Otomotivdeki Küresel Çip Sıkıntısı, Paladyumu 2021'in En Kötü Emtiası Haline Getirdi

 | 14.12.2021 16:51

Yıla oldukça ümit verici bir başlangıç yapmıştı, hatta bir noktada ons başına 3.000 doların üzerinde rekor zirveleri bile gördü.
 
Ancak otomobil çiplerinde yaşanan küresel tedarik zinciri sıkışıklığı, benzinli araçlarda katalist ve emisyon arıtıcı işlevi gören paladyuma darbe vurarak emtiadaki sıralamanın en arkalarına yolladı ve değerli metal şimdi 2021'de neredeyse %32'lik bir kayıpla karşı karşıya.
 
Dizel araçlarda aynı işlevi gören platin de pek iyi bir çizgi izlemedi ve 2021'de %14'ün üzerinde kayıp yaşamış durumda.
 
Hebba Alternative Investments'ın Pazartesi günü paylaştığı blog yazısında, "Son verilere göre, otomobil üretiminde en kötü dönem geride kalmış olabilir gibi görünüyor." ifadesi kullanıldı.
 
Yatırım şirketine göre Platin Grubu Metalleri, ya da PGM'de yer alan iki metalde durum normale dönmese de, "üçüncü çeyrek kadar kötü değil."
 
Bu yüzden, Hebba küresel çapta otomobil üretiminde yaşanan iyileşmeye rağmen paladyumda ciddi boyutta spekülatif açığa satışların devam etmesini şaşırtıcı buldu.
 
"Otomobil üreticilerini ve sundukları görünümleri takip etmekteydik ve şirketlerin büyük bir bölümü üçüncü çeyreğin en zorlu çeyrek olduğunu ve üretimin artmaya başladığını söyledi." ifadelerini kullanan Hebba'ya göre, örneğin Toyota Motors (NYSE:TM) yedi aydan sonra ilk kez Aralık ayı üretiminin takvime uygun gerçekleşmesini bekliyor.
"Aynı zamanda, üretimdeki artışla birlikte üreticilerin stokları daha normal seviyelere geri getirmek için kapatmaları gereken büyük bir farkın olduğunu biliyoruz ve bu da platin ve paladyum da dahil olmak üzere otomobil sektörüyle ilgili her varlık için ciddi bir boğa sinyali."
 
Salı günü vadeli işlemlerde 1.685 doların altında seyreden paladyum, Hebba'ya göre "çok cazip bir fiyat noktasında" bulunuyordu.
 
Bu yüzden, önümüzdeki yıl paladyum fiyatlarında bir yükseliş dönemi olabilir.
 
Hebba'ya göre "Büyük spekülatif kısa pozisyonlar dramatik tersine dönüşleri mümkün kılıyor."
"Otomobil stoklarının son on yılın en düşük seviyelerinden yeniden artırılma sürecinin başlamasıyla birlikte 2022 otomobil üretiminde tarihi bir yıl olabilir. Otomotiv şirketlerinde satın alma müdürlerinin 2022'deki üretim artışları öncesinde gerçekleştirecekleri alımlar da paladyumda yaşanacak herhangi bir fiyat artışını destekleyebilir."
 
Bu yıl fiyatta yaşanan çöküşte tanık olduğumuz gibi, Hebba'ya göre "otomobil üreticileri potansiyel olarak tarihi bir üretim artışı döneminde stoklarını yeniden oluştururken (paladyumda yaşananların) tam tersine tanık olabiliriz."
"Özellikle de fiyatların yükselmeye başlaması durumunda, bu şirketlerin satın alma müdürlerinde ellerinden geldiği kadar PGM satın alma yarışı başlayabilir (2019'da paladyum için %30 daha fazla ödeme yapıyorlardı)."
 
Eylül 2021'de paladyum ithalatı özellikle güçlüydü; Eylül 2020'deki 178.000 ons ve Eylül 2019'daki 241.000 onsa kıyasla, bu dönemde 213.000 ons paladyum ithal edildi.
 
Ek olarak, net paladyum ithalatı (ithalat eksi ihracat) 2019'a kıyasla daha yüksekti; 2019'daki 140.000 ons ve 2020'deki yalnızca 9.000 onsa kıyasla, Eylül 2021'de 151.000 onsluk net ithalat gerçekleştirildi.
h2 Ancak Hem Paladyum, Hem de Platinde Teknik İndiktatörler Zayıf/h2