petrol çıkarmayı düşünebileceği veya Ekim ve Kasım ayında olmak üzere Suudi Arabistan’a petrol üretimini artırma yönlü baskı yapabileceği anlamına geliyor.

2. Önümüzdeki birkaç ay küresel petrol piyasasının karşı karşıya kalacağı majör mesele, İran yaptırımlarının etkileri olacak. İlk başta, ABD yaptırımlarının İran ihracatı üzerinde tek başına majör bir etkisi olmayacağına dair analistler ikna olmuş gözüküyordu. Yaptırımlara uyum sağlamak için son tarih yaklaştıkça, ABD yaptırımlarının gerçekte büyük bir etkiye sahip olacağı açıkça ortaya çıkıyor.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Yeni bir öngörüyor .

Piyasanın tamamen yaptırım etkileriyle fiyatlanması mümkün değil. Küresel petrol piyasası, 2016’da veya geçen yıl olduğu gibi aşırı arz seviyesinde değil. Bu nedenle, önümüzdeki birkaç ay boyunca İran yaptırımlarına dair endişe haberlerinin petrol fiyatlarını yükselteceğini beklemeliyiz. Fiyatların artmasına neden olabilecek gelişmeler, feragatnamelerin reddedilmesini veya küresel rafinerilerin İran ithalatını düşürdüğüne dair raporları içeriyor.

3. Wood Mckenzie’nin yeni bir raporu , daha uzun bir aralıkta petrol talebinde büyüme olacağını iddia ediyor. Özellikle, Çin ve Hindistan talep büyümesini inceliyor ve Hindistan’ın petrol talebindeki büyümenin 2024 yılı ile beraber Çin’deki büyümeyi sollayacağını tahmin ediyor. Küresel enerji danışmanlığı grubu, talep büyümesinin ana etkeni olarak Hindistan orta sınıfının genişlemiş olmasını düşünüyor. Bu rapora göre, Hindistan’ın benzin ve dizel talebini karşılamak için ek olarak günde 4,7 milyon varil ham petrol ithal etmesi gerekecek. Dahası, Hindistan beklenen talep büyümesini karşılamak için arıtma kapasitesini genişletmeye ihtiyaç duydukça veya benzin ve dizel ithal etmeye başlamak zorunda kaldıkça, bu, enerji hisse senedi piyasası üzerinde de etkiye sahip. WoodMac öngörüleri doğru ise, Hindistan’da satışa dönük enerji fırsatları çok daha büyük olacak ve Hindistan talebi petrol fiyatlarında uzun dönemde çok büyük bir etkiye sahip olacak.

Hindistan bir süredir, arıtma kollarını genişletmek isteyen büyük petrol şirketlerinin radarında. Geçen yıl, Rosneft (OTC:OJSCY) Hindistan rafinerisi olan Essar Oil’i (şimdiki adı Naraya) imzaladı .

Açıkça görüyoruz ki, Hindistan’ın arıtma kapasitesinin genişlemesi gerekirken, küresel büyük firmalar boru hatlarındaki yeni projeler ile beklenen talep büyümesine cevap veriyor.

Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.

Çıkış
Çıkış yapmak istediğinize emin misiniz?
HayırEvet
İptalEvet
Değişiklikler Kaydediliyor