Petrol Stokları: Yılın Geri Kalanında Ne Kadar İyileşme Bekleyebiliriz?

 | 13.08.2020 13:16

Bu makale 13.08.2020 tarihinde İngilizce olarak yayınlanmıştır.

İkinci çeyrek, petrol şirketleri için kötü geçti. Exxon Mobil (NYSE:XOM) ve Chevron (NYSE:CVX) gibi endüstri devleri, milyarlarca dolarlık kayıplar raporladı. Dünyanın en kârlı petrol şirketi Suudi Aramco (SE:2222) bile kârında geçen yılın aynı çeyreğine göre %73 düşüş bildirdi.

Tüm bunlar, Suudi Arabistan’ın Nisan ayındaki aşırı üretim politikasının petrol arzını artırırken fiyatları düşürmesinden ve pandemiden dolayı yaşanan ekonomik karantinaların talebi azaltmasından bu yana bekleniyordu.

Bu gelişmelere bakarsak düşünülmesi gereken iki önemli soru var:

  1. Suudi Arabistan’ın normal üretim seviyelerine döndüğü ve ülkelerin yeniden açıldığı bu zamanda petrol fiyatları ne kadar iyileşebilir?
  2. 2020’nin ikinci yarısında petrol şirketlerimim performansı ne kadar iyi olabilir?

Suudi Aramco’nun Genel Görünümündeki Sorun

Suudi Aramco, Pazartesi günkü kazanç raporunda yılın ikinci yarısı için çok olumlu bir manzara sundu. CEO Amin Nasser’e göre enerji devi, ikinci yarıda kârında iyileşme olması için Asya’da artan petrol talebine bel bağlıyor. Görünüşe bakılırsa bu iyi bir strateji gibi. Asya, özellikle de Çin, 2020 başında petrol talebinde en büyük düşüşü yaşayan bölge oldu ve Avrupa ve Kuzey Amerika petrol talebinin en düşük noktayı gördüğü Mart ve Nisan ayında toparlanmaya başladı.

Suudi Aramco ham petrolünün %70-75’i Asya’ya gidiyor, yani şirket, Asya’nın artan petrol talebinden daha fazla faydalanacak şekilde konumlandı. Ancak bu manzarada ciddi bir sorun var.

Petrol küresel bir emtiadır ve Asya talebi, küresel petrol fiyatının ayarlanmasındaki en önemli faktör değil. Son birkaç aydır Çin’de artan talebin gelmesiyle bile petrol fiyatları çarpıcı derecede stabil durumdaydı, son iki buçuk aydır 40-45 dolar aralığında küçük hareketler yaşadı.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

ABD en büyük petrol tüketicisi ve dünyanın en büyük ekonomik gücü. Yani ABD ekonomisine ve petrol talebine ilişkin haberler, küresel petrol fiyatlarının düzenlenmesinde Çin talebine veya Çin’in ekonomik büyümesine ilişkin bilgilerden daha büyük bir rol oynama eğiliminde. Piyasa fiyatı artmazsa Aramco, resmi satış fiyatlarını artırma konusunda zorluk çekecek.