IşıkFX Akşam Analizi 20.06.2017

 | 20.06.2017 16:27


Fitch’ten Güncelleme Geldi
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye için 2017 yılı ekonomik büyüme tahmini için güncellemede bulundu. Büyüme tahminini yüzde 4.7 olarak revize eden Fitch sunduğu raporda, referandumun tamamlanmış olması ve bir sonraki seçimlerin Kasım 2019'da olmasını sebep göstererek daha oluşabilecek pürüzsüz bir siyasi ortamın, yatırım ve tüketimin 2019 ortasına kadar güçlenmesini destekleyebileceğini aktardı. Sunulan raporda ayrıca faiz artışları ve bunun sonucu olarak dövizde sağlanan istikrarın sonucu olarak enflasyonun bu yıl ilk kez Mayıs ayında yıllık bir yavaşlama gösterdiği ifade edildi. Böylelikle Fitch, hem 2018 hem de 2019 yılı için ekonomik büyüme tahminini yüzde 4.1 olarak belirlediğini aktardı. Açıklanan Fitch raporunun ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı baş danışmanı Bülent Gedikli, kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye’nin büyümesi için yapmış olduğu revizeyi bir hatadan dönüş olarak değerlendirdi. Daha önce ülke notunun düşürülmesine konuyu bağlayan Gedikli, o zaman alınan karar hem siyasi bir karar hem de ekonomiye düzenlenen bir operasyon olarak değerlendirdi.

Geride bıraktığımız hafta Fed’in 25 baz puanlık faiz artışı kararının ardından bu hafta bölgesel Fed başkanlarının açıklamalarını takip ediyoruz. Enflasyonun Fed’ in yüzde 2’lik hedefinden uzaklaşmasıyla komitede üyeler arasındaki ayrışma dikkat çekiyor. New York Fed Başkanı Dudley ve Chicago Fed Başkanı Evans ekonomi konusunda daha iyimserler. Enflasyonun baskı altında olduğuna yönelik bir işaret görmediklerini ifade etmelerine karşın ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın devamında üyeler tutumlarını değiştirmek durumunda kalabilir. Minneapolis Fed Başkanı Kashkari ise son iki sıkılaştırmada da faizlerin değişmemesi yönünde oy kullanmıştı. Kashkari ekonomik göstergelerdeki bozulmanın geçici olup olmadığına dair daha fazla veri görülmesi gerektiğini savunuyor. Kashkari erken bir faiz artışının geç gelecek bir faiz artışından daha riskli olduğunu savunuyor.

Merkez Bankaları Komitelerinde bir diğer ayrışma ise İngiltere Merkez Bankasında gerçekleşmişti. Son toplantıda faizlerin değişmemesine yönelik karar 5’e karşı 3 oy ile alındı. İngiltere’de yaşanan terör saldırısı nedeniyle toplantı sonrası konuşma yapamayan Carney bugünkü ifadelerinde faizleri değiştirmeme kararını savundu. Carney İngiltere’nin AB’den ayrılmasının özellikle finans sektörü üzerindeki etkilerine değinirken firmaları bir B planı yapmaları konusunda yeniden teşvik etti. Carney komite üyelerindeki şahinleşmeye rağmen enflasyonun baskı altında olduğunu ve ücretlerdeki artışın hızlanmadığına dikkat çekti. Carney’nin güvercin yorumları sonrası pound toplantı sonrası kazanımlarını büyük ölçüde kaybetti.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir