Haftalık Bülten 8 Şubat 2016 - IşıkFX Araştırma Departmanı

 | 08.02.2016 16:37

Global Piyasalarda Haftanın Özeti ve Gelecek Hafta

Geçtiğimiz hafta yurtiçinde enflasyon rakamları ses getirirken, ABD’de ücret artışı tarım dışı istihdamını gölgede bıraktı. İşsizlik oranında ise Kasım 2007’den bu yana bu yana en düşük seviye olan yüzde 4.9 seviyesine ulaşıldı. Bu durum oldukça önemli. FED 2016 yılında da istihdamdaki olumlu görüntüden destek bulmaya devam edecektir.

Enflasyon çift haneye göz kırptı

Ücret ve zamların devreye girmesi ile enflasyonda yıllık bazda yüzde 9.58’lik artış gördük. Gıda fiyatlarındaki artış enflasyonu yukarı itmeye devam ediyor. Alkollü içecekler ve tütün grubu enflasyona yüzde 0.48 katkı ile zamdan payını aldı. Çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 9.63 seviyesine yükselmiş durumda ve manşet verinin üzerinde bulunuyor. Gıda fiyatları, enflasyonun ve Merkez Bankası’nın korkulu rüyası. Bu sene oldukça soğuk bir kış geçiriyoruz. Bazı bölgelerde meydana gelen fırtına ve aşırı yağışlar sera ve üretime zarar verdi. Bu yüzden son dönemde sebze ve meyve fiyatlarında artış görüyoruz. Önümüzdeki aylarda bu devam edebilir.Şubat ve Mart aylarında çift haneli rakamlar sürpriz olmaz. Özellikle kurun yukarı yönlü ivmelenmesi, ilerleyen haftalardaki enflasyona dair tahminleri yukarı yönlü tutacaktır.

ECB Mart ayını bekliyor

Geçtiğimiz hafta Avrupa parlamentosunda konuşan Draghi, petrol fiyatlarındaki gerileme ile enflasyon konusunda oldukça umutsuz görünüyordu. Mart ayında parasal genişlemeyi gözden geçirecek olan Avrupa Merkez Bankası elindeki tüm silahları kullanmaya hazır. Bu hafta Avrupa’da büyüme ve sanayi üretimi rakamları, ECB’nin mart ayına dair planlarını şekillendirebilir.

Ücret artışları istihdamı gölgede bıraktı

151 bin ile beklentilerin altında açıklanan tarım dışı istihdam yüzde 0.5 artan ücret artışları ile telafi edildi. 2015 yılının zirvesi olan yüzde 0.4’ü aşan ücret artışları enflasyon hedefine ulaşma ümitlerini artırdı. Yıllık bazda yüzde 2.8 gelen rakam FED’in yüzde 3-3.5 olan hedefine yaklaştığını gösteriyor. Çarşamba günü Yellen’ın parlamentoda yapacağı konuşmada faiz artırımı ile ilgili söyleyeceklerini takip edeceğiz. Son dönemde gelen veriler sonrasında Mart ayında faiz artış beklentileri iyice düştü. Bu hafta ABD’de perakende satışlar açıklanacak. Çin ise yeni yıl tatili ile birlikte uykuya daldı.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

ABD

Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) oldukça yoğun veri akışı yaşandı. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan Tarım dışı istihdam verisi karışık bir görüntü sergiledi. Beklentilerin altında kalan istihdam Ocak ayında 151.000 artış gösterdi. Öte yandan işsizlik oranı % 4,9 seviyesine geriledi. Verinin en dikkat çekici kısmı ise ücret artışında yaşandı. Ücretler bir önceki aya göre % 0,5 artarken iş gücüne katılım oranı % 62,7 seviyesine yükseldi. Zayıf istihdam verisine karşın ücret artışı FED’in eline faiz artışı için bir koz verse de, piyasanın beklentisi hala daha Mart ayında faiz artışı yaşanmayacağı yönünde olduğunu görüyoruz.

