May’in İstifası Sonrası Avrupa Nasıl Şekillenecek?

 | 27.05.2019 11:28


May’in İstifası Sonrası Avrupa Nasıl Şekillenecek?
IşıkFX Haftalık Forex Bülteni 27.05.2019

Haftaya Google (NASDAQ:GOOGL), Qualcomm ve Intel (NASDAQ:INTC) gibi firmaların Huawei ile donanım, yazılım ve teknik hizmetler alanında iş yapmayı bıraktığını açıklaması ile başlanırken buna karşı Çin kaynaklarına göre Apple’a yönelik geçici de olsa tarifeleri yükseltilebileceği belirtilmesi, ticaret gerginliğinde artarak devam etmesine neden olduğunu söyleyebiliriz. Çin tarafından daha ihtiyatlı olarak karmaşık açıklamalar hafta boyu devam ederken Çin Merkez Bankası’nın anlaşma olmamasına karşın gerekli tedbirlerin alınabileceğini iletmesi kritikti. Hafta sonuna doğru ise ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Çin arasında sürdürülen ticaret müzakerelerinde hızla bir anlaşmaya varılabileceğini öngörürken tehlikeli olarak tanımladığı Huawei'nin ABD-Çin ticaret anlaşması içine girebileceğini söylemesi önemliydi. Diğer bir jeopolitik risk unsuru oluşturan ABD-İran arasında son dönemde yaşanan gerilim Orta Doğu'da tansiyonu artırırken Trump’ın: ‘’İran savaşmak istiyorsa bu resmen İran'ın sonu olur. Bir daha ABD'yi tehdit etmeye kalkmayın.’’ sözleri endişelerin yerinde olduğunu göstermekte. Küresel piyasada haftaya damga vuran olay ise İngiltere Başbakanı Theresa May’in istifa etmesiydi. May yaptığı açıklamada 7 Haziran’da istifa edeceğini, referandumdan çıkan kararı yerine getirmek için uğraştığını ancak gerçekleşmemesinden ötürü üzüntü duyduğunu dile getirirken yerine gelecek ismin parlamentoda konsensüs sağlaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bundan sonraki süreçte İngiltere’de koltuk mücadelesi ve Brexit’in geleceği merakla beklenirken AB yetkililerinden halen anlaşmalı olarak Brexit yapılabileceğinin dile getirilmesi pozitifti. Bu arada Avrupa Parlamento seçimleri tamamlanırken mevcut aşamada kurulacak koalisyon ile AB’ni de kaderini belirleyeceği bir sürece girdiğini de hatırlatmış olalım.

Yurtiçine geldiğimizde, hafta boyunca S400-F35 ikilemi ve Suriye eksenindeki jeopolitik risklerin yanı sıra, YSK’nın 31 Mart 2019’da yapılan İstanbul yerel seçimlerini yeniletme yönünde vermiş olduğu kararın gerekçesi de takip edildi. Bunun dışında, BDDK’nın 100 Bin Dolar ve üzeri döviz alımlarında, dövizin hesaba aktarılması ve kullanıma açılmasının 1 gün valörlü olması yönündeki kararı tartışmalara neden olurken TCMB’nin swap piyasasında Türk Lirası faizini yüzde 25.50’den yüzde 24’e çekmesi önemliydi. TCMB ayrıca 9 Mayıs’tan bu yana ara verdiği haftalık repo ihalelerine yüzde 24 faizle yeniden başladığını duyurarak örtülü faiz indirimi olarak tanımlanan bir adım atarken kurun buna ilk tepkisi yukarı yönlü ataklar olarak görüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise, “İvme Finansman Paketi” adı altında bir paket açıklarken; Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ın katılımı ile düzenlenecek özel finansman paketi kapsamında 4 temel özelliği taşıyan sektörün toplamda 30 Milyar Euro destekleneceğini belirtti. Albayrak ayrıca: Senenin ikinci yarısından itibaren büyüme ve cari işlemler dengesinde pozitif veriler görülmeye başlanacağını, işsizlik oranında da en kötünün geride kaldığını söylese de paketin yine harcamaya yönelik büyüme adımı olarak görülmesi soru işareti yarattı.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Bu hafta içinde Türkiye’de 1.çeyrek büyüme verisi ve dış ticaret açığı rakamları sonuçlanacakken S-400 meselesi ve seçim belirsizliği gündemde kalmaya devam etmekte. Ayrıca önceki haftalarda olduğu gibi pro-aktif piyasa yapıcılarının piyasa müdahaleleri de söz konusu olabilir. Yurtdışında da ABD 1.çeyrek öncü büyüme rakamı ve Çin Mayıs ayı PMI rakamları gibi önemli veri akışları bulunurken haber akışında Brexit, Avrupa Parlamento’sunun son durumu, ticaret görüşmeleri ve jeopolitik riskler takip edilemeye devam edilecek.