IşıkFX Haftalık Forex Bülteni 22.01.2018

 | 22.01.2018 11:17

Aksiyonu Bol Bir Hafta Bizi Bekliyor!

Geçtiğimiz hafta yurt içi tarafta açıklanan Aralık ayı Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi son beş ayın en kötü seviyesinde gerçekleşirken, 2017 Ekim İşsizlik oranı ise yüzde 10.6’dan yüzde 10.3’e geriledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada döviz rezervlerimiz 110-120 Milyar Dolar arasında, 150 Milyar Dolar’a ulaşacağız derken, Suriye’deki durumla ilgili olarak ise yeni bir harekâtın başlamasına yönelik ilk sinyalini verdi ve hafta sonuna doğru toplanan Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantılarının sonunda ise sert mesajlar verildi. Ayrıca, OHAL uygulaması 6.kez uzatılırken, haftanın kalanında jeopolitik risk unsurları takip edildi. Hafta sonunda Suriye’nin Afrin bölgesine yönelik operasyonlar başlatılırken, Fransa’nın isteği üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplantı kararı aldı. Yine geçtiğimiz hafta Perşembe günü TCMB’nin yapmış olduğu Para Politikası Kurulu toplantısı sonunda ise herhangi bir faiz oranı değişmezken, kararlar sonrası Banka’dan yapılan açıklamada: “Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir” denildi. Haftanın son işlem gününde de kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından Türkiye’nin kredi notu ve görünümünün teyit edildiği(kredi notu BB+, görünüm durağan) belirtildi.

ABD Hazine Bakanı Mnuchin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada: “Yeni Vergi Reformunun 1 Trilyon Dolar civarında gelir yaratmasını beklediğini deklare etti. Bir süredir geçici bütçelerle döndürülen hükümet ise yine bütçe sınavından geçemedi. Haftanın son işlem gününde, son saniyeye kadar merakla beklenen geçici bütçenin Senato’da onaylanamaması Donald Trump hükümetinin ilk kez, toplamda ise ABD hükümetlerinin 13.kez kapatılmasına neden oldu. Dünya’nın ikinci büyük ekonomisi olan Çin tarafından gelen haberde ise; ülkenin kredi derecelendirme kuruluşu Dagong’un, ABD’nin kredi notunu borca bağımlılık ve kamu yönetiminde verimsizlik gerekçeleriyle indirdiği belirtilirken, ABD Hazinesi tarafından açıklanan raporlarda; Çin Merkez Bankası(PBOC)’nın elindeki ABD tahvillerini 2017 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyeye çekmiş olması Dolar varlıkları için bir diğer tedirginlik unsuruydu. Geçtiğimiz hafta açıklanan verilerde ise; ülkenin 2017 Aralık ayına ait İnşaat İzinleri son 30 ayın en iyi seviyesinde gelirken, Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları da uzun süre sonra flaş bir rakama geriledi. Konut Başlangıçları beklenti altında kalırken, Ocak ayı Philadelphia FED İmalat Endeksi de son 5 ayın en kötü gerçekleşmesini gösterdi.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

İngiltere’de Brexit yasa tasarısı parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda kabul edilerek, üst meclis olan Lordlar Kamarası’na sunuldu. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, yaptığı açıklamalarda: Brexit sonrası gelecek konusunda İngiltere'nin pozisyonunun daha fazla netliğe ihtiyacı olduğu söylerken, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalması için halâ görüşmelere açık olduklarının da altını çizdi.
İngiltere Merkez Bankası’ndan (BOE) yapılan açıklamada ise, Mart ayı sonuna kadar Brexit anlaşması
yapılmaması durumunda ülkedeki bankaların operasyonlarını daha hızlı bir
şekilde AB'ye taşıyacakları konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, geçtiğimiz hafta İngiltere'de açıklanan Aralık ayı TÜFE Oranları aylık bazda beklentinin üzerinde gelirken, senelik datada tahminlere paralel gerçekleşme görüldü. Çekirdek TÜFE oranları ise tahminleri karşılayamadı.

