Japon Yen'i Takipçilerine Özel Beklentiler

 | 26.06.2015 16:32

Asya seansında açıklanan verilere baktığımızda, rakamların enflasyon görünümünde ilerleyen dönemlerde olumlu katkı yapabileceğini dair sinyaller söz konusu. Özellikle hane halkı harcamaları 14 aydır ilk kez artış gösterdi ve piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 4.8 olarak açıklandı. Aylık bazda ise, yüzde 2.4’lük bir artış söz konusu. Mayıs ayı enflasyon rakamları ise, yüzde 0.5 ilk artış ile kıpırdanma belirtisi gösterdi. Açıklanan olumlu enflasyon rakamlarına işsizlikteki süregelen istikrarlı duruş ve harcamalardaki artışın destek olduğunu görmekteyiz. Büyük resme baktığımızda ise, hala yeterli toparlanmanın söz konusu olmadığını düşünüyoruz. Parasal genişlemenin etkileri usulca kendini göstermeye devam ediyor ancak toparlanmanın etkileri, parasal genişlemenin büyüklüğü kadar gösterişli değil. Ancak; BoJ tarafına baktığımızda ise, yüzler gülüyor. Kuroda, her toplantıda enflasyondaki toparlanmanın ilerleyen süreçlerde istenilen hedefe ulaşacağını düşünüyor fakat, özellikle maliyetlerini etkileyebilecek petrol fiyatlarında ılımlı toparlanmanın gerçekleşmemesi, enflasyon hedefine uzak seyretmesine neden olan etkilerin başında. Ayrıca, Yen’deki hızlı değer kayıplarının ihracata olumlu etkisi tam olarak karşımıza çıkmamakta. 17 haziran’da açıklanan ihracat rakamların yüzde 2.4 seviyelerinde beklentilerin çok altında bir performans göstermişti. İthalat tarafında ise, ülke para biriminde yaşanan değer kayıplarının etkisi görülüyor ki, ticaret açığında iyileşme söz konusu oldu. Genel anlamda kamu harcamalarını artırıp bütçe açığına dayalı bir maliye politikası izleyen, ayrıca ülke para biriminin değerini düşürerek ihracata dayalı toparlanma çabaları göstermeye çalışan ekonomide, tüketicilerin tasarruf eğilimleri sıkıntı yaratan ayrı bir durum olarak görülüyor. Hane halkı harcamalarında bu dönem ciddi bir yükseliş olsa da, geçtiğimiz dönemlerde yaşanan düşüşleri dengeleyecek görüntü ancak istikrar yakalanırsa ortaya çıkabilir. Harcamalarda geçtiğimiz dönemlerde yaşanan kayıpların, yüzde 4.8’lik artış ile kapanması zor görünüyor.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Önemli para birimlerine karşı Yen’in seyrine bakalım;

USDJPY;
Dolar’ın küresel piyasalarda özellikle 2015 yılında faiz artırımı haberleriyle tüm para birimlerine karşı hakimiyeti devam ediyor. Tarihin zirve seviyelerine yükselişini hızlı bir şekilde gerçekleştiren paritede, dönüşler kısa vadeli gerçekleşiyor. Geri çekilmeler ise birer alım fırsatı olarak değerlendirebilir. 122.50 seviyesinde oluşan üçlü dibin, sonunda yükseliş görülebilir. Hem Japonya tarafında yaşanan istikrarsız toparlanma çabaları, hem de ABD’de faiz artırımı süreci orta ve uzun vadede alım fırsatı olarak değerlendirebilir. Kısa vadede işlem yapmak isteyen yatırımcılar 124.00 üzerinde 124.35 direncini takip edebilir. Geri çekilmelerde ise, çizdiğimiz düşüş trendinin kırılması gerektiğini düşünüyoruz ki, paritede toparlanma çabası mevcut. Satışlarla beraber 123.15 seviyesi önemini koruyor. Grafikte oluşan uyumsuzluğun tekrar yukarı yönlü hareketlerin yaşanabileceğini sinyali verdiğini de varsayarsak, yukarı da 125.05 ve 125.65 seviyeleri takip edilebilir. Uzun vadede 127.00 seviyeleri hedeflenebilir.

EURJPY ;
Yunanistan gelişmeleri ile baskı altında kalan Euro, son haftalarda değer kayıplarıyla beraber pariteyi biraz aşağı çekse de yön hala yukarı. Ancak kısa vadede Eurogroup toplantısının etkileri paritede hissedilebilir. Son toplantılarda anlaşma sağlanamamsı, gözleri 27 Haziran toplantısına çevirdi. Eğer bir anlaşma söz konusu olursa, paritede yukarı yönlü hareketler devam edebilir. FİBO düzeltme katsayılarının etkili 61.8 seviyesindeki düzeltme hareketine denk gelen 140.75’ler önemli olacaktır. Yükselişlerde 143.40’lar hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise, 137.95 seviyeleri önemli olacaktır. Daha kısa vadede baktığımızda ise, 138.80 ve 139.15, satışlarda ise, 138.20 ve 137.95 önemli görünüyor.

GBPJPY;
Sterlin’in Yen’e karşı güçlü duruşu ciddi anlamda kendini gösteriyor. Yükseliş trendi içerisinde fiyatlanmalar devam ederken, paritede 195.83 direnci, 193.80 desteği arasındaki fiyatlanma takip edilmelidir. Yükselişlerde 195.00, 195.45 ve 195.85 dirençleri takip edilebilir. Ancak 21 günlük EMA’ya denk gelen 194.75 kısa vadede ilk direncimiz. Dönüşlerde ise, 194.00 ve 193.85’ler önemli görünüyor. Stochastic göstergemiz 80 seviyesine doğru hacimli bir yükseliş kaydediyor. Alımlar daha baskın bir karakterde fiyatlanmaya devam ediyor.