IşıkFX Haftalık Bülten 29.08.2016

 | 29.08.2016 11:30


Global Piyasalarda Haftanın Özeti ve Gelecek Hafta
Yellen'dan Dolara Faiz Dopingi
Merakla beklenen Jackson Hole sempozyumu tamamlandı. Bölgesel FED başkanlarının ''bu yıl içerisinde faiz artırımı gelebilir'' şeklinde verdikleri dolara destek mesajları Yellen tarafından da taçlandırıldı. Bu yıl içerisinde finansal koşulların faiz artırımına müsaade edebileceğini ifade eden Yellen, ABD'de faiz artırımı destekleyen faktörler güçlendi dedi. Kademeli faiz artırımının uygun olduğunu ifade eden Yellen'ın ekonomik koşulların ve küresel ekonomideki şokların FED'in para politikasında etkili olabileceğinin de altını çizdi. Aslında klasik mesajlarından farklı bir ton ortaya koyulmasa da, Eylül ayına yaklaşılan süreçte piyasalar iki faiz artırımı gelir mi ? fiyatlamasına girmeye başladı. Bu yıl içerisinde bir faiz artırımı ihtimalleri ise, yüzde 50'nin üzerinde seyretmeye başladı. Dolar ise, açıklamalarda destek bulurken, Dolar endeksi 95.50'lere kadar yükseldi. 96.00 seviyesi izlenmeye devam edilmeli !
Faiz indirimleri devam ediyor
İçeride faiz indirimleri devam ederken, jeopolitik risklerin de arttığı bir hafta geçirdik. Cerablus'a düzenlenen sınır güvenliğini koruma amaçlı ''Fırat Kalkanı'' operasyonu hafta içerisinde risklerin artmasına neden olurken, TL'nin gücünü sınırlayan bir etki yarattı. Merkez bankası tarafında ise, ölçülü ve kademeli faiz indirimleri devam etti. Sadeleştirmenin etkileri sorgulanmaya devam ederken, enflasyon tarafında beklenen iyimser tablonun, MB tarafından daha fazla sadeleştirme adımları gelebileceği mesajını piyasalara verdi. Alınan karar sonrası gecelik borç verme faizi toplamda 225 baz puan indirilerek yüzde 8.50 seviyesine çekildi. politika faizi 7.50, gecelik borç alma ise, yüzde 7.25 seviyesinde korunmaya devam ediyor.
ABD verileri oldukça önemli olacak
Eylül ayı FOMC toplantısına doğru yavaş yavaş geçiş aşamasına giren piyasalar bu hafta ABD'den gelecek önemli veriler ile birlikte yön bulmaya çalışacak. Haftanın başlangıcını yeniden FED başkanı Yellen'ın 16:30'da yapacağı açıklamalar ile yapacak piyasalar, hafta içerisinde bölgesel FED başkanlarının açıklamalarını takip edecek ve Tarım Dışı İstihdam rakamlarını bekleyişe geçecek. 2 Eylül TDİ verisi oldukça kritik olacaktır. İyi gelen bir kaç veri sonrasında değerlenen dolar bu hafta istihdamdan yeniden destek bulursa, faiz artırımı ihtimalleri iyice fiyatların içine girmeye başlayacaktır. Bu hafta TDİ verisinde beklenti 185 bin. Bu denli gelecebilecek bir rakam piyasalarda Dolar çoşkusu yaşatabilir. Ayrıca işsizlik oranı yüzde 4.8, ortalama saatlik kazaçların beklentisi ise, geçtiğimiz döneme göre hafif düşük olarak yüzde 0.2 artması bekleniyor. Bu paralelde gelecek veriler, Dolar adına pozitif bir gelişme olacaktır.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

