Gümüşte Baskı Artabilir, Yıl İçi Dip Seviye Aşılabilir

 | 27.09.2022 12:06

Dolar endeksindeki ralli, sterlindeki tarihi kayıp, euronun 20 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve tahvil faizlerindeki zirve… Özellikle para piyasasında yüksek oynaklığın yaşandığı günlerdeyiz. Bugün düne göre daha sakin bir gün yaşanıyor, ancak fiyatlar oldukça kritik seviyelerde.

Döviz tarafındaki oynaklık yüksek ama asıl hareket majör tarafta. Yani gelişmiş ülke paralarının hareketliliği gelişen ülke paralarının çok üzerinde.

Dünden bugüne ne oldu?

İngiltere Merkez Bankası, piyasa beklentilerine karşın olağanüstü bir toplantı yapmayacağını, 3 Kasım’da vaktinde kurulun toplanacağını duyurdu. Dün sterlindeki tarihi kayıp nedeniyle piyasalar acil bir toplantı ve 150 baz puanlık faiz artışı bekliyordu. Bugün ise gelen açıklamayla beraber faiz beklentisi de 100 baz puana düştü. Piyasalarda aşırı fiyatlama bugün azaldı.

Dolar göstergesi 113 üzerinde işlem görüyor. Kısa vadede 113’ün korunması yılın son aylarında dolar tarafındaki güçlenmenin artması anlamına geliyor.

Bugün gümüş görünüme bakalım, en son 2 hafta önce gümüşü değerlendirmişiz.

Merkez bankalarının faiz baskısı, büyüme baskısı, dolardaki yükselişin baskısı derken gümüş ay başında 17,55 dolara kadar gerilemişti. Buradan gelen tepki alımlarında 20 dolar test edildi, ama aşılamadı. Belirttiğimiz aşırı oynak haftada ise fiyat 18,35 dolara geriledi.

Önce gümüş üzerindeki olumsuz başlıklardan bahsedelim:

Küresel büyüme endişeleri: Birçok üretim alanında kullanılan gümüş, üretimin azalması durumunda daha az talep görecek.

Faiz baskısı: Altın ve diğer emtia grubunda olduğu gibi faiz baskısı hem fiyatın cazibesini azaltıyor hem de yüksek faiz, büyüme üzerindeki riskleri de artırıyor.

Dolardaki yükselişin hızlanması.

Gümüşü yakın vadede destekleyecek bir gelişme şimdilik yok, bu nedenle yükselişler tepkisel ve cılız kalıyor.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Teknik görünüme bakalım:

Eylül başındaki dip (17,55), sonrasında gelen alım (20) ve ardından bugünlerde yaşanan düşüş TOBO olarak değerlendirilebilir. Fakat daha ziyade trend olarak bakmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Uzun vadede Şubat – Mayıs 2021 hareketinden sonra, fiyatta ivme kaybı başladı. Aylık bazda Şubat ve Mart dönemindeki jeopolitik hareketin ardından gümüşte 5 aylık bir düşüş söz konusu. Bu ay içindeki kazancın yarısı da son haftada silindi.

Biraz daha kısa vadeli baktığımızda:

Nisan sonrası satışların hızlandığını görüyoruz. Bu dönemde gelen düşüşün dip seviyesi 17,55, ancak küresel gelişmeler bu seviyenin yıl içi dip olmayacağına işaret ediyor.

Beklentim:

Önceki analizde de belirttiğim gibi 18 - 19,75 dolar bölgesi satıcılı bölge. Yani düşüş isteğinin etkin olduğu bir aralık. Eğer fiyat bu aralığı kırarsa yani 18’in altında kalırsa 16,52 dolar desteği dikkate alınabilir. Ki beklentim ilerleyen dönemde 18 altı hareketlerin görülmesi yönünde.

Bir diğer olasılık 18 - 19,75 aralığının korunması, bu durumda yükseliş isteği önemli olacak. Eylül fiyatlamasında 20 dolar test edilse de direnç üzerinden incelediğimizde 19,75’in aşılamadığını gördük. 50 günlük ortalama da bu seviyenin altında kalıyor. Dolayısıyla jeopolitik, siyasi gibi beklenmedik bir gelişme olmadıkça yükselişte zayıflama olmasını bekliyorum.