Fed Politikasının Piyasaya Etkisi: Dolar Trendinde Geri Dönüş Başlıyor mu?

 | 06.10.2023 13:53

Dolar, küresel piyasalarda bu hafta açıklanan karmaşık verilerin ardından dalgalı seyretti ve ortalama 106,6 seviyesini pivot nokta olarak kullanarak yatay kaldı.

Hatta başında güçlü gelen PMI verileri ve Fed Başkanı Powell’ın konuşmasıyla desteklenen dolar, ayrıca iş imkanları ve personel değişim oranı (JOLTS) verilerinin de kuvvetli gelmesiyle güçlü istihdam beklentileri altında 107,35’e kadar yükselerek yılın en yüksek değerine ulaştı. 

Ancak hafta ortasına gelindiğinde görünümü tersine çeviren olay özel istihdam verisinin hafta başındaki verilerin tersine beklentilerin oldukça altında gelmesi oldu. Bu veri, bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisine de ışık tutma potansiyeline sahip olduğundan dolar cephesinde negatif fiyatlamaya neden oldu. Dün açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları da düşük miktarda da olsa beklentileri ıskaladı.

İstihdama yönelik zayıflama belirtisi, piyasada Fed’in faiz artışının gecikmeli de olsa piyasaya etki etmeye başladığı şeklinde yorumlanmaya başlanırken bu durum grafiklere doların 106,3 bölgesine geri çekilmesi şeklinde yansıdı.

Aynı zamanda Fed Eyalet Başkanlarının da hafta içi söylemleri yakından takip edildi. Son yorumlar arasında özellikle San Francisco Fed Başkanı Mary Daly’nin açıklamaları dikkat çekiciydi. Daly, %2 enflasyon hedefine doğru ilerleme kaydedildikçe Fed’in faizi daha fazla artırmasına gerek kalmayabileceğini söyledi. 

Daly, konuşmasında güvercin bir tavır takınırken işgücü piyasasındaki soğuma belirtileri ve enflasyon hedefine geri dönüldüğüne değinerek faizleri sabit tutma eğiliminin kuvvetlenebileceğini ima etti. Daly’nin görüşü diğer Fed Başkanları arasında da zemin bulursa geçen ayki toplantıda yıl bitmeden bir faiz artırımına sıcak bakan 19 üyeden 12’sinde de bir görüş değişikliği görmek mümkün hale gelebilir.

Diğer yandan bazı piyasa yorumcuları, Fed’in piyasaları yeterince sıkılaştırdığını ve önümüzdeki dönemlerde bankanın faiz artırmasına gerek kalmadan piyasanın gereğini yapabileceğini düşünüyor. Zira ABD’nin sağladığı güven ortamında yüksek faiz döneminin devam edeceği düşünüldüğünde tahvil talebi artmaya devam ederek faiz artışı bu yolla devam edebilir. 

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Enflasyon tarafında ise %2 hedefini zorlayan en önemli faktörlerden enerji fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin petrol fiyatlarında geri çekilmenin devam etmesiyle gevşemesi, Fed’in elini rahatlatacak kritik bir durum olarak önümüze gelebilir. 

Ancak Fed, piyasaları yakından izlemeye devam ederken ekonomideki soğumanın istenildiği düzeyde devam etmemesi durumuna göre satır aralarında faiz aracını hazırda tuttuğunu söylemeye devam edecektir. Sonuç itibarıyla şu anki manzaraya göre Fed’in pivot faiz dönemine geçmesi de etkili bir politika işlemeye devam edebilir. 

Bugün açıklanacak olan istihdam verisi de hafta içi açıklanan ve kafa karıştıran verilerin ardından çok daha önemli hale geldi. Piyasa beklentisi tarım dışı istihdamın Eylül ayında 170 bin artış olacağı yönünde. İstihdam da önceki aya göre düşüş beklentisi varken verinin beklentinin de altında gelmesi, doların küresel piyasalarda daha da gevşemesi için tetikleyici olabilir. Diğer yandan özel istihdamın aksine yüksek kalabilecek istihdam verisi, Fed’in faiz aracını yeniden gündeme alacağı beklentilerini artırarak dolar talebini artırabilir. Bu verinin yanında işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar da diğer önemli veriler olarak dikkatle takip edilecek.