Hisseler, Altın ve Petrol düşüyor, Dolar yükseliyor

 | 17.03.2020 11:46

Geçen hafta S. Arabistan’ın günlük üretimi artırma ve fiyatları da düşürme kararının ardından petrolün haftaya %30 kayıpla başlaması küresel piyasalardaki satışı tetikledi. Haftanın devamında ise koronavirüsün negatif fiyatlanmasıyla satışlar derinleşti.

Yeni haftanın ilk işlem gününde de satışlar oldukça yüksekti. Özellikle Çin verilerinin sert düşüş yaşamasının ardından ekonomik daralma beklentileri ve küresel ekonomide de son yılların en sert düşüşünün olacağı kaygısıyla piyasalarda nakit arayışı arttı, bu da satışları tetikledi.

Varlıklar üzerinden durumu incelersek;

Fed’in iki defa sürpriz faiz indirimine gitmesi ve varlık alımlarına başlaması normal koşullarda doları zayıflatmalı, ancak ABD Dolar Endeksi 98,0 seviyesi üzerinde güçlü kalmaya devam ediyor.

Güvenli liman olan altın, hem merkez bankalarının faiz indirdiği hem de küresel belirsizliklerin arttığı bu ortamda yükselişini hızlandırması gerekirken son 3 aylık tüm kazançlarını geri verdi ve son bir haftada %8 üzerinde kayıp yaşadı.

Bunun nedeni ise, altın piyasalarda yaşanan sert panik yani son haftadaki hareketlerinden önce 1,700$ seviyesine çıkarak 7 yılın zirvesini görmüştü. Kıymetli metaldeki bu yükselişte elbette belirsizlikler etkiliydi, ayrıca merkez bankaları başta olmak üzere altın alımlarının da yüksek olması fiyatları desteklemişti. Ancak son haftada artan panik ile yine merkez bankaları başta olmak üzere piyasalarda altın satışları hızlandı. Bunun nedeni ise nakit ihtiyacı. Satışlar öyle beklenmedik hızda oldu ki marjı korumak için altın pozisyonları kapatılarak destek sağlandı. Öte yandan da bu ortamda işlem yapmaktan çekinenler de nakde kaçtı. Bu durum altını düşürürken doları ise yükseltti.

Haftaya düşüşle başlayan borsalar dün de kayıplarını genişletti, ancak Trump’ın açıklamaları sonrasında ise ABD’de kayıplar %12’ye çıktı. Bu günlük bazda yaşanan düşüş 2008 krizinden bile fazla!

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Dünkü kaybın ardından bugün aşının denendiği ve Çin’de can kaybının çok az olduğu haberleriyle Asya ve Avrupa’da yükseliş yaşanırken GOP’lardaki düşüş ise devam ediyor.

TL varlıkları incelediğimizde;

TL özelinde negatif bir ayrışma yok, tüm gelişen ülke paraları yüksek korku ve belirsizlik nedeniyle gerilerken TL’de de aynı durum yaşanıyor. USD/TRY kuru bugün 6,4450’ye yükseldi. 6,35 direnci üzerinde 6,50’yi en yakın psikolojik bölge olarak izlemeye devam ediyoruz.

BİST 100 tarafında ise dünkü %8 üzeri kaybın ardından bugün de %2,5 kayıp yaşanıyor. Endekste 23 Mayıs’ta görülen 83 bin 500 puanı en yakın destek olarak izliyoruz ve bu destek de kırılırsa fiyat son 3 yılın en düşük seviyesini görmüş olacak.

5 Türkiye CDS 5 Yıllık USD risk primi 530 bp üzerinde ve Eylül 2018 sonrası zirvede, Türkiye 2 Yıllık gösterge faiz ise %11,65 puanda.

Gram altın, onstaki sert kayıp ile dün 300 TL altını test etti, ancak dolar kurunun yükselmesi düşüş hızını azaltıyor. Şimdilik 307 TL desteği korunabilirse yeniden 318 TL’ye doğru toparlanma görülebilir, ancak bunun için onsun 1,480$ altında kalmaması gerekiyor.

1987 Kara Pazartesi piyasalar için unutulmaz bir olaydır, ardından ise 2008 krizi oynaklığın en yüksek olduğu dönemdi. Korku ve riski ölçen CBOE Volatility Index Endeksi dün 2008 sonrası en yüksek seviyeye çıktı. Bu piyasalardaki satışların en büyük sebebinin korku olduğunu gösteriyor. Bu noktada Fed’in söylemi öne çıkıyor. Fed faiz indirimi ya da parasal genişlemenin yanında iletişimin de son derece önemli olduğunu belirtmişti. Dolayısıyla hem politika yapıcıların hem de hükümetlerin sözlü yönlendirmesi, teşvikleri ve olumlu mesajları piyasalardaki satışların ivmesini azaltabilir. Ancak en önemli faktör ise koronavirüse aşı bulunması ve vaka-can kabının hızla azalması olacaktır.