Gelişen Ülke Paraları Rubledeki Tarihi Kayıptan Nasıl Etkilendi?

 | 28.02.2022 15:37

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile Batılı ülkeler de Rusya’ya ekonomik yaptırım uyguladılar. Hafta sonu toplanan BM ülke temsilcileri yeni yaptırımları açıkladılar ve G7 olarak bilinen ABD, Almanya, Kanada, İngiltere, Fransa, İtalya Rusya’ya SWIFT yaptırımı uygularken bugün Japonya da aynı kararı aldı. Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılırken Merkez Bankasının da varlıklarını dondurma kararı aldı. Rusya nasıl tepki verdi?

Siyasi taraf nükleere atıfta bulundu ve gücümüz var dedi. Rusya Merkez Bankası ise, ülkeye ait menkul kıymetlerin yabancılara satışını engelledi. Banka politika faizini 1050 baz puan artırarak %20’ye çıkardı. Ruble ve borsada yaşanan sert düşüş nedeniyle yurt içi borsada işlemler durduruldu. Maliye Bakanlığı da ihracatçılara döviz getirilerinin %80’ini bozma şartı getirdi.

Piyasalar yaptırımlara nasıl tepki verdi?

Altın, petrol, buğday, mısır, kömür, doğal gaz başta olmak üzere emtia ve enerji fiyatlarındaki yükseliş devam etti. Geçen haftayı 1.980 dolar altında kapatan ons altın Asya seansında 1.920 dolara yükseldi. Brent 105 doları gördü ve ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,90 altına indi.

Ruble, dolar karşısında günlük %25 üzerinde değer kaybetti, fakat rubledeki sert kayıp gelişen ülke paralarına sirayet etmedi. Açılışta gerileyen gelişen ülke paraları kısa sürede kayıplarını azalttı.

Endekslerde durum nasıl?

Asya düşüşle açılmasının ardından artıya döndü, fakat Avrupa’da %2 üzerinde düşüş var. BİST 100 %2’ye yakın düşüşle açılmasının ardından tekrar 1.950 puan yakınında nötr tarafa geçti. Endekste bugün %6 düşüşle Turizm en çok kaybı veriyor.