ABD
Yellen Jackson Hole’da söz aldı
Geride kalan haftanın en önemli gelişmelerinden biri Fed Başkanı Yellen’ın Jackson Hole sempozyumunda yapmış olduğu açıklamalardı. Yellen önümüzdeki dönem ihtimallerini değiştirecek ipuçlarını piyasalara sunarken açıklamalar ile birlikte hareketlilik yükseldi. Yellen söylemlerinde ekonominin tam istihdam seviyesine yakın ve enflasyon hedefine ilerleyen bir ivme içerisinde olduğunu ifade etti. Bu açıklamalar Yellen ve kurmaylarının veri bağımlılığı yüksek faiz artırım adımlarını atmakta biraz daha rahat olacaklarını gösteriyor. Yani yetkililer önceki dönemlere kıyasla ekonomik görünümden biraz daha memnun gözüküyorlar.
Yaptığı açıklamaların bir kısmında ilerleyen dönemlerde ihtiyaç duyularsa varlık alımlarına başvurulabileceğini hatırlatan Yellen dolarda ani değer kayıplarına neden oldu. Kısa vadeli planlarında değişimin olmadığı gözlenen yetkililerin 2016 yılı içerisinde faiz artırabilecek iki toplantı mevcut. Piyasalar Aralık ayı ihtimallerine daha çok şans veriyorlar. Her ne kadar son haftalarda üyelerden gelen açıklamalar Yellen’a kıyasla şahin gözükse de piyasalar rüzgarın tersine dönüp dönmeyeceği konusunda bu kez emin olma niyetindeler. 2016’ya dört faiz artırımı beklentisiyle giriş yapan bankanın gelecek dönem planları piyasaların yönünü belirlemeye devam edeceğe benziyor.

AVRUPA
İtalya’da Sorunlu Krediler Artıyor
Dünya Bankası verilerine göre İtalyan Bankalarında 2008’de yüzde 6,28 olan sorunlu kredi oranı 2015 yılında yüzde 18’e kadar yükselmiş durumda. Sorunlu kredi hacmi ise 360 milyar euroyu buluyor. Durumun bu şekilde olması İtalyan bankaları için yeni bir kurtarma pakedinin gündeme gelmesine neden oluyor. Korkulan ise Avrupa’nın bir bankacılık krizine girmesi. Asıl sorun ise İtalya’da çıkabilecek bir krizin Avrupa’ya olası etkileri.
Almanya’dan Gelen Veriler Beklentileri Karşılayamadı
Bölgeden veri akışı açısından sakin bir haftayı geride bıraksakta Almanya’dan gelen veriler beklentilerin altında kaldı. Hafta başında gelen Hizmet PMI verisi 53,3 ile 15 ayın en düşük seviyesine gerilerken satın alma müdürleri endeksi(PMI) verisi 54,4 olarak açıklandı. Diğer olumsuz veri ise üst üste ikinci ayında gerileme gösteren Almanya Ifo Endeksi oldu. Veri 108,3’ten 106,2 seviyesine geriledi. Öte yandan Almanya ikinci çeyrekte yüzde 0,4 büyüme ile beklenti doğrultusunda gelirken Euro Bölgesi’nde bileşik PMI verisi 53,2’den 53,3’e yükseldi.
Bu hafta ise veri akışı açısından oldukça hareketli olacak. İlk olarak bölgeden gelecek öncü enflasyon ve işsizlik oranı verilerini takip edeceğiz. Ardından ise ECB üyesi Nowotny’nin yapacağı konuşmayı takip edeceğiz.

ASYA
Geride bıraktığımız haftada, Japonya tarafında enflasyon rakamları takip edildi. Ülkede tüketici fiyatları ardı ardına beşinci ayda da geriledi. Çekirdek enflasyon Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.5 düşüş gösterdi. Manşet enflasyon ise Temmuz ayında beklentilerle paralel olarak yüzde 0.4 geriledi. Japonya MB’nın Eylül ayındaki toplantısından önce gelen son enflasyon rakamları, Banka’nın yüzde 2’lik enflasyon hedefinden bir hayli geride seyrediyor.
Bu haftaya bakacak olursak, Çin tarafında PMI verileri takip edilecek. Japonya’da ise hane halkı harcamaları, işsizlik oranı, perakende satışlar ve sanayi üretimi açıklanacak.

