GBPUSD BOE Sonrasında Yaşadığı Kayıpları Telafi Edebilecek Mi

 | 08.11.2019 17:48

Dün gerçekleşen İngiltere Merkez Bankası (BOE) toplantısında herhangi bir faiz değişikliğine gidilmezken, varlık alım programı 435 sterlin çerçevesinde sabit bırakıldı. BOE, ingiltere’ye ilişkin 2019 yılı büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederken, 2020 yılı beklentisini düşürdü. Ayrıca 1 ve 2 yıllık enflasyon tahminlerinin her ikisinde de aşağı yönlü revizyona gidildi. Bu hamlelerin akabinde Sterlin varlıklarında yaşanan kayda değer düşüşle GBP/USD paritesinde 1,28 seviyesi altı fiyatlamalar gündeme geldi. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney ise anlaşmasız Brexit ihtimalinin zayıfladığını belirtmişti. Bugün ise Mark Carney, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkış sürecine ilişkin artan belirsizliklerin özellikle yatırımlar üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekti. Bu belirsizliğin faiz oranlarını aşağı ittiğini belirten Carney, politika kararları konusunda zorluğa yol açtığını belirtti. Ayrıca Carney İngiltere ekonomisi büyümesinin sınırlı olması durumunda bu durumun şaşırtıcı olmayacağını vurguladı.

Diğer taraftan İngiltere'de Brexit karşıtı partilerin İngiltere Başbakanı Johnson'ın parlamentoda çoğunluğu elde etmesini önlemek için yaklaşık 60 seçim bölgesinde ittifak yapma kararı aldığı açıklanmıştı. Anketlerde ise Muhafazakar Parti ön sıralarda yer alırken, partilerin Brexit politikalarının seçimin sonucunda büyük rol oynayacağının belirtilmesi endişeleri bir miktar tetikliyor. 12 Aralık tarihinde gerçekleşecek olan erken seçim öncesinde İngiltere’de devam eden belirsizlik silsilesi Sterlin varlıklarını rahat bırakmayacağa benziyor.

ABD tarafına bakacak olursak, Çin ile görüşmeler pozitif seyrini korurken uzun süredir devam eden ticaret anlaşmazlıklarının ABD ekonomisi üzerinde beklendiği kadar hasara yol açmamasıyla Dolar varlıklarının güçlü duruşunu sürdürdüğü görülmekte. Böylece GBPUSD paritesinde gerek Sterlin gerekse Dolar baskısı aynı anda hissediliyor. Hafif ikili tepe oluşumu içerisine girmiş olan paritede önemli bir geçiş noktası olarak ön plana çıkan 1,30 direncinin bir türlü aşılamadığını görüyoruz. Bu seviyeden gelen dönüşlerin ise 1,28 seviyesi altı fiyatlamaları gündeme getirmiş olmasına rağmen fiyatların burda kalıcı olamadığı görülmekte. Özellikle 1,2750 bu hareketin derinleşmesine bağlı olarak paritenin ilk destek noktası olarak ön plana çıkıyor.