IşıkFX Haftalık Forex Bülteni 27.03.2017

 | 27.03.2017 12:09


Global Piyasalarda Haftanın Özeti ve Gelecek Hafta

Piyasalar haftaya Trump’ın politikalarına yönelik endişeler ve dolarda görülen geri çekilmeyle başlangıç yaptı denilebilir. Trumpcare senaryoları da sağlık reform paketinin kongreden ret yemesi sonrası bir süre gündemden uzaklaşacak gibi duruyor. Sağlık reformunun iptal edilmesi büyük bir olay olarak görülmese de, 20 Ocak’tan itibaren geçen sürede, Trump’ın ekonomiye henüz hiç bir şey katamamış olması, kendisine olan güveni sarsıyor. Yılın başında Trump’ın ekonomiye sağlayacağı teşviklerle, yeni Amerikan rüyası olarak adlandırılacak büyüme senaryolarına olan güven de kırılıyor. Bu doğrultuda dolar faiz artırımları gelse bile, büyüme hikayesinin sarsılması ile birlikte bu yıl içerisinde verilen 3 faiz beklentisini kırıyor. Unutmayalım yıla Trump hikayeleri ile başladık. Avrupa’ya olan karamsar beklentiler bir anda dağılırken, ABD’ye yönelik endişelerin gündeme geldiği bir sürece evrilmeye başladık.

Bu hafta gündemde ABD ve Türkiye ve İngiltere’den gelecek büyüme rakamları olacak. ABD’den 2016 4. Çeyrek büyümesinin nihai sonucunu alacağız. Yüzde 2’lik büyüme öngören piyasalar ABD ekonomisinin Trump’la birlikte ivmelenmeye devam edeceğini düşünüyordu. Ancak son gelişmeler nette herhangi bir sorun teşkil etmese de, kaygılı bir bekleyişi gündeme getiriyor. Türkiye’de zorlu 2016 senesinin yansımalarını göreceğimiz 2016 büyümesi bu hafta açıklanıyor. 4. Çeyrekte 2016 büyümesinin yüzde 1.6 ivme kaydetmesi bekleniyor. 3. Çeyrekte ekonomi yüzde 1.8 daralmıştı. Bizim beklentimiz çeyreklik büyümenin yüzde 2.3’e ulaşması. 2016 tamamı için de yüzde 2.4 büyüme beklentimizi koruyoruz. Bu hafta gelecek rakamlar elbette ki, 3.çeyrek kadar korkulu olmayacak. İngiltere’de ise Brexit süreci nedeniyle büyüme bir nebze daha önemli hale geldi. Zayıflayan Sterlin’in ekonomiye olan yansımaları şuan için olumlu görünüyor. 29 Mart itibariyle başlayacak Brexit müzakere süreci de radarımızda olacak.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Resmi olarak ayrılık sürecinin başlaması ve AB ile İngiltere arasındaki gergin geçebilecek sürecin Euro üzerinde de sıkıntılı bir süreci gündeme getirme ihtimali de var. Theresa May, geçen hafta yaptığı açıklamada, Brexit sürecini resmi olarak başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesini 29 Mart tarihinde işleteceğini açıklamıştı. Söz konusu maddenin işletilmesinin ardından başlayacak müzakere süreciyle İngiltere, iki yıl içinde AB'den ayrılacak. Fransa seçimleri de gündemde yer almaya devam ediyor. CB adayı Macron’un öne çıkması ile birlikte Euro bir nebze daha rahatlamışa benziyor.

GBPUSD
Kur açısından oldukça yoğun bir haftayı geride bıraktık. İngiltere’den perakende satışlar beklentilerin üzerinde artarak önceki iki aydaki kötü performansı bir miktar dengeledi. Ancak açıklanan enflasyon rakamları hem manşet hem çekirdek tüketici fiyatlarındaki artışın beklentilerin üzerinde hızlandığını gösteriyor. Son BoE toplantısında Kristin Forbes enflasyondaki hızlı yükseliş nedeniyle faiz artışı yönünde oy kullanarak ilk şahin tutumu sergilemişti. Ücretlerdeki artışın enflasyona göre yavaş kalmasıyla tüketimdeki kırılganlık önümüzdeki dönemde BoE’nin dengeli tutumunu faiz artışı yönünde bozmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra Brexit gündemi açısından da oldukça yoğun bir hafta olacak. İngiltere Başbakanı May’in Çarşamba günü 50. maddeyi tetiklemesiyle beraber Brexit süreci resmi olarak başlayacak. AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk aynı günü gerçekleştireceği zirvede Brexit müzakerelerinde AB’nin tutumunu belirleyecek genel hatları çizecek. Veri akışı açısından ise hem ABD hem de İngiltere tarafında açıklanacak olan 4. çeyrek büyüme rakamlarının revizesi takip edilecek. FED Başkanı Yellen ve diğer üyelerin hafta boyunca yapacağı konuşmalar yine kuru etkileyebilir. Teknik olarak ise yeni haftaya alıcılı başlayan kurun 1.2550 direncine yakın seyrettiğini görüyoruz. Yukarı yönlü hareketin devamında 1.2600-12620 bölgesi 200 günlük basit hareketli ortalamaya denk gelmesi nedeniyle önemli bir direnç seviyesi. Bu seviyenin kırılması halinde yukarı yönlü hareket hızlanacaktır. Geri çekilmelerde ise 1.2500-1.2450-1.2400 seviyeleri düşüşe destek olabilir.