Fed'in Tavrı Altın ve Gümüşte Nasıl Bir Hareketlilik Yaratabilir?

 | 01.11.2022 14:53

Altın ve gümüşte ikinci kez yükseliş ataklarına tanık oluyoruz.

Ağustos ve Ekim ayı içinde iki kez 21 dolar denemesi yapan gümüşteki ataklar zayıfladı ve fiyat iki kez 18 dolara çekildi. Şimdi ise tekrar 21 dolara doğru canlılık var.

Ons altında da aynı durum yaşanıyor. Kıymetli metal 1.618 doalrı koruyor, ancak 1.735 doları aşamıyor. Bu hafta iki fiyatta da yükseliş isteği var. Gümüş bugün %3, altın ise %1 üzerinde primli işlem görüyor.

Fed öncesi tepki alımları var

Altın ve gümüşü bu yıl baskılayan iki önemli unsur var: Biri büyümenin yavaşlaması, diğeri de merkez bankalarının faiz artırmaları. Bu başlıklarda bir değişiklik yok, hatta büyüme kaygıları giderek artıyor, ama Fed başta olmak üzere büyük merkez bankaları enflasyonda kararlılık mesajları vermeye devam ediyor. ECB 75 baz puanlık faiz artışı yaptı. Yarın Fed’in ve Perşembe de BoE’nin aynı oranlarda faiz artışı yapması bekleniyor.

Piyasalar zaten Kasım fiyatlamasını ABD verilerinin ardından netleştirmişti. Ama yarınki toplantı Aralık ve 2023 ilk çeyreği için önemli olacak. Olasılıklara değinelim:

Fed, önceki toplantılarda olduğu gibi enflasyona vurgu yaparsa toplantı şahin etki yaratabilir. Yani enflasyonun düşmesinin zor olacağı ve zaman alacağı, bu süreçte para politikasına sadık kalınacağı ve önceliğin enflasyon alacağının tekrar altının çizilmesi şu anda düşük olan Aralık’ta 75 baz puan olasılığını güçlendirebilir. Toplantının ardından Cuma açıklanacak istihdam da iyi gelirse beklenti güçlenecektir.

Fed, enflasyonu düşürme politikasına devam edeceğini belirtmesine rağmen ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamaya, bunun istihdamda yakın bir zamanda belirgin bir bozulma yaratabileceğine, ticaretteki aksaklıklara ve reel sektördeki zayıflamaya önceki toplantılardan daha çok vurgu yaparsa toplantı güvercin fiyatlanabilir. Fed’in daha yavaş ilerleyeceği beklentisi de Aralık’ta 50 baz puan olasılığını artırabilir. Burada yine iki senaryo çıkıyor. Güvercin açıklamaların ardından istihdam da beklenti altında kalırsa o zaman fiyatlama kuvvetlenebilir. Fakat güvercin algıya karşın istihdam kuvvetli gelirse bu noktada beklentilerde yeniden değişim söz konusu olabilir. Ne zamana kadar? İkinci ve asıl veri olan enflasyon açıklanana kadar. Enflasyonla beraber de fiyatlamalar netleşmeye başlayacaktır.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Dolar, altın ve gümüşte hangi seviyeler görülebilir?

Belirttiğim asıl fiyatlama öncesinde dolarda senaryolara bağlı düşüşlerde 118 altı kalıcılık beklemiyorum. Endeksin enflasyon öncesi 118’i koruması önemli olacaktır. Eğer düşüş hızlanırsa o zaman altın ve gümüşte güçlü bir tepki yaşanabilir.

Altında günlük kapanışlarda 1.676 dolar korunursa 1.735 dolar denenebilir. Ancak asıl yükselişi güçlendirecek bölge 1.780-1.820 dolar aralığı ve bu bölge geçilmedikçe altımlar grafikte görüldüğü gibi yerini yeniden satışa bırakabilir.