IşıkFX Haftalık Bülten 19.09.2016

 | 19.09.2016 12:46


Global Piyasalarda Haftanın Özeti ve Gelecek Hafta
Piyasalar Merkez Bankaları haftasına giriyor. Üç Merkez Bankası’nın da faiz kararını takip edeceğimiz bu haftada, fiyatlamalar kritik boyuta ulaşacaktır. Ayrıca bir de Draghi’nin yapacağı konuşma takip edilecek. Bu nedenle sert fiyatlamaların ucunun açık olduğu bir tablo karşımızda olacak.
Japonya Merkez Bankası’na değinirsek, geçtiğimiz toplantılarda negatif faize geçerek piyasaları şaşkına çeviren banka’nın piyasada kriz fiyatlamaları yarattığını hatta, normal koşullarda Yen’e değer kaybettirebilecek bu gelişmenin tam tersi bir fiyatlama yaratarak, ters teptiğini ve MB’nin hedefinden oldukça uzaklaştığına yönelik bir beklenti yarattığını hatıratalım. İçeride ise, verilere baktığımızda her ne kadar resesyon endişesi Japon ekonomisinde teknik olarak görünmese de, halen istenilen düzeyde sürdürülebilir ve dengeli bir toparlanma eğilimi olduğunu söylemek de zor. Onun dışında yaşlı nüfus, harcama yapmayan toplum, fiyatların daha da düşeceğine yönelik beklentiler, basılan paralar, likitide tuzağı, tasarrufların elde tutuluşu ve güvenli liman etkisi gibi reaksiyonlar, mali teşviklerle de desteklenmeye çalışılsa da, henüz toparlanmanın gelmediği görülüyor. Ayrıca parasal genişleme programı 80 triyon yen olarak devam ediyor ve genişlemeci hamlelerin henüz işe yaramadığı bir kısır döngü fiyatlaması ortada ve tüm MB para politikalarını da zora sokuyor. Bu durumda bu hafta negatif faizin biraz daha derinleştirilmesi ve yüzde -0.15 olarak açıklanması bekleniyor. Bu bir çözüm olur mu ? yoksa piyasa bunu yetersiz bulup ters etkiyi artırır mı ? göreceğiz. Ancak negatif faiz gelişiminin çözüm olmadığını ve yatırımcıları getiri arayışına sürükleyen ve bankacılık karlarını zora sokan bir durum olarak takip edilmeye devam edildiğini söylemek yanlış olmayacaktır.
Haftanın asıl gündemi ise, FED faiz kararı. 21 Eylül Çarşamba TSİ 21:00’da verilecek faiz kararı ve sonrasında gelecek Başkan Janet Yellen’ın açıklamaları piyasanın yönünü değiştirecektir. Son gelen zayıf veriler her ne kadar TÜFE ve ÜFE kıpırdanma gösterse de, FED üyelerini cesaretlendireceğini düşünmüyoruz. Özellikle istihdam iyi görüntüsünü devam ettirse de, sanayi ve imalat üretimi, ISM imalat ve hizmet sektörü verileri gibi bunun yanında perakende satışlar gibi veriler halen ya zayıf ya da toparlanma eğiliminde değil. Ayrıca 2.çeyrek büyümesi de istenilen görüntüde değil. Bu nedenle FED’in cesur davranıp faiz artırma ihtimali bu dönem zor. Ancak özellikle Yellen’ın toplantı sonrası vereceği mesajlar son çeyreğin oldukça hızlı geçmesine neden olacaktır. Çünkü, ABD’de yapılacak seçim ve sonuçları, piyasanın dengeleri, küresel ekonominin gidişatı ve bu yıl içerisinde faiz artırımı gelecek mi ? şeklinde ki yönlendirmeleri görmemiz ve her birine atıfta bulunulacak uzun bir toplantı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle faiz kararınından öte bir fiyatlama görebiliriz. TCMB’ye dönersek bu dönem de 25 baz puan üst bant indirimi söz konusu olabilir. Ayrıca Draghi’de bu hafta önemli açıklamalarda bulunabilir ve piyasaya elle tutulur bir mesaj sunabilir.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

