Küresel Satışlar Hızlanırken TL Varlıklar En Çok Düşenler Arasında

 | 26.02.2021 12:41

Piyasalar Şubat ayı içinde özellikle bu hafta Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarına rağmen ABD’de enflasyonun yükseleceğini fiyatlamaya devam ediyor. 10 yıllık tahvil faizindeki artışın hızlanması ile dün piyasalarda satışlar da derinleşti, en çok da gelişen ülke paraları ve tabii kırılganlığı yüksek olanlar fazla kayıp verdi. TL de bu hafta dolar ve euro karşısında %6 kadar geriledi.

Küresel taraftaki fiyatlama emin olunmayan nokta faizler Fed ’e rağmen mi yükseliyor, yoksa Fed henüz beklemede mi? Fed Başkanı Powell, enflasyonda yükseliş olabileceğini ancak bunun ısrarlı bir harekete dönüşmeyerek kalıcılık sağlamayacağını söyleyerek politika değişiminde hızlı davranmayacaklarının tekrar altını çizdi. Ancak Powell bunu söylerken Fed arka planda duruma karşı önlem alıyor mu bu en önemli nokta. Dolayısıyla faizlerdeki artış devam ederse Fed’in tavrı fiyatlamaların devamı için önemli olacak.

TL özelinde bakarsak;

Kasım’da yönetim ve politika değişikliğine gidilmesiyle başlayan iyimserlik küresel olumlu havadan da destek buldu ve kur ile risk primi geriledi, ancak yüksek faiz rağmen sermaye girişi zayıf. Enflasyonda da en yüksek henüz görülmüş değil, bu da merkezin bir faiz artışı daha yapabileceği olasılığını güçlendiriyor.

Siyasi tarafta öncelikle faiz konusunda Cumhurbaşkanının düşüncesine karşı piyasalarla uyumlu bir politika izleniyor, ancak faiz eleştirileri yeniden başladı ve Berat Albayrak’ın yeni bir görevle tekrar kadroda yer alacağı da kulislerde konuşuluyor. Diğer taraftan ABD ile S-400 konusunda gerilim yeniden artarken AB’nin de yeniden değerlendirme yapılacak dediği dönem yaklaşıyoruz. Bir de reformlar var ki o da Mart ortasında açıklanacak.

TL, son yıllarda hem siyasi hem jeopolitik hem de ekonomik nedenlerden dolayı en kırılgan ülke paraları arasında yer alıyor ve en ufak bir iç ya da dış gelişmede oynaklık da artıyor. Bunu bu hafta da tecrübe ettik. TL, rand, peso ve rupi ile beraber bu hafta en çok düşen paralardan.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

USD/TRY kuru bu hafta ilk direnç olarak takip ettiğimiz 7,25’i aşarak 7,47’ye yükseldi ve son saatte 7,32’ye geriledi. Haftalık kapanışın 7,25 üzerinde olması kurda 7,50’ye doğru hareketin tekrar etmesine neden olabilir. Biz kurda volatilitenin azalması ile beraber 7,20’li seviyelerde bir dengelenme bekliyoruz, ancak bu hafta tahvil faizlerinin düşürdüğü risk iştahı sert bir bozulmaya dönüşürse kurda yükseliş devam edebilir. Kötü olan ise yurt içinde de tansiyonun yükseldiği ve TL’nin zayıfladığı bir ortamda küresel havanın da bozulması oldu. Haftalık kapanışları takip edeceğiz.

Borsadaki durum kur tarafındaki hareket kadar kötü, özellikle bankacılık endeksindeki düşüşler borsanın da ivmesini düşürüyor.

Dün seans sonrası artan satışlarla BİST 100 güne %3'e yakın düşüşle başladı ve son saatte %1 kayıpla 1.474 puandan işlem görüyor. 1.490 puan altı haftalık kapanış endekste 1.430 puanın yeniden test edilmesine neden olabilir. BİST Bankalar tarafında ise 1.350 puan ara desteği dün ve bugün test edildi. Haftalık kapanışın 1.398 puan altında olması yine düşüşlerin hızlanmasına neden olabilir.

10 yıllık faizlerdeki artıştan darbe alan ons altın bugün 1.755$ seviyesine gerileyerek son 8 ayın en düşük seviyesini gördü. Rekor sonrası düşüşlerde gün içi gerileme olsa da 1.766$ desteği korunmuştu, dolayısıyla bu destek bu haftaki kapanış için oldukça önemli. Korunamaması durumunda satışlar hızlanabilir ve 1.766$ desteği altında 1.670$ desteğine kadar güçlü bir desteğin bulunmaması da riskli.

Gram altın onstaki düşüşe karşın dolar kurundaki hızlı yükselişle 424 TL’ye yükseldi ve son saatte 416 TL’den işlem görüyor. Bileşenlerden bir taraftan ons faiz baskısı ile zayıflıyor, bir taraftan kur oldukça hızlı atak yapıyor, dolayısıyla gram fiyatında da yükselişler oluyor. Teknik seviye olarak 420 TL üzeri kapanışlarda 445 TL’yi izleyeceğiz ve düşüşlerin 408 TL yakınında sınırlı kalmasını bekliyoruz.