Ons Altında Kayıplar Telafi mi Ediliyor?

 | 17.08.2021 09:26

Fed’in aksiyonları açısından önem arz eden Temmuz ayı enflasyon verisi aylık bazda yüzde 0,5 ile bir miktar ivme kaybederek dolar tarafında değer kaybına yol açmıştı. Yıllık bazda yüzde 5,4 ile bir önceki ay rakamını korusa da bu rakam Fed’in tahvil alım programını beklenenden önce azaltması noktasında beklentileri zayıflattı. Böylece dolardaki geri çekilme potansiyeli ons altın tarafında toparlanma hareketi yarattı. Özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin dünkü seansta yüzde 1,26 seviyesine varan oranda geri çekilme potansiyeline girmesinin emtia yükselişlerine destek olduğu söylenebilir.

Diğer taraftan haftalık işsizlik maaşı başvuruları 375 bin kişi ile beklentilere paralel seviyede gerçekleşirken, Michigan Tüketici Güven Endeksi Temmuz ayında 70,2 ile beklentilerin oldukça altında kaldı. Bu veriye rağmen ABD borsaları haftayı risk iştahı yüksek tamamlarken, yeni haftada oluşan dolar baskısı ile değerli metalde hafif baskı unsurlarının arttığını gördük. Diğer taraftan Fed yetkililerinin tahvil alım programını küçültmeye başlamak için tartışma içerisinde yer alması sonrasında Citigroup ABD Hisse Başstratejisti Tobias Levkovich ise, yatırımcılara daha fazla volatiliteye hazırlıklı olmaları konusunda uyarıda bulundu. Bu gelişmenin akabinde güvenli limanlara olan talebin artması Ons Altın’da 1795 direncine yönelik atakları desteklemiş bulunmakta. Haftanın ilk işlem gününde ise Ağustos ayı New York Empire State İmalat Endeksi’nde oluşan zayıflamanın da piyasalardaki risk iştahını bozucu etkisinden söz edilebilir.

Bu gelişmelerin akabinde 1795 seviyesine yönelik yukarı yönlü atak içerisinde yer alan ons altında bu seviye üzeri kapanışın devamında 1815 ve 1836 direnç seviyelerine yönelik yükselişler hız kazanabilir. Ancak emtiada 1795 seviyesinden gelebilecek olan dönüşlerde ise 1775 ilk destek, bu seviye altında ise 1756 ve 1734 destek seviyelerini kademeli olarak takip ediyoruz.