Kuzeyde Gerilim Artıyor

 | 16.04.2021 08:17

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefon görüşmesi ardından Ukrayna çerçevesinde artan gerginliğin biraz yatışması beklenirken, iki liderin ABD ve Rusya'nın karşı karşıya kaldığı birçok meseleyi tartışmak için gelecek aylarda üçüncü bir ülkede yüz yüze görüşmesi planlanmaktaydı. Hatırlanabileceği gibi daha önce ABD Başkanı Biden, Putin’in “Katil” olduğunu söylemiş, bunun üzerine Putin yüz yüze tartışabileceklerini söylemesine karşın bu teklif ret edilmişti. Bu sefer Kremlin tarafından son yapılan açıklamada Putin ve Biden arasında bir zirvenin muhtemel olmadığına yönelik sürpriz bir açıklama yapılmıştır. Bu açıklamanın hemen ardından ABD Hazine Bakanlığı, siber saldırı girişimi ve başkanlık seçimlerine müdahale gerekçesiyle Rusya ekonomisini hedef alan bir dizi yaptırım açıklamış, Rusya Dışişleri Bakanlığı ise ABD'nin agresif davranışlarının kararlı şekilde karşılık göreceğini söylemiştir. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'ya getirilen yeni bir dizi yaptırımla ilgili daha ileri gidebileceklerini ancak orantılı olmayı tercih ettiklerini belirterek, üstü kapalı şekilde Putin’i “İklim Zirvesi” kapsamında görüşmeye zorlamaktadır. Ayrıca İngiltere ve Almanya gibi batı dünyasının önemli ülkeleri de ABD ile müttefik olarak hareket etmektedir.

NATO’nun önemli bir üyesi olan Türkiye’nin kuzeyinde yaşanan gerilimin artmaya devam edeceği görülmektedir. Diğer yandan Libya ile “Deniz Yetki Alanları” konusunda müzakere çabası içerisinde olan ve Türkiye’nin bu konudaki hâkimiyeti ve başarısı ardından diplomatik olarak yenilgiye uğrayan Yunanistan, Türkiye ile görüşmeye önem vermeye karar vermiştir. Dün Türkiye’de görüşmelerde bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, birlikte bir pozitif gündem oluşturabileceğini, ekonomi alanında ve ilişkilerin bu şekilde ilerleyebileceğini açıklamıştır. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da sorunların iki komşu ülke olarak çözülebileceğini açıklamıştır. Kuzeyde yaşanan gerginliğin bu gelişme üzerindeki etkisi merak edilmektedir. Daha öncede önümüzdeki süreçte Türkiye’nin bazı kazanımlar veya tavizler elde edebileceğini belirtmiştik.

Ekonomik tarafta ise TCMB, Para Kurulu Toplantısı ardından faiz oranında bir artırıma gitmemiş, fakat karar sonrası açıklanan metinde değişme gidilmiştir. Bir önceki metne göre daha karmaşık ve güvercin bir yapı oluşturulması piyasanın pek hoşuna gitmezken, kurda geçici de olsa yükseliş, borsada düşüş gerçeklemiştir. Günün sonunda politika faizi enflasyon oranının üzerinde olacağı belirtilirken, önümüzdeki süreçte baz etkisinden kaynaklı enflasyonun kendisinde değil ama rakamında yaşanabilecek geri çekilme ile politika faizinde bir indirime gidilebileceğine dair risk güçlenmiştir.

Küresel piyasalara batığımızda, Avrupa borsaları dün karışık bir seyir izlerken, Alman DAX, Fransız CAC 40 ve İngiltere FTSE 100 gibi endekslerin günü yükselişle tamamladığı görülmektedir. ABD endeksleri de aynı şekilde %1 civarında yükseliş kaydetmiştir. ABD 10 yıllık tahvil faizi, son rakamlara göre artış gösteren enflasyona rağmen, 1,58% seviyesine gerilerken, VIX korku endeksi 16,57 seviyesine demir atmış gözükmektedir. DXY Dolar endeksi ise 91,73 ile negatif görünümünü korumaktadır. ABD vadelileri bugün için yataya yakın bir açılışı işaret ederken, Asya borsalarında sınırlı alımlar ön plana çıkmaktadır.

Bu gelişmeler ışığında Bist 30 endeksine baktığımızda, 1415-1420 seviyelerde tutunulması ardından 1475 seviyesine doğru bir yükseliş gerçekleştiği görülmektedir. Endeks ilk denemde 1475 direncini aşamamıştır. Teknik olarak 1475 ve 1505 bölgesi satışların yoğunlukta olabileceği bir bölge olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bölgenin aşılması endekste yeni bir yükseliş eğiliminin başlangıcına işaret edecektir. Aksi takdirde tekrar 1415 seviyesine doğru bir geri çekilme söz konusu olabilir.  

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir