Bankaların Sağlıklı Gelirleri Bu ETF'i Düşünmeye Değer Yapıyor

 | 19.10.2020 13:32

Bu yazı 19.10.2020 tarihinde İngilizce olarak kaleme alınıp çevrilerek bu sitede yayımlanmıştır.
ABD'de mevcut gelir raporları dönemi, dünyanın en büyük bankalarından bazılarının yayınladığı sonuçlarla başladı.
Piyasa volatilitesi sebebiyle yükselen işlem seviyeleri ve gerçekleştirilen çok sayıda ilk halka arz, yatırım bankalarının elde ettiği sağlıklı gelirlere katkıda bulundu.
Bugün bankaların gelirlerini etkileyen faktörlere ve 3. çeyrek sonuçlarına etki eden faktörlere yakından bakacağız ve son olarak, değerlendirilebilecek bir Finans Hizmetleri ETF'ini inceleyeceğiz:
h2 Etkileyen Faktörler/h2
Bankalar gibi finans kurumları, müşterilere çok sayıda ürün ve hizmet sunar. Ticari bankalar için tüketicilerine verdikleri krediler varlıklarının çoğunluğunu oluştururken, mevduat sahiplerinin ve kredi sağlayıcıların talep doğrultusunda elde ettikleri mevduatlar, yükümlülüklerinin büyük bir bölümünü oluşturur. Bankaların sunduğu kredilerin vadeleri genellikle yükümlülüklerinden daha uzundur. Bu sebeple bankaların gelirleri, mevduat sahiplerine ödedikleri faizden daha yüksek bir oranda kredi verdikleri dönemde daha yüksektir. Bir bankanın gelirlerini değerlendirirken, toplam faiz gelirinden faiz ödemelerini çıkararak net faiz gelirine ulaşabiliriz.
Ancak çoğu banka hibrid bir model işletiyor, yani gelirlerinin bir kısmını faiz içermeyen faaliyetlerden elde ediyorlar. Bu gelirlerin içinde sermaye piyasası faaliyetlerinden elde ettikleri ücretler, yatırım ve aracılık hizmetleri, piyasa işlemlerinden elde edilen kâr ve zararlar, bankacılık hizmet ücretleri, kredi kartı masraf ücretleri, mortgage alanındaki faaliyetler ve mobil bankacılık işlem ücretleri yer alıyor.
Bunun bir sonucu olarak, bir bankanın geliri net faiz geliri ve faiz dışı gelir olarak ayrılıyor. Her bankanın bu alandaki dağılımı farklılık gösteriyor ve bu da ABD bankalarının geçen hafta yayınladığı raporlarda görüldüğü üzere gelirlerini etkiliyor.
h2 3. Çeyrek Bankacılık Gelir Sonuçları/h2
Citigroup (NYSE:C), Goldman Sachs (NYSE:GS), JPMorgan Chase (NYSE:JPM) ve Morgan Stanley'nin (NYSE:MS) çeyrek sonuçları, başta sabit gelir ve varlık yönetimi olmak üzere menkul kıymetler işlemleri ve sermaye piyasalarında güçlü faaliyetler gösterdi.
Diğer yandan, Wells Fargo'nun (NYSE:WFC) rakamları beklentilerin altında kaldı. Düşük faiz oranları, bankanın faiz gelirini olumsuz etkiledi.
Wells Fargo CEO'su Charlie Scharf:
"Üçüncü çeyrek sonuçlarımız, agresif parasal ve mali teşviklerin ABD ekonomisi üzerindeki etkisini yansıtıyor. Mortgage bankacılığı ücretlerindeki güçlülük, hisse piyasalarındaki yükseliş ve ardışık masraf kaydetmelerdeki düşüş sonuçlarımızı etkilerken, tarihi düşüklüklerdeki faiz oranları net faiz gelirimizi düşürdü ve masraflarımız yüksek seviyede kalmaya devam etti."
Son olarak, hem ticaret, hem de yatırım bankacılığı alanlarında büyük bir isim olan Bank of America'nın (NYSE:BAC) sonuçları daha arada geldi. CEO Brian Moynihan :
"Ekonomi iyileşmeye devam ederken, bu çeyrekte yaklaşık 5 milyar dolar gelir elde ederek iş modelimizdeki çeşitliliği yansıttık."
Bugün bankaların performansını etkileyen farklı faktörlere yakından bakarak, değerlendirilebilecek bir Finans Hizmetleri ETF'ini inceleyeceğiz:
h2 iShares Global Financials ETF/h2
  • Mevcut Fiyat: 54,74 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 40,26 - 69,57 dolar
  • Temettü Geliri: %3,03
  • Masraf Oranı: %0,46
iShares Global Financials ETF (NYSE:IXG), bireysel ve ticari müşterilere finans hizmetleri sağlayan bankalar, yatırım fonları ve sigorta şirketleri gibi firmalara erişim sağlıyor. Fon 2001'den bu yana işlem görüyor.