Önümüzdeki Hafta: Hisselerdeki Ralli Devam Edecek Ancak 3 Tehlike İşaretine ve Sektör Rotasyonuna Dikkat

 | 06.09.2020 17:41

  • Teknoloji sektöründeki düşüşü açıklamaya yönelik çeşitli anlatılar
  • Altın ve dolar kritik arz-talep kalelerini yeniden test etti
  • Petrol 40 doların altına düştü
  • Perşembe günü başta teknoloji sektöründeki devler olmak üzere yaşanan keskin düşüş sonrasında ABD hisseleri Cuma günü biraz olsun toparlansa da S&P 500, NASDAQ, Dow Jones ve Russell 2000 endeksleri yine de üst üste ikinci günü de kayıpla kapatarak işlemleri iki haftanın en düşük seviyesinde tamamladı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, haftanın kapanışıyla birlikte volatilite Wall Street'e geri döndü.

    Geniş bir varlık sınıfı yelpazesinde yatırımcılar Haziran'dan bu yana en inişli çıkışlı sürece tanık oldu, ancak şiddetli düşüşü teknoloji hisseleri yaşadı.

    Teknoloji Sektöründe Bariz Bir Nedeni Olmayan Çöküş

    S&P 500 Cuma günü %3'lük kaybını %0,8'e kadar çekmiş olsa da, NASDAQ endeksleri işlemlerin ilk iki saatinde %5'in üzerinde düşüş yaşadı. Hem NASDAQ Composite, hem de NASDAQ 100 kaybı %-1,27'ye kadar azalttı.

    En büyük teknoloji şirketlerinin hisselerine sahip olanlar en sağlam sinirlere ihtiyaç duydu. Apple (NASDAQ:AAPL) bir noktada %8,1 kadar değer kaybetse de, günü 0,07'lik artışla tamamlamayı başardı. Ancak diğer büyük isimlerin yatırımcıları o kadar şanslı değildi. Alphabet (NASDAQ:GOOGL) %3,1'lik kayıpla kapanırken, hemen arkasında %2,9 değer kaybeden Facebook vardı.

    Finans sektörü teknolojideki çöküşe rağmen en iyi performansı göstermeyi sürdürerek, genel endeksteki kayıpları telafi etti. Sektör kaydettiği %0,75'lik tırmanışla Sanayi Ürünleri (%0,25) ve Materyaller (%0,06) ile benchmarka destek sağladı. Ancak kalan tüm sektörler düşüş yaşarken, en kötü performansı İletişim Hizmetleri (%-1,8) ve Teknoloji (%-1,4) gösterdi.

    Düşüşe neyin sebep olduğuna dair çeşitli anlatılar var. Bariz bir katalist görünmese de, şüpheliler arasında algoritmalar, opsiyonlar ve fazla esneyen hisselerde gerçekleşen kâr satışları gösteriliyor.

    Uygulamayı İndirin
    Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
    Şimdi İndir

    S&P 500'ün geçen haftaya kadar teknoloji hisselerinin kırdıkları yeni rekorlarla birlikte üst üste dört hafta boyunca tırmandığı düşünülürse bu mantıklı bir çıkarım.

    Muhtemel bir açıklama: sektör rotasyonu, yani yatırımcıların kârlarını realize etmek amacıyla gereğinden fazla alınmış bir segmentten, gereğinden fazla satılmış bir segmente kayması. Eğer gerçekten de durum buysa, hisse piyasası için en iyi gelişme olabilir — katılımcıların döngüsel trendlere uyum sağlamasıyla birlikte daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir yükseliş trendi elde edilir. Aksi halde piyasa basitçe bir balon oluşturacak ve bu balon da nihayetinde patlayacaktır.

    Ancak bu, zayıf ellerin oyun dışı bırakılmaları sonrasında teknoloji hisselerinin yükselmeye devam edemeyeceği anlamına gelmiyor. Sonuç olarak artık evden çalışma koşullarında yaşıyoruz ve bu da teknoloji sektörü için ciddi bir artı. Hatta salgının ortadan kaldırılması sonrasında bile, işlerin çalışanların daha sık, ya da daha düzenli olarak evden çalışmasına imkan verecek şekilde yeniden yapılandırılmasıyla birlikte bir zamanlar normal kabul ettiğimiz dünyanın tamamen değişecek olması muhtemel.

    Okuyucularımızın da bildiği gibi, yaşanan güçlü ralliye rağmen inatla düşüş eğilimimizi sürdürüyoruz. Hala bu rallinin ekonomik temellerden kopuk olduğuna inanıyoruz. Sonuçta hisselerde uzun yılların en iyi kazançlarının elde edildiği çeyrekte ABD GSYİH'si tarihin en kötü çeyreklik performansı olan %-32'lik bir daralma yaşadı ki bu oran bundan önceki en kötü çeyrek olan 2. Dünya Savaşı sonrası (1958 1Ç) çeyreğindeki düşüşün üç katından, 2008/2009 finansal krizinin en kötü çeyreğindeki oranın ise dört katından fazla bir düşüş.

    Düşüncemiz hala yatırımcıların beklentilerin çok üzerinde gelen veriler sonrasında gelecek büyümesine gereğinden fazla odaklandıkları yönünde ve herkese daha kısa bir süre önce tarihin en hızlı ayı piyasası düşüşü ile toparlanmasına ve Büyük Buhran'dan bu yana en kötü resesyonuna tanık olduğumuzu hatırlatıyoruz.

    Bir aşı ya da tedavi bulunana dek devam edecek olan korona virüs endişeleri bu düşüşü tetiklemiş olabilir, ancak görünürdeki toparlanmanın arkasında neyin olduğu da aynı netlikte: merkez bankalarının ve hükümetlerin agresif mali ve parasal teşvik uygulamaları. Bu seviyede teşviklerin geçmişte örneği olmadığı için, devamlı bir yükseliş trendi için bu faktörlere daha ne kadar güvenebileceğimizi kimse bilemez.

    Yine de, teknik veriler S&P 500'ün rallisinin henüz tamamlanmamış olabileceğine işaret ediyor.