IşıkFX Haftalık Forex Bülteni

 | 24.01.2020 16:12

Önümüzdeki Hafta Yurtiçinde; TCMB Enflasyon Raporu ve S&P Kararları da Kritik Olacak!

Bu hafta küresel tarafta dikkatler; bir yandan İsviçre’nin Davos kentinde 50.si düzenlenen Dünya Ekonomik Forumunda, diğer yandan ise Çin’deydi. Çin’in Wuhan kentinde SARS benzeri “Corona” isimli bir ölümcül virüsün ortaya çıktığının açıklanması, önce Çin ekonomisi sonrasında ise küresel ekonomideki aktivitenin bozulacağı(büyümenin yavaşlayacağı) endişelerini artırarak Salı günü borsalara hızla satış getirdi ve riskten kaçan yatırımcıların güvenli liman varlıklarına yöneldikleri görüldü. Davos Zirvesi’nde ise, açıklamaları merakla beklenen ABD Başkanı Donald Trump’ın aynı gün: Çin ile yaptıkları Faz-1 Anlaşması sonrasında Faz-2 anlaşması için de en kısa süre sonra harekete geçeceklerine dair söylemleri küresel risk alma iştahını bir miktar toparladı. Ancak, Çin’de Corona virüs vakalarının ve bundan kaynaklı ölümlerin artış göstermesi ve virüsün Dünya’ya yayılması ile birlikte; hafta sonunda Çin’de başlayacak olan Yeni Yıl tatillerinin, durumu daha da kötüye götürebileceğine dair beklentilerle riskler tekrar artış gösterdi. Keza, Çarşamba günü ABD Başkanı Donald Trump’ın Davos’ta yaptığı açıklamalarda: AB ile ABD seçimlerine kadar bir anlaşma yapmak istediğini açıklaması ve AB’nin buna yanaşmaması ve teknoloji şirketlerine vergi getirmesi durumunda; AB menşeli otomobillere yüzde 25 oranında ek gümrük vergisi getireceklerine dair söylemleri de tedirginlik unsuruydu. Öte taraftan Euro Bölgesi açısından kritik olan iki mesele daha vardı. Bir tanesi; İtalya’da mevcut hükumetin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Luigi Di Maio’nun, partisi; Beş Yıldız Hareketi’nin Başkanlığı’ndan istifa etmesiydi. Önceki hükumetin bütçe görüşmelerinde tıkanmaya neden olan Kuzey Ligi Lideri Matteo Salini’nin ülkedeki anketlerde önde görünmesi olası bir erken seçim ihtimali açısından tedirginliğe neden olurken, ilk gelen bilgiler hükumetin devam edeceği ve Di Maio’nun da Dışişleri Bakanlığı görevini sürdüreceği şeklindeydi.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

İkinci olarak Avrupa Merkez Bankası toplantısı da takip edildi. Açıklanan kararlarda; Politika Faizi ve Refinansman Operasyonları Faiz Oranı yüzde 0(sıfır), Marjinal Fonlama Oranı yüzde +0.25, Mevduat Faiz Oranı ise yüzde -0.50 düzeyinde sabit bırakılırken, faizlerin enflasyon görünümünün hedefe güçlü bir şekilde yaklaşana kadar cari seviyelerde veya daha düşük kalmasının beklenildiği belirtildi. Ayrıca; 2003 yılından bu yana ilk kez; yeni bir stratejik gözden geçirmenin devreye alınacağı da belirtilirken, kararlar sonrası basın toplantısı düzenleyen Başkan Christine Lagarde ise: Yeni strateji üzerinde Kasım-Aralık gibi anlaşabileceklerini umduğunu, düşük faizlerin kendisini kaygılandırmasına karşın yeni strateji devreye girene kadar mevcut stratejiye uygun hareket edeceklerini söyledi. ECB’nin genişlemeci politikalarının ve düşük faiz oranlarının devam edeceğinin anlaşılması Euro varlıklarına satış getirirken, buna karşın küresel risk alma iştahına olumlu etki etti. Pound varlıkları açısından takip edilen Brexit Anlaşması’nda dair gelişmelerde ise; Avam Kamarası’nda kabul edilen Brexit Anlaşması’nın Lordlar Kamarası okumaları tamamlanırken, bazı değişikliklerin istenmesine karşın Avam Kamarası’nda bu değişikliklerin kabul edilmemesi kritikti. Ancak, buna rağmen tasarı; Kraliçe’nin onayından geçerek yasalaştı ve sonrasında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Charles Michel’in de imzasını alarak kritik bir eşiği daha aşmış oldu.

Yurt içi tarafta ise bu hafta boyunca; TCMB’nin önceki hafta yapmış olduğu 75 Baz Puanlık faiz indirimi sonrasında uluslararası kurumlardan gelen açıklamalar takip edilirken, Hazine ve Maliye Bakanı berat Albayrak ve TCMB Başkanı Murat Uysal’ın Davos Zirvesi’nde konuya ve Türkiye ekonomisine dair yapmış olduğu açıklamalar da yankı buldu. Özellikle TCMB Başkanı Uysal’ın: 2019 yılındaki manevra alanının önden yüklemeli olarak kullanıldığı ve bundan sonraki adımların özellikle verilere dayalı olacağına dair söylemleri dikkat çekti. Önümüzdeki hafta Cuma gününe kadar; Çin’de Bahar Festivali kapsamında resmi tatiller olacak. Ülkeden PMI datalarının da açıklanacağı Cuma günü ise; Çin Yuanı ve Çin borsalarında oluşacak fiyatlamalar, küresel anlamda oynaklıklara neden olabilir. Ayrıca, Çarşamba akşmamı açıklanacak olan FED/FOMC kararları küresel çapta, Perşembe günü açıklanacak olan BOE/MPC kararları ise Pound varlıklarında(olası bir değişiklik halinde belki küresel çapta da) volatilite düzeyini artırabilir. Yine fiyatlamalar açısından kritik olan; Ticaret Savaşları, Brexit ve jeopolilitik risklerin de takip edileceği haftanın, ekonomik takvimdeki diğer önemli olguları ise; ABD’nin 4.Çeyrek Büyüme ve PCE Rakamları, yine ABD’den; Dayanıklı Mal Siparişleri, CB Tüketici Güvenli ve Yeni Konut Satışları gibi ekonomik veriler ile Euro Bölgesi’nden; TÜFE ve İşsizlik rakamları olacak. Yurt içi tarafta ise ekonomik verilerden daha çok Libya ve Suriye gibi jeopolitik meselelere dair gelişmeler ile TCMB ‘nin açıklayacağı senenin ilk Enflasyon Raporu ve yine uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard And Poor’s ‘un Türkiye ‘nin kredi notu ve görünümüne dair yapacağı açıklama kritik olacak.