TÜRKİYE
Merkez Bankası indirime devam etti
Merkez Bankası, üst bantta 25 baz puan indirim yaparak hükümetin iç talebi artırmak için yaptığı hamlelere destek olmaya devam etti. Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerindeki olumsuz etkisi metne girmiş. Ayrıca Şimşek’in geçtiğimiz günlerde yaptığı “yüzde 4.5 büyüme hedefine ulaşamayacağız” açıklamasına paralel olarak Merkez Bankası da İç talepteki yavaşlamaya dikkat çekmiş. Kredi büyüme hızının makul seviyelerde olduğunu söyleyen cümlenin, son gelen kredi büyüme rakamlarından sonra aynı kalmasının iyimser olduğunu düşünüyorum. Yılın ilk 8.5 ayında kredi büyüme hızı yüzde 6.4 olmuş. Yıllık bazda ise yüzde 10’un altında. Yüzde 9’a yaklaşan enflasyonun olduğu bir ekonomide bu rakam oldukça düşük. Ayrıca makro ihtiyati önlemlerin devam ettiği cümle devam ediyor. Aslında kredi kartı taksit sayısının artması, kredi faizlerinin ve zorunlu karşılıkların indirilmesi bu önlemlerin azaltıldığını gösteriyor.
Suriye Operasyonu riskleri artırdı
Geçtiğimiz hafta başlayan Suriye operasyonları, kur ve borsa tarafını negatif etkiliyor. Yılbaşından bu yana siyasi belirsizlik, terör olayları, darbe kalkışması yabancı girişi olmasını engelliyor. Temmuz ayından bu yana gelişmekte olan ülke tahvil ve borsalarına ciddi miktarda para girişi oldu. MSCI gelişmekte olan ülke endeksi %15 civarı yükseldi. Biz ise bu süreci yaşanan olaylar sebebiyle verimsiz geçirdik. 15 Temmuz sonrası yabancı payı %64’ten %61’e yaklaştı.
Bu hafta içeride ticaret açığı ve imalat PMI verileri açıklanacak. Cuma günü kapanış sonrası Yellen’ın faiz artırımı ihtimallerinin arttığını söylemesi kurda sert yükselişe neden oldu. Endeks tarafında ise 78 bin 500 altında satış baskısı devam edebilir. Cuma günü 77 bin 300’e kadar olan gapi kapatan BİST 100, tekrar 75 bin seviyesine geri dönebilir.

EURUSD
Yellen Eylül ayı için açık kapı bıraktı
Yellen, Jackson Hole konferansında, ekonominin tam istihdam seviyesine yaklaştığını ve faiz artışı ihtimallerinin son aylarda güçlendiğini ifade etti. Konuşmanın devamında verilere bağlı olmaya devam edeceklerini ifade eden FED Başkanı’nın, bazı ölçümlerin, doğal faiz oranının sıfıra yakın olduğunu gösterdiğini söylemesi güvercin olarak algılandı. Konuşmada diğer dikkat çeken ise gelecekteki aşağı yönlü hareketlerde varlık alım ihtiyacı duyulabileceğinin ifade edilmesi oldu. Sonuç olarak faiz artışı kademeli olacak. Faiz artırım ihtimalleri ise Eylül ayında %30, Aralık’ta ise %50 seviyesinde. Bu yıl bir faiz artışı olma ihtimali yüksek ancak verileri takip etmeye devam edeceğiz.
ABD’de veriler iyi gelmeye devam ediyor
Geçtiğimiz hafta yeni konut satışları yüzde 12.4 artış göstererek 9 yılın en büyük artışını gösterdi. Dayanıklı mal siparişleri bu dönem flaş bir artış göstererek yüzde 4.4’lük performans gösterdi. İşsizlik başvuruları yeniden olumlu bir performans göstererek işgücünün temelde sağlam kalacağına yönelik beklentileri artırdı. Çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin performansı da geçtiğimiz döneme göre bir hayli yüksek. Cuma günü açıklanan 2.çeyrek büyümesinin 2. revizesi beklentileri karşılayamasa da 3. revizede bir artış görebiliriz. ABD’nin 3. çeyrek büyümesi ise FED’i üzmeyeceğe benziyor.
Bu hafta ABD’de kişisel gelir ve giderler, ISM imalat PMI ve tarım dışı istihdam rakamları takip edilecek. Avrupa’da ise enflasyon verisi önemli olacak. Paritede Cuma günü Yellen’ın konuşması sonrası sert düşüş görüldü. 1.1180 önemli destek. Satış baskısının devam etmesi durumunda 1.1100 ve 1.1060 seviyeleri takip edilebilir. Toparlanmalarda ise 1.1250 ve 1.1350 önemli dirençler. Kapanış bazında 1.1350’nin altında satış baskısı devam edebilir.