Yellen’in konuşması ön planda olacak

Yeni haftanın ABD’de daha sakin olduğunu görüyoruz. Veri akışı bakımından en önemli gelişmenin Cuma günü açıklanacak olan Perakende satışlar verisinin olduğunu görüyoruz. 2016 yılının ilk perakende satışlar verisi ABD ekonomisi hakkında fikir edinmemizi sağlayacaktır. Perakende satışların % 0,2 artması bekleniliyor. Öte yandan, haftanın en kritik gelişmesi olarak Yellen’in Çarşamba ve Perşembe günü komite önünde yapacağı konuşması karşımıza çıkıyor. Özellikle Yellen’in faiz artışı süreciyle ilgili açıklamaları piyasalar tarafından yakından takip edilecektir.

AVRUPA

Draghi’den açıklamalar

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi açıklamarına bu hafta da devam etti. Global etmenlerin enflasyonun düşük kalmasına neden olduğunu ifade eden Draghi, küresel çapta deflasyon problemiyle karşı karşıya olunduğunu dile getirdi. Merkez Bankalarının bu dönemdeki en büyük sorununun fiyat istikrarının yerine getirilip getirilemeyeceği olduğunu söyleyen Draghi, herkesin global dezenflasyondan etkilendiğini sözlerine ekledi.

İngiltere’de değişen birşey yok

Haftanın en önemli gelişmelerinden biri de İngiltere Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği PPK toplantısıydı. Beklenildiği üzere İngiltere Merkez Bankası ve faiz oranlarında ve parasal genişlemede herhangi bir değişikliğe gitmedi. Karar sonrası açıklamalarda bulunun İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney ise, üyelerin bir sonraki adımı yukarı yönlü bekleme olasıklarının daha fazla olduğunu söyledi. Ancak şuanki şartlarında yeterli düzeyde olmadığı açık.

Haftaya bakış

Avrupa’da bu haftanın en önemli gündem maddesi Cuma günü Almanya ve Euro Bölgesi’nden açıklanacak olan büyüme rakamları olacak. Bunun yanı sıra İngiltere ve Euro Bölgesi’nden sanayi üretimi rakamları takip edilecek.

ASYA

Japonya Merkez Bankasının (BOJ ) gerçekleştirdiği faiz indirimin etkisi hala daha konuşuluyor. Faiz kararı sonrası açıklamalarına devam eden BOJ başkanı Kuroda, gerektiği halde daha da faiz indirimlerine devam edeceklerini ifade etti. Ancak, faiz kararı sonrası Japon Yeni yeniden değer kazanmaya devam etti ve faiz indirimi olmadan önceki seviyelerine geri döndü. Öte yandan Çin’den açıklanan verilere baktığımızda PMI hizmet verisi 52,4 ile 6 aydır üst üste büyümeye devam etti.Asya –Pasifik tarafına baktığımızda, Avustralya Merkez Bankası % 2 olan faiz oranında değişikliğe gitmedi

Asya kıtasında yeni hafta sakin

Yeni haftaya baktığımızda ise Asya kıtasında sakin veri akışını yer aldığını görüyoruz. Çin’de Yeni yıl tatilinin başlamış olması veri akışını zayıflatırken, Japonya’dan ise Üretici Fiyat Endeksi verisi takip edilebilir. Üretici fiyat endeksinin Japonya’dan uzun bir süredir azalmaya devam ettiğini görüyoruz.Asya – Pasifik cephesinde ise Avustralya’dan Perşembe günü yer alan konut verileri AUD bacaklı pariteler üzerinde etkili olabilir.

TÜRKİYE

Enflasyon çift haneye göz kırptı

Yurtiçinde ise enflasyon rakamları açıklandı. Enflasyon çift haneye göz kırparken, ücret zamlarının fiyatların içine girdiğini gördük. Ocak ayında yüzde 1.82 artış ile beklentinin üzerinde bir rakam açıklanırken yıllık bazda rakam yüzde 9.58 oldu. En yüksek artış her zaman olduğu gibi gıda tarafında yaşanırken, enflasyona 0.48 katkı yapan alkollü içecekler ve tütün grubu zamdan payını aldı. Çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 9.63 seviyesine yükselmiş durumda ve manşet verinin üzerinde bulunuyor. Önümüzdeki iki ay çift haneli bir rakam görebiliriz.

