Petrol Talebi Yavaşlayıp Arz Sıkılaşırken, İzlenmesi Gereken 3 Kilit Piyasa Etkeni

 | 30.05.2019 12:15

Şimdiye kadar yılın başından beri istikrarlı bir şekilde artan fiyatlar ile 2019, petrol yatırımcıları için iyi, aylardır resesyonun yaklaşmakta olduğunu tahmin eden analistlere ve pek çok gözlemciye sürpriz bir yıl oldu. Ancak küresel ekonomideki gerileme gittikçe güçlenirken, iyi haber/kötü haber sarkacı sonunda ağırlıkla negatif tarafa kayabilir. Yine de aynı zamanda, sıkılaşan arz, petrol yatırımcılarının majör petrol üretici ülkelerdeki gelişmeleri yakından izleyeceği ve bu çatışma sinyalleri de sürprizlerin devam edebileceği anlamına geliyor.h2 1. Küresel Ekonomik Göstergeler/h2

Daha çok ekonomik gösterge, yaklaşan küresel ekonomik durgunluk işaretlerinin arttığını gösteriyor. Bu, petrol piyasasında durgunluğa veya düşüşe neden oluyor, çünkü yatırımcılar ekonomik bir durgunluğun ham petrole ve ilişkili ürünlere olan talepte düşüş ile sonuçlanacağından korkuyor.

Çin ve ABD arasındaki ticari görüşmelerin durumu her zaman petrol talebine ilişkin beklentiler üzerinde baskı yarattı ancak son gelişmelerin bir kısmı daha büyük endişeleri canlandırdı. Wall Street Journal raporuna göre, küresel çapta hükümet tahvil verimleri pek çok yılın yeni düşük seviyelerine geriledi. Bu, resesyonun ufukta olduğu anlamına gelmiyor, ancak yatırımcıların ekonomi sağlığına ilişkin endişeli olduğuna işaret ediyor.

Morgan Stanley’den bir analist bu haftanın başında ABD’nin “resesyon nöbetinde” olduğunu söyleyerek ateşe körükle gitti. IHS Markit’e göre ABD’de mamul mal siparişi Nisan ayında beklenenden daha büyük düşüş yaşadı ve ABD imalatında işletme aktivitesi üç yılın düşük seviyesine geriledi.

İlgi yavaşlayan ekonomik aktiviteyi gösteren indikatörlerde olmaya devam ettikçe, petrol fiyatlarının artması mümkün değil.