ABD
FOMC bekleniyor
Geride kalan haftada ABD cephesinden açıklanan veriler piyasaların tüm dikkatini üzerine çekti. Perşembe günü perakende satışlar verisi ile başlayan hareketlilik Cuma günü açıklanan enflasyon rakamlarıyla devam etti. Fed’in faiz artırımı için görünümünden emin olmak istediği enflayon verisi özellikle önümüzdeki günlerin fiyatlamasına yol gösterecek kadar önemliydi. Perakende satışlar performans her ne kadar beklenenin altında kalsa da açıklanan enflasyon rakamları Fed’in faiz artırım ihtimallerini yükseltecek görünüme sahipti. Aylık bazda yüzde 0.2’lik artış görülen veride yıllık bazda ise 1.1 ile beklentilerin üzerinde bir görünüm yakalandı. Verilerin ardından fed vadelilerinde Eylül ve Aralık ayı artırım ihtimallerinde yükseliş gözlenirken gözler hafta içerisinde gerçekleştirilecek olan Fed toplantısına çevrildi.
21 Eylül Çarşamba günü sonuçlanacak FOMC toplantısı öncesinde dolar endeksi toparlanma eğiliminde olduğu göze çarpıyor. Özellikle Ağustos ayından itibaren güç toplamaya başlayan endeksdeki yükselişi Fed üyelerinden gelen şahin açıklamalar tetiklemişti. Birçok üyenin yıl içerisinde bir ya da iki faiz artırımına sıcak bakmasını ifade etmesi piyasalarca sert şekilde karşılanmıştı. Açıklamaların yapıldığı zamandan bu yana açıklanan ekonomik göstergelere göz gezdirildiğinde ise Fed’in en azından Aralık ayında artırıma gitmesini destekler bir tablo ile karşılaşıyoruz. İstihdam piyasasını güvende tutan ABD ekonomisi enflasyon yaratmaya başlamasıyla da dikkat çekiyor.
Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan toplantıda faiz artırımı beklemiyoruz. Fakat alınan kararın ardından yapılacak açıklamalar piyasada büyük harekete yol açabilir. Aralık ayı ihtimallerini artırabilecek açıklamalar dolar endeksinde sert yükselişlerin yaşanmasına sebep olabilir. 96.50 ve 97.60 ise takip edilebilecek önemli tepeler olarak karşımıza çıkıyor.

AVRUPA
Enflasyon Beklenti Doğrultusunda Geldi
Bölgeden geçtiğimiz hafta oldukça önemli olan enflasyon verileri açıklantı. Açıklanan rakamlar beklenti doğrultusunda gelirken yıllık enflasyon yüzde 0,2 olarak gerçekleşti. Rakam beklenti doğrultusunda olsa da hedeflenen rakamlara oldukça uzak seyrediyor. Aylık enflasyon ise yüzde 0,1 ile beklentileri karşıladı. Aynı zamanda çeyreklik istihdamda yüzde 0,4’lük artış olumlu gelişme olarak öne çıktı.
Bu Hafta Mario Draghi’nin Konuşmasının Takip Edeceğiz
Bu hafta veri akışı açısından sakin bir hafta olsa da hafta ortasında konuşma yapacak olana Mario Draghi’nin söylemleri oldukça önemli olacak. Bu söylemlerde önüzmüzdeki dönemde parasal genişlemenin uzatılmasının gündemde olup olmadığının sinyalleri aranmaya devam edecek. Ayrıca bölgeden açıklanacak olan hizmet satın alma müdürleri endeksi(PMI), imalat satın alma müdürleri endeksi(PMI) ve market bileşik satın alma müdürleri endeksi verilerini takip edeceğiz.

