Dolar/TL, Piyasadaki Faiz ve CDS Son Derece Riskli Bölgelerde

 | 17.05.2022 12:44

Bu ay TL varlıklarda küresel piyasalardan ayrışan bir satışa tanık oluyoruz. Özellikle son hafta itibarıyla satışlar hızlandı. Sebepleri arasında doların küresel piyasalarda yükselmesini gösteremiyoruz. Neden?

Dolar bu yılın ilk 5 ayında dünyada değerlendi, tahvil faizleri yaklaşık 4 yılın zirvesine ABD Dolar Endeksi ise 20 yılın zirvesine çıktı, fakat dolardaki güçlenme TL’nin içinde yer aldığı gelişen ülke paralarında TL kadar kayıp yaratması. Rusya – Ukrayna savaşı ve stratejik durumu nedeniyle bu yıl Macaristan forinti %13,5 değer kaybederken Polonya da benzer durum nedeniyle %10 düştü. Güney Kore wonu %6, Tayland bahtı %4 ve Güney Afrika randı %0,5 oranında değer kaybederken Meksika pesosu %2,5 ve ruble %14 yükselirken TL, bu yıl dolar karşısında %18,5 oranında değer kaybıyla ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada ise %14 kayıpla Arjantin pesosu var.

Dünyada enflasyon son yılların en yükseğinde ve Fed de faiz artırımı sürecinde iken gelişen ülke merkez bankalarının çoğu da risklere karşı sıkı para politikasına geçti. Bu nedenle kayıpları TL’ye göre daha az. TL’ye ait göstergelere bakalım:

Risk primi olan 5 yıllık CDS 715 puan ile zirvede. Grafik gecikmeli geldiği için bu seviye yer almıyor. 2008 küresel krizinin ardından CDS’te yaşanan yükselişlerin çok büyük kısmı iç gelişmelerden kaynaklanıyor. 2018’de Trump’ın ekonomik saldırı tehdidi, 2020’de Merkez Bankasına olan baskı ve isim değişiklikleri, 2021’de para politikasında değişikliğe gidilmesi ile CDS 480 baz puanı ardından 580 baz puanı aştı ve nihayetinde 700 baz puanı da aşarak en kötü seviyeye geldi. Ortalama olarak 300 baz puan üzeri çok riskli görünürken Türkiye CDS’i dünyada en yüksek sıralamada. Bizden önce Arjantin’in olduğunu söylemek inan ki çok üzücü.