Gümüş Kritik Seviyeleri Aşabilir: İzlenecek Önemli Seviyeler

 | 01.04.2024 17:14

  • Altın bu hafta yeni bir zirveye yükselirken gümüş de ABD dolarının gücüne rağmen olumlu bir kapanış yaptı.
  • Enflasyon endişeleri ve beklenen Fed faiz indirimleri gibi faktörler değerli metalleri destekliyor ve gümüş potansiyel olarak bir çıkışa hazırlanıyor.
  • Gümüşün kilit destek seviyelerine yakın konsolidasyonu, 24,50 dolar civarında istikrarını koruması halinde önemli bir yükseliş hareketi başlatabileceğini gösteriyor.
  • Altın Cuma günü haftalık %3'ten fazla yükselişin ardından yeni bir rekor kırarak kapandı ve Asya açılışında yeni bir rekor seviyeye sıçradı.

    Gümüş de ABD doları yabancı para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında üçüncü haftalık kazancını elde etmesine rağmen haftayı pozitif kapatmayı başardı.

    Yatırım dünyasında öne çıkmak ve kazancınızı artırmak için InvestingPro ile tanışın! Şimdi %20’ye varan indirimden faydalanın. Kupon kodu: INVTROZEL1A

    Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.

    Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.

    Değerli metaller, özellikle de son zamanlarda birkaç kez rekor seviyelere ulaşan altın, Mart ayında güçlü bir talep gördü.

    Sarı metal geçen ay yaklaşık 190 dolar değer kazanırken gümüş sadece 2,29 dolar değer kazandı. Ancak en azından yüzdesel olarak bakıldığında, altının %9'un biraz üzerindeki kazancına kıyasla gümüş %10'un biraz üzerindeki kazancıyla çok da kötü bir performans sergilemedi.

    Yine de gümüş, rekor seviyelerinden kilometrelerce uzakta ve bu temelde, altına kıyasla aşırı derecede değersiz. Peki, gümüş arayı kapatabilir ve ileriye doğru daha agresif bir şekilde yükselmeye başlayabilir mi?

    Değerli metaller neden yükseliyor?

    Esasen sebebi, yıllardır süren yüksek enflasyonun, fiat para birimlerinin değerini düşürmesi, ki bu Bitcoin'in rekor seviyelere ulaşmasının da nedeni.

    Yatırımcılar ayrıca Fed'in, Haziran ayında ve potansiyel olarak yıl bitmeden birkaç kez daha faiz oranlarını düşürmesini bekliyor. ECB ve BoE gibi diğer bazı büyük merkez bankaları için de beklentiler, benzer bir yol izlemeleri yönünde.

    CME Fedwatch’a göre faiz vadeli işlemleri, Fed'in Haziran ayından itibaren çeyrek puanlık bir faiz indirimine gitme olasılığını yaklaşık %70 olarak fiyatladı.

    Fed Başkanı Jerome Powell'ın, Cuma günü yaptığı açıklamada, son ABD enflasyon verilerinin "görmek istedikleri çizgide" olduğunu söylemesinin ardından indirim olasılığı arttı.

    Cuma günü ayrıca PCE enflasyon verileri de aynı doğrultudaydı. Veri, Şubat ayında aylık %0,4 ve yıllık %2,5 arttı. Çekirdek PCE ise aylık %0,3 ve yıllık %2,8 artarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti.

    Dahası, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinden gelen verilerin son zamanlarda iyileşme göstermesi ve bu eğilimin hafta sonu açıklanan son PMI verileriyle devam etmesiyle, Çin talebinde bir toparlanma olduğuna dair iyimserlik var.

    Daha güçlü bir Çin ekonomisi, diğer her şey aynı kaldığı takdirde, değerli metaller için daha güçlü bir talep anlamına geliyor.

    Altını destekleyen bir diğer faktör de ivme oldu; yatırımcılar yükselen şeyleri satın almayı seviyor. Ancak altın şu anda biraz pahalı görünürken gümüş, en azından nominal olarak sarı metale göre oldukça düşük değerde kalmaya devam ediyor.

    Grafiklere bakıldığında gümüş giderek daha fazla yükseliş eğiliminde görünüyor ve altının izinde potansiyel bir kırılmaya işaret ediyor.

    Gümüş büyük bir teknik kırılma için hazır görünüyor

    Fakirin altını olan gümüş, henüz altına benzer bir kırılma yaşamadı. Ancak gri metal potansiyel bir kırılma için kıvrılıyor.

    Gümüş, 2020'de pandeminin zirve yaptığı dönemde büyük bir yükseliş gösterdikten sonra önemli destek seviyesi olan 20 doların altına kısa bir düşüşün ardından konsolidasyon aşamasında kaldı.

    2021'e kadar 30 dolara tırmanmayı başardı. Ancak o zamandan bu yana her kırılma girişimi başarısızlıkla sonuçlandı. Yine de bazı sapmalar olsa da uzun vadede 20 dolar civarındaki kritik kırılma seviyesinin üzerinde kalmayı başardı.

    Son yıllarda bir yükseliş eğilimi çizgisi ortaya çıktı ancak şimdiye kadar düşüş eğilimini kırmayı başaramadı. Esasen yaklaşık dört yıldır pandemi sonrasındaki kazanımlarını konsolide ediyor.