ASYA
Asya tarafında gündemi Japonya MB’nın bu hafta gerçekleştireceği para politikası kararı oluşturuyor. Banka Çarşamba günü FOMC toplantısından önce faiz oranı kararını açıklayacak. Temmuz ayındaki toplantıda faiz oranında ve tahvil alım programında herhangi bir değişikliğe gitmeyen Japonya MB, Borsa Yatırım Fonu alımlarını yıllık bazda 6 trilyon yene yükseltmiş, dolar borç verme seviyesini ise 2 katına çıkarmıştı. Başbakan Abe’nin açıkladığı mali teşvik paketi sonrası piyasalar, Temmuz ayındaki toplantıda Kuroda’dan beklediğini bulamamıştı.
Bu ayki toplantıda ise Japonya MB’nın para politikasında değişime gitmeyeceği yönünde oluşan bir piyasa beklentisi mevcut. Temmuz ayında açıklanan tedbirlerin etkisini görmek için Banka bir süre daha piyasaları gözlemlemeye devam etmek isteyecektir. Ayrıca aynı gün FOMC toplantısı yapılacak. Fed’in faizlerde değişime gitmemesi durumunda Japonya MB’nın atacağı adımların etkisi sınırlı kalabilir.


TÜRKİYE
TCMB faiz kararı açıklanacak
Bu hafta Perşembe günü Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Ağustos ayında düşen enflasyon ve çekirdek enflasyon sonrası Merkez Bankası bu toplantıda üst bantta 25 baz puan daha indirime gidebilir. Zorunlu karşılıklarda toplam 100 baz puan indirim yapan Merkez Bankası faizlerin düşmesi konusundaki desteğini devam ettiriyor. Çarşamba günü yapılacak FOMC toplantısında FED’in faiz artırması beklenmese de gelebilecek olası Aralık işareti ve doların değer kazanması Merkez Bankası’nın kararı üzerinde etkili olabilir.
FOMC Türk varlıkları üzerinde etkili olacak
FED bu ayda yapmasa bile Aralık ayında faiz artıracaktır. Geçtiğimiz yıl faiz artırmadan önce risklerin ‘dengeli’ olduğunu ifade eden FED, Temmuz toplantısında bu ifade yerine piyasaya, izlemeye devam ediyoruz imajı verdi. Normalleşme politikasına başlayan FED’in bu yıl faiz artırımı yapmaması kredibilitesini zayıflatabilir. Gelecek verilerin ekonomik büyümeye ve iş gücü piyasasına olan güveni sağlaması durumunda FED’in bu yıl faiz artıracağını düşünüyoruz. Çarşamba günü FED’in faiz artırmasa bile şahin bir ton kullanabileceğini düşündüğümüzde kurda yukarı endeskte ise aşağı yönlü baskılar artabilir.
Endekste 78 bin 500-79 bin bölgesinin altında düşüş devam edebilir. 75 bin 700 ve 75 bin önemli destekler. Satış baskısının artması durumunda 74 bin ve 72 bin 500 seviyeleri görülebilir.

EURUSD
Gözler FOMC’ye çevrildi
Son ayların en önemli haftası geldi çattı. Gözler 20-21 Eylül tarihlerinde yapılacak FOMC toplantısına çevrildi. Jackson hole toplantısında Yellen’ın daha önceki konuşmalarına göre şahin bir ton kullandığını görmüştük. FED Başkan Yardımcısı Fisher’ın ise, Eylül’de bir faiz artışı gelir mi, bu yıl iki faiz artışı olur mu? Sorularına veriler güçlenmeye devam ederse ikisi de olabilir yanıtı , Eylül ayını ciddi bir şekilde gündeme getirmişti. Son gelen veriler karışık bir görüntü sergilese de FED, bu toplantında olmasa bile yıl içinde faiz artırabilir.
ABD ekonomisi enflasyon yaratıyor
Manşet enflasyon aylık bazda yüzde 0.2 artarken yıllık bazda artış yüzde 1.1’e ulaştı. Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise aylık bazda yüzde 0.2’lik piyasa beklentisinin üzerinde yüzde 0.3 arttı. Artış yıllık bazda yüzde 2.3 seviyesine ulaştı.
Bu hafta FED dışında ABD’de konut piyasası verileri, Avrupa’da ise PMI verileri açıklanacak. Paritede 1.12’nin altında sarış baskısı devam edebilir. 1.1120 önemli destek. Bu seviyenin kırılması ile satış baskısı hızlanabilir. 1.10 ve sonrasında FED kararına göre 1.10’un altı görülebilir. 1.12’nin üzerinde kapanışlar görmemiz ise bizi önce 1.1250 sonrasında ise 1.1330’a götürebilir. FED kararı sonrası yükselişin devam etmesi 1.1470 kritik seviyesini gündeme getirebilir.