Merkez Bankası Riskleri Görüyor ama Aksiyon Almıyor

 | 14.07.2021 16:37

Enflasyon, ülkenin ekonomik durumuna göre belli oranda gerekli, düşükken artırıcı politikalar uygulanırken yüksekken de faiz ile dengelenmeye çalışılır. ABD, uzun zamandır düşük enflasyonla mücadele ediyor ve pandemi sonrası arz-talep durumu, emtia ve gıdadaki yükseliş gibi faktörler enflasyonu %5,4’e kadar çıkardı. Öte yandan üretici fiyatları da %7’yi aştı. Fed için bu seviyeler korkutucu değil ve önemli olan ne sürede bu seviyelerin devam ettiği yani birkaç aylık bir yükselişi kalıcı enflasyon olarak görmüyorlar. ÜFE, enflasyonun gelecek ayda da yüksek kalacağına işaret ediyor, ama Fed aceleci davranmak bir yana istihdama odaklanmış durumda. Bu durum, kantarın topuzu çok kaçmadıkça Fed’in enflasyonu tolere edeceği, gelir başta olmak üzere istihdamı takip edeceğini gösteriyor ki bu son derece anlaşılır. Çünkü gelir eşitsizliğinin pandemi döneminde oldukça artması ve süreçte işsiz kalanların oranının yüksek olması ekonomi için son derece kötü. Üstüne bir de enflasyonun yükselmesi demek ciddi bir bozulma demek, bu nedenle komite sorunları ve öncelikleri takip ediyor.

Enflasyondan beslenen altın için son veri yükseliş sağladı ve fiyat Haziran FOMC sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Bugün %1 yükselişle 1.830 dolara çıkan onsta 1.858 dolar direncini izlemeye devam ediyoruz.

Yurt içinde ise yılın 7. Para Politikası Kurulu Toplantısı yapıldı. Lafı hiç uzatmadan şunu söylemek isterim:

Merkez bankası küresel enflasyondan yurt içine kadar tüm riskleri sayıyor, enflasyonun yaz ayında artacağını söylüyor, ama sıkı para politikası devam edecek diyerek faizi sabit tutuyor. Son 4 ayda enflasyon giderek yükseldi, kur rekor tazeledi, zam için elbette ki Temmuz beklendi, üretici fiyatları ve tarım ürünleri tarafında maliyetler son yılların zirvesine çıktı. Bu veriler gelecek dönemde de göstergelerin yükselmeye devam edeceği anlamına geliyor, fakat bunları bilen ve sıralayan merkez, ne faizi artırıyor ne de sözlü yönlendirmeye gerek duyuyor, sadece faiz enflasyondan yüksek olacak ifadesini kullanarak pasif kalmaya devam ediyor. Bu noktada Fed ya da diğer merkez bankaları gibi metindeki ifadelerde anlam aramaya çalışmak doğru değil, çünkü metin kendi başına çelişkili.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Piyasalar merkezin kararına tepki vermedi ve son günlerde düşüşte olan USD/TRY kuru bugün de 8,60 altı denemeler yapıyor. Kurda rekor seviyeden gelen gerileme için düşüş demek çok da doğru değil, çünkü bu seviyeler bir- iki ay öncesinin rekor seviyeleriydi.

BİST 100 tarafında bayram öncesi nakit isteği dün satışa neden oldu, bugün ise son işlemlerin 12 gün sonra takas edileceğinin açıklanmasıyla yükseliş var. Endeks önemsediğimiz 1.360 puanı koruyor ve bu destek üzeri kapanışlar fiyatta bir süre 1.430-1.360 aralığının devam etmesini sağlayabilir. İşin getiri kısmına bakarsak Mart ayında TCMB Başkanının görevden alınması sonrası yaşanan kayıp ne silinebildi ne de borsaya talep oldu. Bu dönemde bile malum sorunlar nedeniyle TL varlıklarda seçici olunurken küresel ekonomilerde sıkılaşma başladığında durum çok daha kötü olabilir.