Önümüzdeki Hafta: Fed'in Şahin Duruşunu Koruması Piyasalarda Oynaklığı Artırabilir

 | 29.08.2022 14:04

  • Fed’in daha verilere dayalı hale gelmesiyle birlikte tarım dışı istihdam raporunun önemi arttı
  • Fed ekonominin güçlülüğünü istihdama dayandırıyor
  • Düşüş trendinin detaylı teknik incelemesi
  • Yatırımcıların faiz beklentilerini yeniden fiyatlamasının trend senkronizasyonuna denk gelmesiyle birlikte, hisseler teknik açıdan son ayların en yüksek oynaklığını gösterme potansiyeline sahip.

    Fed Başkanı Jerome Powell Jackson Hole’da, Fed’in gevşemeye doğru dönüş yaptığını iddia eden ve bir ayı piyasasının bir zemin olduğuna kesin olarak bakan yatırımcılara hayatın gerçeklerini hatırlattı. Genel olarak Fed’in mesajını ve özellikle de Powell’ın yorumlarını takip eden herkes, merkez bankası başkanının elinden geldiği kadar net olmaya çalıştığını görmüştür: faizler, görülebilir gelecekte yüksek kalacak. Powell aynı zamanda merkez bankasını yönlendirme sunmak yerine verilere bağlı olacağını yineledi.

    Sürekli boğalar, FOMC Temmuz toplantısındaki iki noktaya odaklandı: (1) Üyelerin yönlendirme sunmaktan verilere dayalı hareket etmeye kayması ve (2) faiz indirimlerini bir noktada yavaşlatmanın uygun olabileceği ifadesini dile getirmeyi kabul etmeleri. İkinci noktanın anlamsız olduğunu, ilkinin ise Fed’i yönlendirmenin kısıtlamalarından kurtardığı için aslında şahin olduğunu iddia etmiştim.

    Yine de, Fed artık tamamen verilere dayalı olduğu için, verilerin artık bankanın daha yüksek faiz oranlarına yönelik yolunda daha güçlü bir etkiye sahip olacağı iddia edilebilir. Bu yüzden, Cuma günkü tarım dışı istihdam raporu sonrasında yatırımcıların ekranlarına daha da yapışmalarını bekliyorum.

    Hem Powell, hem de Başkan Joe Biden bir resesyonun muhtemel olmadığını göstermek adına istihdamın yüksek olduğunu vurguladı. Powell yalnızca bir resesyonun olmadığını düşündüğünü söyleyerek daha temkinli olsa da, Biden olasılığı direkt olarak reddetti: “Bugün Wall Street’te bir resesyonda olup olmadığımıza dair çok şey konuşulacak. Ancak istihdam piyasasına, tüketici harcamalarına ve iş yatırımlarına baktığımızda, ikinci çeyrekte ekonomik ilerleme işaretleri görüyoruz.“

    Uygulamayı İndirin
    Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
    Şimdi İndir

    Ancak yüksek istihdamı bir resesyon ihtimalini reddetmek adına kanıt olarak göstermek hatalı, çünkü işgücü piyasası faiz oranlarındaki yükselişe en son tepki veren piyasa. Diğer yandan, konut piyasası ise faiz artışlarına ilk tepki veren piyasa. Konut piyasası şu an bir düzeltmede ve hatta bir çöküş bile yaşayabilir.

    Ek olarak, manşet istihdam verilerinden sonuçlara varmak analiz değildir. Biden, istihdamın dengesiz olduğunu belirtmedi. Şu an bir işgücü açığı var. Çalışanlar bunun çok iyi bir şey olduğunu düşünebilir, çünkü işverenler çalışanları kazanabilmek adına tekliflerini artıracak. Ancak bu resesyonlara yol açar. Neden? Bir örnek: Bu durum hâlâ devam eden arz krizini daha da kötüleştirecektir.

    Şimdi piyasalara dönelim.

    Yatırımcılar Fed’in geri adım atmadığını nihayet anladıklarında, hisselerini satma yarışına girdiler. Ya benim rallinin başlangıcından bu yana argümanlarımı sunduğum yazılarımı okumadılar, ya da bireysel yatırımcıları yanlış yönlendirme amacı taşıdığım gibi ilginç teorilerle beni bir “sürekli ayı” olarak tanımlayarak yazdıklarımı görmezden geldiler. Sanki bu boyutta bir etkiye sahipmişim gibi.

    Dow Jones Industrial Average Cuma günü 1.000 puandan fazla, ya da %3 düştü. S&P 500 endeksi %3,37, Russell 2000 ise %3,3 geriledi. Ancak Nasdaq 100 %4 düşüşle en kötü performansı gösterdi. Bir süredir, faiz oranlarındaki artış yüksek değerlemelerini daha tehlikeli hale getirdiği için teknoloji sektörünün en savunmasız olduğunu iddia ediyordum. Perşembe günkü yazımda Günün Grafiği yazım için Dow yerine S&P 500 endeksini seçtim. Aslında Nasdaq 100’de daha büyük bir düşüş beklentisindeyim, ancak daha kapsamlı bir analiz adına S&P 500’ü seçtim ve bu analizim Pazartesi ve Salı günkü yazılarımda devam edecek. Buna uygun olarak, bu yazıda hisselerin bütününü temsil etmesi için S&P 500’ü kullanacağım.

    Belirttiğim gibi, S&P 500 %3,37 düştü, ancak endeksin teknoloji bileşeni Nasdaq 100’den de daha fazla, %4,27 geriledi. Enerji yalnızca %1,17 düşerken, kamu hizmetleri onu %1,53 gerilemeyle takip etti. Şimdi grafiğe bakalım.