Küresel Risk Artışları; Risk-Off Fiyatlamalarına Neden Oluyor!

 | 29.05.2019 08:40

29.05.2019 IşıkFX Günlük Forex Bülteni -
Küresel Risk Artışları; Risk-Off Fiyatlamalarına Neden Oluyor!
Dün, ABD ve İngiltere tarafındaki resmi tatillerin bitmesi ile borsalar açılırken; haber akışları tarafında da yine yoğun bir gündem vardı. AB Yönetimi’nin, 2018 yılındaki bütçe açığı hedefini ihlal eden İtalya’ya yönelik “Aşırı Açık Prosedürü” kapsamında 5 Haziran’da ceza kesmeyi planladığı yönündeki haberler dün de yankı buldu. Partisi “Kuzey Ligi” ile; AB Parlamentosu seçimlerinden zaferle ayrılan İtalya Başbakan Yardımcısı(aynı zamanda İçişleri Bakanı) Matteo Salvini: “AB aşırı borç nedeniyle İtalya’ya 3 Milyar Euro’luk ceza verebilir. Tüm enerjimi eskimiş AB mali kuralları ve savaşmak için kullanacağım” diyerek soğuk savaşın fitilini ateşledi. İlerleyen saatlerde AB Komisyonu ‘nun Ekonomiden Sorumlu Komiseri Pierre Moscovici’nin ortamı yumuşatma çabaları ile İtalyan tahvil faizleri bir miktar geri çekilse de, ilerleyen günlerde özellikle de Salvini cephesinin Fransa’daki ittifak grubu Ulusal Cephe’nin lideri Le Pen ile AB karşıtı bir kalkışmayı başlatmasından korkuluyor.

Brexit konusunda da; Sert Brexit yanlısı Nigel Farage’ın “Brexit Partisi”nin AB Parlamentosu seçimlerinde en yüksek oyu alması ve buna karşın iktidardaki Muhafazakâr Parti’nin sadece yüzde 9 oy alabilmiş olması; bir yandan “Anlaşmasız Brexit” riskini artırırken, diğer yandan ise Birleşik Krallık cephesinde yeni bir erken genel seçim tartışmalarını da beraberinde getirdi. Theresa May’in 7 Haziran’da istifa edeceğini açıklaması sonrası Muhfazakâr Parti liderliğine(doğal olarak Başbakanlığa) aday olacağını deklare eden beşinci kişi olan İskan Bakanı Kit Matlhouse: Brexit Anlaşması’ndan yana olduğunu ancak Düzensiz Brexit için de hazırlık yapmak gerektiği yönünde açıklamalarda bulunurken, diğer aday olan Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt ise: Tek çözümün geri çekilme anlaşmasını değiştirmek olduğunu vurguladığı konuşmasında, en büyük riskin bir genel seçim olacağı konusunda da uyarılarda bulundu. Ticaret Bakanı Liam Fox da, Anlaşmasız Brexit ihtimaline dair değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında: Bunun AB ve Britanya cephelerinin elinde olan bir seçenek olduğunu ve düzenli bir Brexit’in tüm tarafların çıkarına olacağına dair görüş bildirdi.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Ticaret Savaşları cephesinde ise; uluslararası kurumların uyarıları devam ederken, Huawei CEO’su Ren Zhengfei’nin: Apple’a uygulanacak bir misillemeye karşı olduğu söylemlerine karşın, Çin Yönetimi’nin başta nadir toprak elementlerinin satışının kısıtlanması/yasaklanması gibi bazı seçenekleri değerlendirdiği yönünde ortaya atılan iddialar riskleri canlı tutar nitelikteydi. İran konusunda da, ülkenin Dışişleri Sözcüsü: ABD ile müzakerelere başlamak için uygun bir ortamın şuan için ortada olmadığını söylerken, ülkenin petrol satışının yasaklanması sonrası alım yapan son ülke olan Çin’in de alımları durdurduğunun belirtilmesi kritikti. Ayrıca dün, ABD’de açıklanan verilerden; Standard And Poor’s ve Case and Shiller sponsorluğundaki 20 Şehir Konut Fiyat Endeksi ‘nde de 2012 Ağustos’tan bu yana en zayıf gerçekleşme görülürken, buna rağmen Conference Board Tüketici Güveni ise son 6 ayın zirvesindeydi. Resesyon fiyatlamaları açısından bakılan önemli göstergelerden olan ABD 3 aylık tahvil faizleri ile ABD 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki farkın 10 Bp’nin de üzerine çıkması da, küresel risklerdeki artış ile birlikte; yatırımcıları “Riskten Kaçış(Risk-Off)” moduna sevk eden gelişmelerdendi. Dün, yurt içi tarafta ise; jeopolitik ve siyasi risk unsurlarına dair önemli bir gelişme olmazken, S400 savunma sistemlerinin alım tarihinin ötelenmesi üzerine ortaya atılan spekülatif haberler kurlarda TL lehine fiyatlamalara neden oldu. Keza, önceki gün TCMB ve SPK’dan gelen kararlara dair uluslararası camiadan da negatif bir söylemin ortaya çıkmamış olması ile CDS tarafında görülen kısmi geri çekilmeler de kurlarda kendisini gösterdi.

Yeni güne de; Çin’in ileri teknoloji ve askeri teçhizat için özellikle kullanılan ve Dünya’daki varlığının büyük bir bölümünü elinde bulundurduğu 17 nadir toprak elementinin ABD’ye satışına sınırlama/yasaklama getirebileceği yönündeki haberlerin hükumet yanlısı medya organlarında yeniden ayyuka çıkmasının etkisi ile başladık. Keza, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in dün Brüksel’deki AB Liderler Zirvesi’nde Britanya’nın halen Başbakanlığını yürüten Theresa May ile görüşmesi öncesi: Brexit için yeni bir müzakerenin söz konusu olmayacağını söylemesi de bu konuya dair riskleri yükselten gelişmelerdendi. Bu bağlamda, bugün yine küresel cepheden; Ticaret Savaşları, Brexit, İran eksenli jeopolitik meseleler ve AB Parlamentosu seçimlerinin yankılarına dair haber akışları öncelikli olarak izlenecekken, yurt içi tarafta da; Jeopolitik ve siyasi risklerin yanı sıra, uluslararası kurumlar ve hükumet cephesinden Türkiye ekonomisi ve TCMB politikalarına dair gelebilecek açıklamalar ve yine TCMB, BDDK ve SPK gibi kurumlardan gelebilecek ekstra adımlar da önem arz edecek. Ekonomik takvimde ise; Fransa’dan TÜFE ve 1.Çeyrek GSYİH Değişimi, Almanya’dan İşsizlik Oranı, Kanada’dan Merkez Bankası(BOC) kararları takip edilecek. Majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir.