Ons Altında Zayıf Görünüm Arttı

 | 02.03.2021 08:57

Haftayı oldukça güçlü bir duruş ile tamamlayan dolar endeksi kaynaklı ons altın fiyatları ciddi değer kaybına uğradı. Özellikle Fed’in faiz politikaları açısından önemsediği PCE fiyat endeksinde meydana gelen hafif yukarı yönlü ivmelenmenin dolar tarafındaki kazançlı görüntüyü arttırdığı söylenebilir. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki ciddi yükselişin de emtia düşüşlerinde etkisi büyük ölçüde hissedildi. Yeni haftada ABD’nin 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin ABD Temsilciler Meclisi'nde onaylanmasının pozitif etkisi hissedilirken, şimdi gözler Senato’nun kararına çevrilmiş bulunmakta. Bu kapsamda ABD Başkanı Biden’ın paketin bir önce kabul edilmesi noktasında çağrıda bulunduğunu görüyoruz. 

ABD ekonomisindeki gelişmelere bakacak olursak, Covid-19 salgını sonrasında ekonomide toparlanma ibareleri görülürken, Şubat ayı imalat PMI rakamı 58,6 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. ISM imalat PMI rakamında ise 60,8 ile 3 yılın en yüksek seviyesi kaydedildi. Bu gelişmelerin akabinde endekslere gelen alım potansiyeli, değerli metale ilişkin talebin zayıflamasını da büyük ölçüde tetikledi. 

Bu veri sonrasında dolar varlıkları üzerinde korunan değer kazanımı değerli metal üzerinde toparlanmaları zayıflatıyor. Yeni haftada tahvil faizlerindeki normalleşme ons altındaki düşüşleri sınırlarken, genel senaryoda aşağı yönlü eğilim korunmaya devam ediyor. Özellikle 1720 seviyesi altına sarkma gerçekleştiren değerli metalin 1700 desteği ile beraber düşüşlerine 1680 ve 1660 eşikleri çerçevesince hız kazandırması beklenebilir. Ancak olası bir toparlanma ihtimalinde ise ilk olarak 1725 direnci üzeri kapanışları takip ediyoruz. Bu seviye üzeri bir fiyatlama oluşması durumunda kademeli direnç seviyelerimiz ise 1745 ve 1765 eşikleri olacak.