Günün önemli verileri ve fiyatlamalar

 | 16.07.2020 10:03

Salgının başlangıç yeri olan Çin, süreci diğer ülkelere göre daha iyi geçirirken ekonomik toparlanmaya da öncülük ediyor. Bu sabah Çin’den gelen veriler;

Sanayi üretimi, Şubat’ta %13,5 daralma yaşamasının ardından Haziran’da %4,8 artış gösterdi.

GSYİH, ilk çeyrekte %6,8 daralmanın ardından 2. çeyrekte %3,2 genişledi. Çin’in ilk yarı büyüme oranı ise %-1,6 oldu. Bu oran beklentilerin altında olurken 2. çeyrek performansı ise beklentilerin üzerinde.

Perakende satışlardaki daralma (Şubat’ta %-20,5) Haziran’da %-1,8’e geriledi, ancak satışlardaki düşüşün devam etmesi talep azlığının da sürdüğünü gösteriyor.

Dün açıklanan ABD sanayi ve imalat üretiminde de artış vardı, ancak satışlardaki zayıflık ABD için de geçerli olurken Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi ise zayıf kalmaya devam ediyor. Bu göstergeler ne anlama geliyor?

Teşvik ve parasal destekler ekonomik faaliyetlerin çalışmasını sağlıyor, üretim var ancak tam kapasite değil ve ayrıca talep arzı karşılamıyor. Bu da ekonomik büyümenin sağlıklı olmadığını gösterir. Piyasada etkisi yüksek olan merkez bankaları yetkilileri tam da bu noktada tedirginler. Öncelik istihdamda olmalı ve bununla beraber talep de yerini almalı ki toparlanma istikrar sağlayabilsin, ancak veriler henüz bu tedirginliği kapatacak işareti veremiyor. Bu yüzden Çin’deki verilerin birbirini destekleyememesi ile Asya güne düşüşle başladı.

Hisse senedi piyasalarında yükseliş trendi korunuyor, lakin belirttiğimiz durum riskleri de yüksek tuttuğu için güvenli liman varlıklar güçlü kalmaya devam ediyor. Altın 1,800$ yakınında tutunuyor, frank ve yene de talep sürüyor.

Parasal ve hükümetler tarafından desteklerin devam edeceği beklentileri doların zayıf seyrettiği bu hafta euroyu güçlendirdi. EUR/USD dün 1,1455’e çıkarak 10 Mart sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Paritede 1,1240 desteğinin korunması durumunda 1,15 hedefli hareket devam edebilir. Trend değişimi içinse 1,15 üzeri kalıcılık önemli, çünkü uzun zamandır düşüş trendinde olan fiyatta 1,15 değişim bölgesi. Bu ay içinde Euro Bölgesi ve ABD yeni teşvikleri değerlendirecek ve parasal desteğin yanında göstergeler fiyatlardaki değişimde etkili olacak, ancak son 2 ay içindeki fiyatlama devam eder yani piyasalar iyiyi satın almayı sürdürürse bu pariteye euro pozitif hareket olarak yansıyacaktır.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

EUR/TRY kurunda 7,77 üzerinde önemli direnç olarak izlediğimiz 7,85 seviyesi dün test edildi. Kısa vadede 7,77 üzeri alımları hızlandırmaya devam edebilir. 7,68 ise ana destek konumunda.

USD/TRY kurunda 6,85 fiyatlaması bugün de devam ediyor. Yukarı yönlü kırılma için 6,92, aşağı yön içinse 6,80 seviyesinin aşılması gerekiyor. Bu sıkışmada haber akışı önemli olacak, ancak kurda yaşanacak olası düşüşlerin devam etmesi için küresel risk iştahının yanında TL özelinde de bir gelişmeye ihtiyaç var. Yani kur 6,60’lara inse de bu seviyeler dahi çok yüksek, dolayısıyla TL varlıkları tekrar cazip kılacak politikaların sunulması gerekiyor.

Bugün ECB toplantısı ve ABD verileri takip edilecek en önemli gelişmeler.  Merkezin görünümde değişikliğe gitmesi beklenmiyor, ancak mali desteklere atıf, zayıf gelen bölge verilerinin değerlendirilmesi ve yapılacaklar konusundaki açıklamalar önemli.

ABD cephesinde ise Çin’de olduğu gibi üretim talebi aşmaya devam edecek mi bu takip edilecek. Perakende satışlardaki değişimde kısa vadedeki devinimi izleyeceğiz. Haftalık işsizlik maaşı başvurularında ise 1,5 altına düşüşün devam etmesi iyimser yaklaşımı destekleyecektir.