Gelişmekte olan para birimleri güçleniyor

Gelişmekte olan ülke para birimleri geçtiğimiz haftada iyi performans gösterdi. Dolar, Güney Afrika Randı, Polonya Zlotisi, Ruble, Türk Lirası gibi gelişen ülke paralarına da karşı da değer kaybetti. Özellikle Dolar/TL tarafındaki hareket dikkat çekiciydi. Gelirleri Euro cinsinden olan Türkiye’nin EURUSD kurundaki yükselişten yararlandığını görüyoruz. Parasal genişlemeler etkisini gözardı edemeyiz. Ayrıca ABD’nin 2016’da dört faiz artırımı yapacağına dair ihtimallerde günden güne artıyor. Bu durum şuan ECB’nin teşvikleri artırabileceği beklentisiyle başlayan TL rüzgarının devamlılığını sağlayan gelişmedir.

Bu hafta yurtiçinde Pazartesi sanayi üretimi, Perşembe ise cari hesap verileri açıklanacak. BİST 100 kurdaki gevşeme ve ABD’den beklentinin altında gelen veriler ve Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararından destek bulmaya devam ediyor. Haftayı 74 bin 200 seviyesinden kapayan endekste 74 bin 500’ün üzerine 75500-76000 bin bölgesi görülebilir. Bu seviyede satış baskısı artabilir. 73 bin 500 ise destek seviyemiz.

EURUSD

Dolar’a ücretler destek oldu

ABD’de 151.000 açıklanarak beklentilerin altında kalan bir tarım dışı istihdam gördük. Fakat işsizlik oranı verisinin Kasım 2007’den beri en düşük seviye olan yüzde 4.9’a gerilemesi ve ortalama saatlik kazançlardaki artış doları hayata döndürdü. Ücretlerin yüzde 0.5 artışı, 2015 yılının zirvesi olan yüzde 0.4’ü de aştı ve şuan için ABD enflasyon rakamlarına destek verebileceğine dair umutlar arttı. Veri sonrası saatlik kazançlarda herhangi bir revize yapılmadı. Yıllık gelen rakam ise, yüzde 2.8. Geçtiğimiz döneme göre gelen artış faiz artırımı sürecinde şahin açıklamaların gelmesine zemin hazırlayabilir. Tarım dışı istihdamın revizesi ise, 262K olarak görülüyor. Tarım dışı sonrası kısa vadeli Dolar aleyhine alınan pozisyonlar, bir süre sonra olumlu ücretler ve işsizlik oranı verisinin etkisine bırakarak ibreyi yeniden Dolar’a çevirdi.

Draghi yine sahnede

Draghi, sahnelerden inmiyor. Avrupa parlamentosunda konuşan Draghi, genel Avrupa ekonomisine dair görüşlerini bildirdi.Enflasyon görünümüne dair umutsuzluğu hissedilen Draghi’nin üzerinde baskı ancak petrol fiyatlarında toparlanmanın gelmesine bağlı olarak görülüyor. Ancak tüm ülkelerin gidişatını etkileyen petrol için, üretim fazlalığından çok, tüketim azlığının etkileri daha fazla. Geçtiğimiz hafta Avrupa’daki işsizlik oranı rakamlarındaki olumlu kıpırdanma dikkatleri çekti. Ancak genel görüntü itibariyle çift haneli rakamlar görmeye devam ediyoruz. Diğer yandan üretici fiyat endeksindeki düşüş, Avrupa’daki enflasyon yaratabilme sendromunun somutlaşmasına zemin hazırlayacaktır. Mart ayına kadarki süreç ve Draghi’nin sözlü yönlendirmeleri Euro’nun kaderini belirleyecek.

Bu hafta Almanya ve Avrupa’da sanayi üretimi,büyüme rakamları açıklanacak. ABD’de ise perakanede satışlar ve tüketici güveni önemli. Parite Cuma günü gelen veriler sonrası 1.11’e geri çekilme gördük. Bu hafta satış baskısının devam etmesi durumunda 1.1030 görülebilir. Yükselişte ise 1.1230 önemli. Bu seviyenin üzerinde 1.1350 görülebilir.