Ham Petrolün Eylül’de Yükselmesinin 4 Sebebi

 | 27.09.2017 11:24

Bu makale 27.09.2017 tarihinde İngilizce olarak yayınlanmıştır.

Ham Petrolün Eylül’de Yükselmesinin 4 Sebebi

Eylül’ün ilk 25 günlük sürecinde Brent petrol fiyatları 12,7% artışla 59,02 dolara kadar yükseldi. Üç yıllık düşüşün ardından Brent fiyatları yaz aylarında 44,82 dolara kadar gerilemişti. Geçtiğimiz 3-4 hafta içinde fiyat artışında etkili olan unsurları anlamak oldukça önemli.

1) Kürt Bağımsızlık Referandumu

Son haftalarda Orta Doğu’da Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KRG) tarafından yapılan referandum dikkatleri üzerine çekti. Pazartesi günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki limana günlük 550 bin varil petrol taşıyan Ceyhan boru hattını kapatmakla tehdit etti . Bu yazıyı yazdığımız sırada henüz gerçekleşmemiş olsa da Erdoğan “musluğu kapatma” tehdidini yineledi.

Kürtlerin elinde olan bölgelerden gelecek petrol arzındaki azalmanın fiyatları yükselteceği kaygıları devam ediyor. Ancak kimse bu jeopolitik kaygıların nasıl çözümleneceği konusunda fikir sahibi değil. Türkiye, İran ve Irak referandum sebebiyle görüş ayrılığına düşerken hepsi KRG’yi tehdit ediyor.

2) OPEC / OPEC Harici Üretim Kesintisi

OPEC ve OPEC harici üretim takip komitesi 22 Eylül’de Viyana’da yapılan toplantıda küresel arz fazlasının “yarısının” toparlanmış olduğunu belirtti . Komite, aynı zamanda üretim kesintisinin Mart 2018’den ileri bir tarihe ertelenip ertelenmemesi ile ilgili bir ipucu vermedi. Rusya Petrol Bakanı Alexander Novak, “kademeli ve yavaş bir çıkış stratejisi” ile ilgili yorum yaptı. Novak, Rusya’nın Ocak ayında üretim kesintisini uzatıp uzatmama kararı alacağını ifade etti. Komite, aynı zamanda OPEC üyeleri Libya ve Nijerya’daki üretim kesintisi durumunu da görüştü. Herhangi bir söz verilmemiş olsa da Nijerya ve Libya’dan üretim kesintisine katkı yapılacağına dair ipuçları geldi.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

OPEC'in üretim kesintisini uzattığı ancak miktarda artışa gitmediğini açıkladığı geçen Mayıs ayının aksine, piyasa bu duyuruyu "yarısı" temizlenmiş bir arz fazlası olarak gördü.