Önümüzdeki Hafta: Kazanç Raporları Dönemi Bankalarla Başlıyor; Döngüsel Rotasyon Oynaklığı Artıracak

 | 10.04.2022 17:10

  • Fed giderek şahinleşiyor
  • Tahvil faizleri üç yıllık zirvelere yükseldi
  • Yatırımcılar hisselerden tahvillere, büyüme hisselerinden değer hisselerine kayacak
  • Hisselerde döngüsel bir rotasyon devam ederken, hem yeni, hem de süregelen bazı olumsuz faktörler önümüzdeki haftada ciddi bir oynaklığa yol açacak. Merkez bankası politika kararları ve enflasyon verileri, yatırımcıların daha sıkı bir para politikası beklemeye devam edip etmemeleri gerektiğini belirleyecek.

    Büyük küresel bankalar da son kazanç raporlarını yayınlamaya başlayacak ve bu raporlarda, bazı uluslararası bankaların büyümelerini sürdürmek adına neden stratejilerinde değişiklik yapmak zorunda kalabileceklerine dair ipuçları bulabiliriz.

    h2 Döngüsel Rotasyonda İkinci Dalga/h2

    2020’deki ilk COVID-19 dalgasının ardından, ekonominin durumuna karşı hassas sektörler yüksek performans gösterdi. Salgın döneminde, yatırımcılar Teknoloji ve İletişim Hizmetleri hisselerine yönelmişti. Sundukları ürün ve platformlar sokağa çıkma yasaklarında evden alışverişi, sosyalleşmeyi ve çalışmayı mümkün hale getiren şirketlerin hisseleri değer kazanmıştı. Aynı zamanda, eski normal düzenle ilişkili şirketlerin hisseleri ise gözden düşmüş ve fiyatları ciddi kayıplar yaşamıştı.

    Sonra bir dönüm noktası geldi. Yatırımcılar, büyüme hisselerinden elde edebilecekleri tüm kazancı artık tükettiklerini fark etti ve bir anda gıda, giyim, kamu hizmetleri ve ulaştırma gibi ‘standart’ faaliyetlerdeki şirketlerin hisseleri yeniden popülerleşti. Uzun süre gözden uzak kalan bu hisselerin, düşük fiyatlarında değer sundukları fark edildi.

    Böylece, Wall Street kitlesi Enerji, Finans, Sanayi ve Malzeme gibi sektörlere doğru bir rotasyon gerçekleştirdi. Şimdi de, para politikasındaki sıkılaşmayla birlikte yatırımcılar yine teknoloji sektöründen ve küçük piyasa değerli hisselerden (small-cap) çıkıyor, çünkü yükselen faiz oranları teknoloji şirketlerinin yüksek değerlemelerini haklı çıkarmayı zorlaştırıyor. Daha küçük boyutlu yerel şirketler de yüksek faiz oranlı bir ortamda başarılı olmak için gerekli kaynaklara ve esnekliğe sahip değil.

    Uygulamayı İndirin
    Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
    Şimdi İndir

    Peki sırada ne var? Büyük piyasa değerli, teknoloji sektörü dışındaki şirketler.

    Cuma günü piyasalarda tanık olduğumuz aktivite, bu durumu ortaya koydu. Yatırımcılar büyüme hisselerinden değer hisselerine ve defansif hisselere yöneliyor. Teknoloji ağırlıklı NASDAQ 100 endeksi %1,41 düşüşle majör endeksler arasında en kötü performansı kaydederken, Russell 2000 %0,76 düşüşle onu takip etti. Haftanın son işlem gününü yükselişle tamamlayabilen tek endeks, %+0,4’le Dow Jones oldu. S&P 500 endeksi ise %0,27’lik kayıpla en iyi ikinci performansı kaydetti.

    Aynı ilişki haftalık manzarada da görünür vaziyette: Russell 2000 haftada %4,62 düşerken, NASDAQ 100 onu %3,59’luk bir kayıpla takip etti. Bir kez daha, Dow Jones yalnızca %0,27’lik kayıpla en iyi performansı gösterirken, S&P 500 %1,27 düşüşle ikinci sıradaydı.

    Aynı model, SPX’teki sektörler arasında da belirgin: teknoloji hisseleri bir yıla kadar olan tüm zaman aralıklarında ekonominin durumuna hassas sektörler karşısında kayıp yaşadı.

    Cuma günü, Teknoloji %1,4’lük düşüşle tüm sektörler arasında en büyük kaybı yaşadı. Enerji %2,75’lik sıçramayla en iyi performansı kaydederken, onu %1,01 artışla Finans takip etti.

    Haftalık bazda, Teknoloji %3,82 değer kaybetti. Yatırımcıların güvenliğe kaçışıyla birlikte Sağlık Hizmetleri %3,45 yükseldi ve sektördeki hisseler rekor zirveler kaydetti. Enerji hisseleri ise %3,21 artışla ikinci sıradaydı.

    Aylık görünümde ise, Sağlık Hizmetleri %11,98, Malzeme ise %10,92 değer kazandı. Teknoloji ve İletişim Hizmetlerinde ise artışla %6 civarında kaldı.

    Son bir yılda, İletişim Hizmetleri %-11,52’ye kayıp yaşayan tek sektör olurken, Enerji %63,95’lik artışla ilk sırada yer aldı.

    Belki de daha bariz olan bir diğer ölçüt de, NASDAQ 100 ve Russell 2000 endekslerinin şu an resmen ayı piyasalarında olmaları. Ayı piyasası, bir varlığın ya da endeksin son zirvesinden en az %20 gerilemesini tanımlar.

    Russell 2000 8 Kasım’daki rekoru ile 27 Ocak’taki düşük seviyesi arasında %20,93 düştü. NASDAQ 100 ise 19 Kasım’daki zirvesiyle 14 Mart düşük seviyesi arasında %21,28 değer kaybetti.

    S&P 500 ise 3 Ocak’taki rekorundan 8 Mart’taki düşük seviyesine kadar yalnızca %13,95 gerilerken, Dow Jones 4 Ocak – 8 Mart arasında kayıplarını %11,33’le sınırladı.

    Russell 2000 aynı zamanda diğer majör endekslere kıyasla teknik açıdan daha kötü bir durumda gibi görünüyor.