Ons Altında Kısa ve Orta Vadede Hangi Seviyeler Önemli?

 | 28.03.2023 14:09

Mart ayında beklenmedik bankacılık krizi ile sarsılan piyasalar bu hafta itibarıyla nefes almaya çalışıyor. Ancak piyasaları geren iki konu ver: Biri merkez bankalarının faiz artırımları, diğeri de her an yeniden derinleşebilecek bankacılık krizi.

Merkez Bankaları bu ayki toplantılarını bankalarda yaşanan krizin ardından gerçekleştirdiler ve durumu kontrol edilebilir gördüklerini belirterek faiz artışına da devam ettiler. Çünkü enflasyon ABD’de de Euro Bölgesi’nde de İngiltere’de de İsviçre’de de birçok diğer ülkelerde de son ayda yeniden artışa geçti. Enflasyonu yükselten kalemlerde kira büyük paya sahip olsa da son ayda gıda fiyatlarında dikkat çeken bir artış var, hem de küresel fiyatların gerileme göstermesine rağmen.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) son yayımladığı Şubat raporuna göre Mart 2022’de savaşın etkisiyle rekor yüksek seviyeye çıkan gıda fiyatları Nisan’dan itibaren yani 11 aydır üst üste geriliyor. Şubat’ta dikkat çeken yükseliş şeker fiyatlarında görüldü. Şeker fiyatları bir ayda %6,9 oranında artış gösterdi. Şeker fiyatlarındaki artış ise gıda içinde yer alan içecekler başta olmak üzere paketlenmiş ürünlerde fiyat artışına neden oldu. Mart ayı verileri 7 Nisan’da açıklanacak.

Cuma günü ABD’den gelecek kişisel tüketim harcamaları ise tüketicinin TÜFE sepetine göre daha fazla alanda yaptığı harcamaları gösterecek. Veride artış olması enflasyonun Mart’ta da canlı kalmaya devam ettiği algısını artırabilir.

Bu ne anlama geliyor?

Verideki artış Fed’in Mayıs’ta da 25 baz puanlık faiz artışı yapabileceği beklentisini yükseltebilir. Aynı zamanda şimdilik Haziran olarak görülen son faiz artışından itibaren bekleme sürecinin de uzun kalabileceği anlamına gelebilir. Daha dolaylı olarak da bu yıl için beklenen faiz indirimi olasılığı azalabilir.

Faiz artışlarının devam etmesi ve bekleme süresinin de uzun olması ekonomide durgunluk kaygısının da artması demek.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Kötü senaryo ise, bankacılık krizinin derinleşmesi, bu olasılık Fed’in bekleme süresini ve faiz indirimine başlama süresini kısaltabilir, ama bu durum aynı zamanda ekonominin de daha fazla hasar alması anlamına geliyor. Dolayısıyla şu anda piyasalar için en kötüsü olası bir kriz. Ve bundan ne kadar uzaklaşılırsa enflasyon-faiz fiyatlamasına da o kadar dönülecektir.

Bugün altındaki değişim hakkında bir şeyler belirtmek isterim.

Hatırlarsak 50 baz puanlık artış olasılığı arttığında ons altın gereğinden fazla kayıp vererek 1.960 dolardan 1.805 dolara gerilemişti. Mart ayında altındaki yükseliş hızının fazla olmasının nedeni de aslında bir miktar önceki fazla kaybı telafi etmekti. Diğer durum ise doğal olarak güvenli liman özelliği oldu.

Şimdi 2.000 dolar denemesinin ardından bahsettiğim piyasa rahatlaması ile ons fiyatı 1.950 dolar yakınında işlem görüyor. Endişe ne kadar azalırsa altının yükseliş ivmesi de o kadar azalır. Üzerine kriz fiyatlaması yerini yeniden belirttiğim enflasyon-faiz döngüsüne bırakırsa ve veriler de enflasyonda yükseliş beklentisi yaratırsa altında 1.876 dolara doğru sarkma yaşanabilir. Ancak bu seviyenin düşük olduğu asla söylenemez.

Uzun vadeli grafiğe baktığımızda 1.876 dolar son derece güçlü bir seviye. 14 haftalık hareketli ortalama ise bu seviyenin de üzerinde. Hatta 52 haftalık hareketli ortalamanın 1.800 dolar üzerinde olması da altının yükselişini hızlandırmak için bahane aradığını teyit ediyor.