"Piyasa Düşerken Nasıl Yükselirim?" Doğru Soru Değil

 | 30.11.2020 17:57

Bu yazı Investing.com için özel olarak kaleme alınmıştır.
 
Ya da, aksine, "Piyasa yükselirken ben nasıl düşerim?" Müşterilerim bu iki soruyu da bana sordu ve iki soru için de aynı cevabı verdim:
"Hisseler için 'Piyasa' diye bir şey yok."
 
ABD'li bir yatırımcının bakış açısından, hisselerin ne yaptıklarına dair kısmi bir görüş veren üç benchmark var, ancak bunlar sadece söylediğimiz gibi kısmi bir görüş sunuyor. Bu aynı zamanda diğer ülke ve bölgelerdeki sayısız diğer endeksi de dahil etmiyor.
 
ABD merkezli yatırım için bu benchmarklardan ilki, köklü Dow Jones Industrial Average (DJIA, DJI ya da “Dow”) Endeksi. Biri "Piyasa nasıl?" diye sorduğunda ya da televizyondaki sunucu "Piyasa bugünü xyzde kapattı," dediğinde kastettikleri genelde Dow Endeksi. Bu da garip bir durum, çünkü Dow tüm endeksler arasında en az bilimsel olanı...
 
Bunu neden söylüyorum? İlk olarak, DJI dünya genelinde çeşitli endekslerde işlem gören binlerce ABD'li şirketin sadece 30'undan oluşuyor. ABD'li endekslerde listelenen yaklaşık 3.500 hisse bulunuyor (ve dünyanın kalanında işlem gören yaklaşık 630.000 şirket var). Sadece ABD'de listelenen şirketleri kullanmak, DJIA'nın bu şirketlerin %1'inden azını temsil ettiği anlamına geliyor.
 
Evet, bu şirketler büyük "mavi çip" isimler ancak yine de %1'lik bir temsil, portföyünüzün herhangi bir günde nasıl bir yön izleyebileceği konusunda doğru bir resim çizemez (tabii tek varlığınız bir DJIA ETF'i değilse.)
 
Bu endeks portföyünüzü gerçekten temsil ediyor mu?
 
Durum daha da kötüleşiyor. Dow piyasa değeri yerine hisse fiyatı ağırlıklı, yani "dolar" hareketi yüzdelik hareketten daha önemli. Diğer bir deyişle, endeksteki en pahalı hisseler "ortalamayı" diğer düşük fiyatlı üyelerden daha çok etkiliyor.
 
Son olarak, Dow'a dahil edilme kriterleri keyfi denecek kadar rastgele. Bir komite bazen bir araya geliyor ve mevcut 30 şirketin genel yatırım dünyasını en iyi şekilde yansıtıp yansıtmadığına karar veriyor. Yansıtıyorsa, DJI üyeleri değişmiyor. Yansıtmıyorsa, bu şirketler endeksten çıkarılıyor ve komite yerlerine yeni şirketleri alıyor.
 
2013'ten 2020'ye kadar endeksten dokuz şirket çıkarıldı ve bunların yerine dokuz yeni isim dahil edildi. Yani bugünkü Dow, 7 önceki Dow'dan %30 fark gösteriyor!
 
Bu neden önemli? Çünkü DJI hala en çok atıfta bulunulan benchmark endeks ve bu yüzden piyasayı her saat takip etmeye vakti olmayan ortalama yatırımcı için daha büyük önem arz ediyor.