Gümüşte Düşüş Devam Edecek mi?

 | 26.08.2022 12:49

2022’ye 23,28 dolardan başlayan gümüş, Mart ayında savaş etkisiyle 26,95 dolara çıktı ve bu süreçte %15 üzerinde primlendi. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın devam etmesine karşın jeopolitik risk fiyatlamasının yerini merkez bankalarının faiz politikasına bırakması ile altın ve diğer emtia grubunda olduğu gibi gümüşte de düşüş başladı.

Gümüş bu yıl nasıl fiyatlanıyor?

  • Yıl başlangıcı 23,28
  • Yıl içi zirve 26,95
  • Yıl içi dip 18,14

Nisan’da gerilemeye başlayan fiyat, Temmuz’da 18,14 dolara indi ve yıl içi zirveye göre (26,95 dolar) %32 değer kaybetti. Bugün 19,22 dolardan işlem gören gümüş, yıl içi dip seviyeye göre %6’ya yakın toparlasa da yıllık bazda %17 kayıp verdi.

Gümüş fiyatı neden düşüyor?

Ana iki hikâye var: Küresel ekonomide yavaşlama ve merkez bankalarının faiz artışına gitmeleri.

Çin ve uzak doğu ülkeleri başta olmak üzere üretici ülkeler için gümüş önemli bir metal. Üretimin yavaşlaması demek gümüş talebinin de azalması anlamına geliyor. Bu noktada Çin’de Mart’ta başlayan ve bölgelere göre değişiklik gösterse de Mayıs’a kadar süren salgın kısıtlaması, ekonomik faaliyetleri de yavaşlattı. Bu faktör fiyatın baskılanmasında en büyük etken oldu. Fed başta olmak üzere merkez bankalarının faiz artışına gitmesi ve doların yükselmesi de emtia ve enerji fiyatlarını baskılayan bir diğer etken. İki gelişmeyle beraber gümüş bu yılın ilk 8 ayını değer kaybıyla geçirdi.

Resesyon endişeleri artıyor

ABD teknik resesyona girerken İngiltere için de bu olasılık çok yüksek. Almanya ise Euro Bölgesi’nin şu anda en zorlanan ülkesi durumunda. Çin’e büyük ihracat yapan Avustralya için de yavaşlama endişeleri artıyor. Büyük ekonomiler için tehdit fazla. Bu süreçte enflasyonu büyümeye tercih eden ABD gibi ülkeler zaten yavaşlamayı kabul etmiş durumdalar. Çin ise büyüme taraftarı. Özellikle gayrimenkul sektöründeki zorluğun aşılması için destekler devam ediyor, ama göstergeler Çin’de de yavaşlama sinyalleri veriyor. Beklentiler, en iyi ihtimalle son çeyrek sonlarında iyileşmelerin kendini göstermesi yönünde.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Köşede bekleyen jeopolitik tepkiler ise elbette fiyatlamaları bozacak güce sahip. Bu yönde bir haber akışı oynaklığı artırabilir.

Hangi seviyeler önemli?

Önce teknik olarak uzun vadeye bakmakta fayda var. İlk grafikte ora-uzun vadeli görümün yer alıyor. 2019’da kademeli olarak başlayan yükseliş, pandemi başında sert oynaklığa sebep oldu, ama sonrasında yükseliş devam etti. 2020 ve 2021’de 30 dolara yaklaşılarak yükseliş trendinin en üst seviyeleri test edildi. Nisan’da başlayan düşüşle Temmuz’da görülen 18,14 dolar seviyesi üçgenin içinde kaldı. Yani henüz aşağı yönlü bir kırım olmadı. Fiyat şimdilik trend içinde devam ediyor. Kısa vadeli grafik ise, son 5 aylık düşüşü gösteriyor.