IşıkFX Haftalık Forex Bülteni 23.10.2017

 | 23.10.2017 11:21

Haftanın En Önemli Gündemi ECB!
Haftanın en önemli gündem maddesi şüphe yok ki 26 Ekim Perşembe günü yapılacak olan ECB(Avrupa Merkez Bankası) toplantısı olacak. Saat 14:45’de açıklanacak olan Mevduat Hesap Faizi ve Politika Faizi Oranlarında herhangi bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Ancak asıl merak edilen konu olan para politikası kararlarına dair açıklamaları ise 15:30’da Başkan Mario Draghi yapacak. Hatırlanacağı gibi 2016’ın son toplantısında 80 Milyar Euro’luk varlık alım programının 2017’in Mart ayından 2017 Aralık Ayına kadar uzatıldığı, Nisan 2017’den itibaren ise varlık alım miktarının 60 Milyar Euro’ya düşürüleceği açıklanmıştı. 27 Nisan’daki toplantıda tam da bu yönde bir karar gördük. Ardından yapılan 8 Haziran, 20 Temmuz ve 7 Eylül toplantılarında faiz oranlarına dokunulmazken, varlık alım programıyla alakalı olarak ise finansal koşulların kötüye gitmesi halinde yeniden programın boyutu ve süresinin artırılabileceğine vurgu yapılmıştı. Yine geçtiğimiz ay ajanslara düşen haberlerde ise Ekim toplantısında karar almak için bazı politika yapıcıların tereddüt içerisinde oldukları ve konuyu Aralık ayında tartışmanın daha uygun olacağı görüşünü taşıdıklarına değinilmişti. En başından beri varlık alım programına çok sıcak bakmayan ve bunu Anayasa mahkemesine kadar götüren(varlık alımlarının durdurulması talebi mahkemece reddedildi) Almanya gibi kuzey ülkelerinin yer aldığı şahin kanadın karşısındaki genellikle mali yapısı zayıf ülkelerin oluşturduğu güvercin grup ise varlık alımlarının miktarı azaltılarak devam ettirilmesinden yana. Zira bu konuda geçtiğimiz hafta ajanslara düşen haberlerde 2018 Eylül ayına kadar 30 milyar Euro’luk varlık alımlarının yapılmasının da seçenekler arasında olduğuna değinilmişti. Yine geçtiğimiz hafta konuşan Başkan Draghi: enflasyondaki zayıflığın geçici olduğuna ve hedeflere ulaşılacağına inandığına vurgu yaparken, para politikasının genişlemeci olduğu ortamın reformları hayata geçirmek için bir fırsat penceresi sunduğunu söylemişti. Tüm bu gelişmeler ışığında bu haftaki ECB toplantısında faizler ve politika değişikliği konusunda bir adım atılıp atılmayacağı merakla beklenirken, en ufak ipuçlarının dahi Euro varlıkları üzerindeki volatiliteyi artırabileceğini gözden kaçırmamakta fayda var.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Yurtiçinde TCMB Kararları Bekleniyor!
Yurtiçi tarafta en önemli ekonomik veriler de yine Perşembe günü TCMB/PPK(Para Politikası Kurulu) toplantısı sonrası açıklanacak olan faiz kararları olacak. Faiz koridorunun alt bantı olarak bilinen gecelik borç alma faizi en son Ocak 2015’te yüzde 7.50’den, yüzde 7.25’e indirilirken, koridorun üst bantını temsil eden gecelik borç verme oranı ise en son bu yılın ilk toplantısında(Ocak 2017) yüzde 8.50’den, yüzde 9.25’e çıkartılmıştı. Faiz oranlarının en önemlisi olarak bilinen bir hafta vadeli repo faiz oranı(politika faizi)’nda ise en son değişiklik 2016’nın Kasım ayında yapılmış ve yüzde 7.50 olan oran 50 baz puan artırılarak yüzde 8.00’e getirilmişti. Eski Başkan Erdem Başçı zamanında sadeleştirme hedefiyle yola çıkılan politikalar Murat Çetinkaya döneminde biraz yurtiçi sistematik risklerin, biraz da FED politikalarının da etkisiyle başarılı olamamış, gerek zorunluluklardan kaynaklanan nedenler gerekse hareket kabiliyeti kazanmak için bambaşka bir anlayışa yönelmişti. Öyle ki 16:00-17:00 saatleri arasında bankalara kullandırılan ve Geç Likidite Penceresi(LON) adıyla bilinen gecelik borç verme faizi 2016 Eylül ayında yüzde 9.75’e kadar düşürülmüşken, 2017 Nisan’a kadar kademeli artırılarak yüzde 12.25’e çekilmiş ve zaman zaman repo ihaleleri açılmayarak bankaların bu faiz oranından borçlanması teşvik(!) edilmişti. Halen bu uygulamanın aktif olarak kullanılması yani bir nevi haftalık borç verme faiz oranı yerine GLP’nin politika faizi görevini üstlenmiş olması bankaların da reel sektör ve bireysel kredilerine olumsuz yansımakta, bu nedenle zaman zaman eleştiriler almakta. Perşembe günü her hangi bir faiz oranında değişiklik beklenmiyor. Ancak sürpriz bir karar verilmesi halinde kurlarda bunun sert etkilerinin de görülebileceğini belirtelim.