Küresel Ekonomiye Dair Belirsizlikler Artıyor, Risk İştahı Azalıyor

 | 11.10.2021 12:08

Küresel piyasalarda Çin etkisi değişen başlıklarla fiyatlamada ana etken olmaya devam ediyor. Önce gayrimenkul şirketi Evergrande’nin finansman sorununun genele sirayet etmesi riski piyasalarda satışlara neden olmuştu. Son günlerde ise Çin'de yaşanan sel sonrası kömür fiyatlarındaki artış ve demirdeki hızlı yükseliş üretim maliyetlerini artırmaya devam ediyor. Son ayda birçok firma üretime ara vermişti ve arz sorununa tedarik sorunu da eklenince fiyatlar artıkça artıyor.

Dünyada enerji fiyatlarındaki yükseliş en güçlü ekonomileri dahi zorlamaya başladı. Hiç şüphe yok ki son yılların en maliyetli kışı yaşanacak ve belirsizlik nedeniyle başlıca ürünlerde zirve seviyeler görülüyor.

Sene başı itibarıyla %60 üzerinde kazanç sağlayan brent petrol bugün 84.0 dolara doğru ilerleyerek 10 Ekim 2018 sonrası zirveyi gördü. Fiyatta 83.30 ve 85.0 dolar seviyelerini direnç bölgesi olarak izliyoruz. Geçen hafta 83.30 direncinin ardından gelen düşül 79.0 dolarda korundu ve fiyat yeniden bu direnç üzerine çıktı. 2018 yılı zirvesi olan 86.70 doların aşılması durumunda ise artık birçok kurumun hedefini revize ettiği 90.0 dolar olasılığını konuşabiliriz ve kısa vadede 76.0 dolar korundukça alımlar da devam edebilir.

Doğal gaz ve petroldeki yükseliş küresel ekonomideki seyri de değiştiriyor. Arz tarafında günlük 400 bin varillik anlaşmaya sadık kalınmasına karşın üretim ve tedarik sorunları olması üretici ülkelerin yüzünü güldürüyor. Küresel risk iştahının azaldığı ve dolar varlıkların güçlendiği bu dönemde en büyük petrol üreticilerinden olan Rusya pozitif ayrışıyor. Aylık değerlendirme haberinde rublenin dolar karşısında bu yıl pozitif ayrıştığı belirtilmişti. Güncel durum ise şöyle, USD/RUB bu yılın ilk on ayında %6,6 geriledi. Güçlü dolara karşın rubledeki yükselişle kur geriledi. Ruble, TL karşısında da bu yıl %22'ye yakın değer kazandı ve RUB/TRY 0,12'yi aşarak zirveye çıktı. Ruble, aynı grupta yer aldığımız Güney Afrika randı karşısında ise yılın ilk yarısındaki kaybını sildi. Bu arada TL, Güney Afrika randı karşısında ise bu yıl %15 kadar değer kaybetti.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir