Piyasalar, Salgındaki Artış ve Yeni Varyantın Etkisiyle Düşüş Yaşıyor

 | 26.11.2021 11:56

Ralli yapan dünya borsaları, geçen hafta salgındaki artışa çok tepki vermedi, fakat Güney Afrika'da yeni bir varyantın tespit edilmesinin ardından borsalar düşüşe geçti. Avrupa'da Avusturya tam kapanmaya giderken Almanya, Hollanda ve diğer bazı ülkeler ise kısıtlamalara başladı, aslında Almanya da tam kapanma taraftarıydı, fakat bu reddedildi. Dünya Sağlık Örgütü, aşılanma oranının yaz döneminde azaldığını belirterek kışa doğru vaka artışında uyarmıştı ve şimdi Avrupa 4. dalgayı yaşarken yeni varyantın bulaş hızı araştırılıyor. Ülkemizde de aşılanma oranı azaldı ve kışa girişle vakalarda artış var, fakat yetkililer özellikle okullar için bir kapanmanın olmayacağının altını çiziyor.

Salgının bugün borsalardaki etkisine baktığımızda, Avrupa'daki öncü endekslerden CAC 40 ve DAX %4 gerilerken Asya'da da Hang Seng %3 ve Nikkei %2,5 düşüşte. Gelişen ülke borsalarında Rusya (RTSI) %4, Hindistan Nifty 50 %2,5 ve Türkiye BİST 100 %1,3 düşüş yaşıyor.

Küresel fiyatlamaya uyumlu ve aynı zamanda dolar bazında ucuz olmasını nedeniyle alımlardan destek alarak yükselen Borsa İstanbul, bu hafta 1.834 puan ile rekor kırmasının ardından bugün güne %1 düşüşle başladı. Endeksteki düşüşte en büyük pay BİST Ulaştırmadan geliyor. Salgındaki yeni dalga ve bazı bölgelere seyahat kısıtlamasının getirilmesi, ilerleyen haftalarda daha sert önlemler alınabileceğine işaret ediyor ve bu durumdan da ulaştırma en çok etkilenen endeks olarak bugün düşüşe öncülük ediyor. Hemen arkasından yine bu durum nedeniyle BİST Turizm %3 düşüşle bugün gerilerken borsada bugün ilk yarıda sadece BİST Odun, Kağıt & Baskı ve BİST Teknoloji pozitif ayrışıyor. Covid fiyatlamasının devam etmesi durumunda borsada yaşanacak düşüşlerde 1.730 puanı ilk destek noktası olarak izleyeceğiz. Gelecek günlerde salgın etkeni hızlı yükselişin düzeltmesine bahane olarak görülürse 1.645 puan söz konusu olabilir.

Petrolde de salgın fiyatlamasını görüyoruz, brent bugün %5'e yakın kayıpla 78,0 dolara geriledi. Kısa vadede destek olarak izlediğimiz 76,0 dolar seviyesinin korunması için gelecek hafta yapılacak OPEC+ toplantısındaki açıklamalar etkili olacaktır. Üretici ülkelerin günlük 400 bin varillik üretim kotasını artırması beklenmiyor, fakat hem ekonomik yavaşlama hem bu dönemdeki yeni kısıtlamalar nedeniyle gelecek aylar için oluşturulacak kota oranı beklentiden az olursa bu durum fiyatı destekleyebilir. 76, doların kırılması durumunda 70,0 ve 65,0 dolar seviyeleri söz konusu olabilir, ancak bizim genel beklentimiz petroldeki oynaklıklara karşın fiyatın yükselmeye devam etmesi yönünde.