Ons ve Dolar/TL Desteğiyle Yükselen Gram Altında Rekor Olasılığı Güçleniyor

 | 04.08.2022 16:24

Resesyona giren ABD ekonomisinde 3. çeyreğe ait ilk göstergeler olumlu değil. Özellikle imalat sektöründeki yavaşlama sürerken hizmet tarafında da belirgin bir toparlanma yok. Bunun sebebi elbette ki maliyetlerdeki yükselişin devam etmesi.

Fed Başkanı Powell, son toplantıda iki konu üzerinde çok durdu. İlki, ne olursa olsun enflasyonu düşürmek için tüm araçların kullanılacağı. İkincisi, ekonomik yavaşlamanın göze alınmasına karşın istihdamda keskin bir bozulma olmamasına gayret edileceği.

Son FOMC toplantısının ardından açıklandı büyüme rakamları ve ABD ekonomisi iki çeyrekte de daraldığı için teknik olarak resesyona girdi. Fakat Yellen’dan Biden’a ve Fed yetkililerine kadar herkes ağız birliği yapmış gibi resesyonu kabul etmedi. Gerekçe olarak da istihdam ve işgücü piyasasının güçlü oluşunu gösterdi. Bu nedenle yarın açıklanacak ve Eylül FOMC öncesi açıklanacak 2 istihdam datasının önemi de arttı.

Bugün açıklanan ve sektördeki durumu en taze haliyle gösteren haftalık işsizlik maaşı başvuruları 6 bin kişi artarak 261 bine çıktı. Oysa Nisan’da 167 bin ile rekor düşük seviyedeydi başvurular. Pandemi öncesi 180-200 bin ortalamasını makul gören Fed için yine bu seviyelerin aşılmaması önemsenirken rakam 261 bine çıktı ve Ocak sonrası iyileşme etkisi azaldı.

İstihdam sektöründe yavaşlama sinyali veren başvuruların artmasında elbette maliyete bağlı düşük üretim ve artmaya başlayan faiz oranlarının etkisi var. Bu sonuç zaten iktisadi olarak beklenen bir durum ama burada Fed’in müsamahasının ne kadar olduğu önemli. Eğer tarım dışı istihdamda son iki aydaki bozulma artar ve işsizlik oranında da yükseliş dikkat çekecek seviyede olursa Fed, Eylül sonrası için faiz artış hızını azaltabilir.

Yarınki tarım dışı istihdam öncesi Fed yetkilileri enflasyonu düşürmek için azami çaba göstereceklerini söylediler ve piyasalarda 75 baz puan fiyatlaması bir miktar arttı. Yarınki rakam düşük gelirse 50 baz puan beklentileri netlik kazanabilir. Piyasalar zaten en az 50 baz puana kesin gözüyle baktıkları için önemli olan bu beklentiyi zayıflatacak sonuçlardır.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Bu hafta ABD-Çin gerilimi ve zayıf ABD verileri ons altını desteklemeye devam ediyor. Eğer istihdamda beklenenden kötü bir performans gerçekleşirse altın haftayı 1.800 dolar yakınında kapatabilir. Bir diğer olasılık olan pozitif veri Fed’e alan yaratacağı için altında şu anki seviye olan 1.780’lerden 1.755-1.750 dolar aralığına gerileme olabilir.

Ons fiyatı 1.676 doları koruyarak yükseliş trendi içinde kalmaya devam ediyor ve biz bu trend içinde 1.780-1.676 dolar aralığını satış baskısının arttığı bölge 1.780-1.876 dolar aralığını ise gelişmelere bağlı tepkilerle toparlanama bölgesi olarak izliyoruz. Yükselişin hız kazanması içinse 1.876 doların aşılması gerektiği görüşündeyiz. Şimdilik fiyatlama son dönemdeki bant içinde normal ilerliyor.

Dikkat çekmek istediğimiz taraf gram altın. Malum dolar/TL 18 sınırında ve geri çekilme yaşamıyor ki bu durumu riskli buluyoruz. Buralardan gelecek her alım rekor ihtimalini kuvvetlendiriyor. Ve daha önemlisi kur, doların küresel fiyatlamasından ziyade TL’deki kaybın etkisiyle yükseldiği için verilere bağlı küresel dolar fiyatlaması kuru istenen ölçüde etkilemeyebilir. Üzerine altın 1.845 dolara doğru ilerleme sağlarsa gramda tarihi zirve olan 1.060 TL aşılabilir.

Gram bugün 1.033 TL’ye çıkarak Haziran’daki yıl içi zirveye yaklaştı. Biz 995 TL üzeri korundukça fiyatta aşırı alım bölgesi olarak isteğin canlı kalacağını düşünüyoruz.