Euro Bölgesi’nde açıklanan Kasım ayı Ticaret Dengesinde beklentilerin üzerinde gerçekleşme görülürken, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s ‘ten gelen açıklamalar takip edildi. Kurum, Euro Bölgesi’nin 2018 yılında yüzde 2.0, 2019 yılında ise yüzde 1.7 oranında büyüyeceğini öngörürken, bölgedeki politik risklerin oldukça düşük olduğunu ve düşük faiz ortamının sağladığı faydalardan da yararlanmaya devam edileceği belirtildi. Almanya’da açıklanan 2017 Aralık ayı TÜFE Oranları beklentilere paralel geldi. Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio: Euro Bölgesi’nde enflasyonun halâ beklentileri karşılamadığını vurgularken, para politikasının çok uzun bir süre oldukça genişlemeci olmaya devam etmesi olasılığını göz ardı etmediklerini söyledi. Diğer ECB Yönetim Kurulu üyesi Jens Weidmann ise yaptığı açıklamada: “Analistler ECB’den 2019 ortalarında faiz artırımı beklemekte haklılar” dedi. Euro Bölgesi'nde açıklanan TÜFE verileri de Almanya’da olduğu gibi beklentilerle aynı düzeyde gelirken, bu hafta yapılacak ECB toplantısı için genişlemeci politikaların devam edebileceğine ışık tuttu. Almanya Merkez Bankası Başkanı ve aynı zamanda ECB üyesi olan Jens Weidman yaptığı açıklamalarda: Almanya’nın, Euro Bölgesi için çok önemli olduğunu ve 4 yıldır olumlu büyüme, rekor düzeyde istihdam ve en düşük işsizlik oranı yakaladığını belirtirken, ülkede olası yavaşlama halinde Euro Bölgesi’nin genel durumunun bundan olumsuz etkileneceğinin altını çizdi. Öte yandan ön anlaşmaya varılan Almanya koalisyon müzakereleri için hafta sonunda Sosyal Demokrat Parti olağanüstü kongresi takip edildi. Kongre’den görüşmelerin devam etmesi kararı alındı.

Diğer bölgelere baktığımızda; Kanada Merkez Bankası faiz artırımına giderken, Çin Merkez Bankası(PBOC) yetkilerinden gelen açıklamada ise: Yuan kurundan büyük dalgalanma beklenmediği ve göreceli olarak istikrar sağlanacağı aktarılırken, kısa vadede bir faiz artırımının da gereksiz olduğu vurgulandı. Ayrıca, Çin’de açıklanan 2017 yılı 4.çeyrek GSYİH değişimi beklenti düzeyinde gelirken, senelik büyüme ise hükümet hedefi üzerinde gerçekleşti. Yıl ortalaması ise yüzde 6.8 olurken, aynı zamanda 2010 yılından bu yana en hızlı artış görülmüş oldu. Ülkenin, 2017 Aralık itibariyle senelik Sanayi Üretimi’nde de tahmin üzerinde gerçekleşme gözlemlendi.

Bu haftanın hiç kuşkusuz en önemli ekonomik haber akışları Avrupa Merkez Bankası(ECB) ve Japonya Merkez Bankası(BOJ) kararları olacak. Faiz ve politika adımlarında olası değişiklikler ve ya sonraki toplantılara yönelik verilecek ipuçları Euro ve Japon Yeni varlıklarında volatil hareketlere neden olabilir. Dünkü SPD kongresi sonrası Almanya’da yaşanacak koalisyon gelişmelerinin de önemli olduğu Euro Bölgesi’nde hafta boyunca ayrıca; öncü PMI’lar ve ZEW, IFO, GFK gibi önemli kuruluşların açıklayacakları güven endeksleri takip edilecek. ABD tarafının en önemli ekonomik datası ise 2017/4.çeyreğine dair büyüme(GSYİH Değişimi) oranları olacak. Yeni ve İkinci El Konut Satışlarının açıklanacağı ülkede, her Perşembe açıklanan İşsizlik Maşı Başvuruları da kapanan hükümetin durumu ile birlikte izlenecek. ABD’de olduğu gibi İngiltere’de de bu hafta geçtiğimiz yılın 4.çeyreğine dair GSYİH değişim oranlarını takip edeceğiz. Brexit konusunun gündemden düşmediği ülkede, İşsizlik Oranı ve İşsizlik Maaşı Başvuruları gibi datalar da radarımızda olacak. Çok önemli veri akışının olmadığı yurt içi tarafta jeopolitik ve siyasi risk unsurları ve geçtiğimiz hafta yapılan TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının özeti önemle takip edilecek. Diğer Bölgelere baktığımızda ise; Japonya tarafında BOJ(Japonya Merkez Bankası) kararlarının yanı sıra Banka’nın toplantı tutanakları ve TÜFE oranları izlenecekken, Kanada’da ise TÜFE Oranları takip edilecek. Ham Petrol yatırımcıları ise her hafta olduğu gibi bu haftada da stok ve üretim datalarını takip edecekler. Yukarıda saydığımız veri ve haber akışlarından başkaca yaşanacak önemli gelişmelerin piyasada fiyatlanabileceğini de hatırlatmış olalım.