FED Başkanı Powell'ın Yapacağı Sunum Sonrası Pi̇yasalar Hızlanabi̇li̇r

 | 16.06.2020 12:30

TÜRKİYE: Dün yurtiçinde Nisan ayına ait bütçe dengesi Mayıs ayında 17.3 milyar TL açık verdi. Ocak-Mayıs döneminde bütçe açığı 90,1 milyar TL, faiz dışı açık ise 25,1 milyar TL oldu. Son aylarda  bütçe açığında görülen büyük artış devam ediyor. Vergi gelirlerinin azalması ve kamu harcamalarının son dönemde giderek artması bütçe açığının yükselmesinin ana unsuru olurken dün yükselen kurlar bugün bir miktar geri çekilmiş durumda. BIST100 endeksinin küresel borsalara paralel eğilimi sürüyor. 
Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Türk Lirası’nın gelişmekte olan ülke kurları çerçevesinde onlara paralel hareket etmesini bekliyoruz. 6.8400 önemini korurken bu seviyenin üzerinde kalıcılı olup olmayacağını izleyeceğiz.
ABD: Dün ABD’de New York imalat endeksi – 0.2 puan açıklanırken beklentiler  - 30.0 puana düşeceği yönündeydi. Gelen veri bu yüzden pozitif karşılandı. Ancak sürpriz Fed’den geldi. Fed yaptığı açıklamada, bankanın İkincil Piyasa Kurumsal Kredi Tesisi (SMCCF) kapsamında, piyasa likiditesi ve büyük işverenler için kredi mevcudiyetini desteklemek amacıyla şirket tahvili alacağı kaydedildi. Fed ayrıca Reel Ekonomi Kredi Programı'nı (Main Street Lending Program) uygulamaya koyduğunu bildirdi. Fed'in, küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) için hazırladığı ve bankaların bu yolla kredi vermeye başlamaları için teşvik ettiğini açıkladı. Fed, programa katılan finansal kurumlar üzerinden 15 bine kadar çalışanı ve ciroları 5 milyar dolara kadar olan Amerikalı işletmelere 600 milyar dolar kredi sağlayacak. Fed'in bu programı Boston Fed tarafından yürütüleceği ifade edildi. Karar sonrası borsalarda sert alımlar yaşanırken dolar endeksinde geri çekilme görüldü. 
Bugün ABD’de önce perakende satış verilerini izleyeceğiz. Aylık bazda perakende satışlar % 7.9, çekirdek perakende satışlar ise % 5.5 artış göstermesi bekleniyor. Son aylarda tekrar imalat sektörünün açılmasıyla verilerdeki iyileşme devam ediyor. Bunun yanında bu ay büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimininde % 3.0 artması tahmimn edilmekte. Önce gelecek verilerin dolar endeksi tarafında pozitif etki yaratması beklenebilir ancak veriler beklentileri karşılayamazsa dolar endeksindeki satış devam edebilir. Daha sonra ise Fed Başkanı Powell’ın Senato Bankacılık Komitesi’nde yarı yıl para politikası sunumu izlenecek. Özellikle yılda 2 kere gerçekleştirilen bu sunumda soru cevap kısmında Powell’ın senatörlerin sorularına vereceği cevaplar piyasalardaki volatiliteyi artırabilir. Her ne kadar korona virüsün gölgesinde kalmasını beklsekte sunumun sert geçeceğini düşünüyoruz.
EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde piyasaları etkileyecek önemli bir veri akışı yoktu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın video konferans yönetimi ile gerçekleştirdiği toplantı sonrasında İngiltere'nin AB’nin tüm kurallarına tabi olmayı sürdürdüğü geçiş sürecini uzatmama kararının dikkate alındığı belirtilirken geçiş sürecinin ayrılık anlaşmasında belirlenen 31 Aralık'ta sona ereceği ifade edildi. Eğer anlaşmaya varılamazsa iki taraf arasındaki ticari ilişkiler 31 Aralık 2020 sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacağı duyuruldu. Hem AB’nin hem İngiltere’nin anlaşmak için ortak hareket etme çabası hem sterline hem euroya değer kazandırdı. 
Bugün Euro Bölgesi’nde Zew ekonomik güven endeksinin 53.4 açıklanması beklenirken Almanya Zew ekonomik güven endeksinin 60.0 puan açıklanması tahmin edilmekte. Son aylara bakacak olursak Zew ekonomik güven endeksindeki yükseliş ekonomiye olan umutları yeşertiyor. Gelecek veri sonrası euro çaprazlarında volatilite artabilir. 
İNGİLTERE:  Dün İngiltere’de veri akışı sakindi. AB ile İngiltere’nin Brexit sonrası ticari gelişmeleri değerlendirmek ve yol haritası çizmek için bir araya geldiği toplantıda anlaşmaya varılması sterlin çaprazlarının da yükselmesini sağladı. Bugün İngiltere’de işsizlik oranının % 3.9’dan % 4.7’ye çıkması beklenirken 3 aylık ortalama saatlik kazançların da % 1.4 gelmesi öngörülmekte. Gelecek veriler sterlinde volatiliteyi artırabilir. Gbp/Usd’de 1.2792 direnci kritik. Bu seviyenin altında satış baskısı devam ederken bu seviyenin kırılması halinde alımlar hızlanabilir.
PETROL: Küresel borsalarda geçen hafta yaşanan sert düşüşün yerini alımlara bırakmasıyla  petrol talebinin artacağına dair iyimserliğin yükselmesi petrol fiyatlarında yükselişlere ve yukarıdaki gapların kapanmasına neden oldu. Suudi Arabistan, OPEC ve diğer üretici ülkelerin tarihi üretim kısıntılarını Temmuz'a kadar uzatma konusunda anlaşmaya varmasının ardından Asya'da bulunan yedi rafineriye gelecek ay tedarik edeceği ham petrol miktarını azalttı. Yedi alıcının Temmuz'da alacağı petrolün hacmi rafineri yetkililerinin aktardığı bilgilere göre % 10 ile %40 arasında azaldığı ifade edildi. Petrol kesintisinin tüketiciye yansıyacak olması petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyen unsur oldu. 
Bugün ABD’de Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından özel sektöre ait haftalık ham petrol stokları açıklanacak. Geçen hafta stoklar 8.4 milyon varil artış göstermişti. Veri sonrası petrol fiyatlarında volatilite artabilir. 
USD/TRY  
Teknik olarak baktığımızda yukarıda 6.8400 seviyesinin kırılması halinde önce 6.8575 ve arkasından 6.8900 direncine doğru alımlar yaşanabilir. Aşağıda ise 6.8100 seviyesinin kırılması halinde önce 6.7930 ve arkasından 6.7695 desteğine kadar düşüş yaşanabilir.