Piyasalarda Sonbahar

 | 13.09.2021 08:16

Geçtiğimiz süreçte FED ve ECB tarafında varlık alım programlarının azaltılacağına yönelik sözlü yönlendirmeler piyasaların gündeminde en önemli konu olurken, diğer birçok ülkenin merkez bankası daha sıkı para politikasına geçişi başlatmış bulunmaktadır. Gırtlağına kadar likiditeye boğulmuş piyasalar ise şimdiden “sıkı para politikası” senaryosunu, yani suyun geri çekileceği fiyatlamaya başlamıştır. Fakat suyun ne kadar yüksek olduğu ve bu geri çekilmenin oldukça uzun süreceği piyasalarca görmezden gelinmektedir.  

Diğer taraftan ekonomideki toparlanmanın devamlılığına dair soru işaretlerini destekleyen bazı öncü sinyaller, izlenecek patikaya dair soru işaretleri doğurmaktadır. Ayrıca, FED ısrarla enflasyondaki artışın geçici olduğunu vurgularken, arz tarafındaki sorunlar nedeni ile fiyat artışlarının devam edebileceği riski değerlendirilmektedir. Küçük bir örnek olarak, geçtiğimiz günlerde Meksika körfezinde yaşanan Ida kasırgası ve Asya’da yaşanan Haişen tayfunu liman trafiğini olumsuz etkilemiş, iklim değişikliğine bağlı yaşanabilecek tayfun sayısındaki artışın arz kaynaklı fiyat artışı destekleyebileceğini göstermiştir. Düşük büyüme ve yüksek enflasyon senaryosu içerisinde “Stagflasyon” terimi karşımıza çıkarken, merkez bankalarının bu senaryoya kayıtsız kalamayacağı, tekrar reflasyonist bir sürecin başlayabileceği de tartışılmaktadır.

Yurt içerisinde ise 19% politika faizini neredeyse bir senedir koruyan TCMB’nın, 19,25% olan enflasyona ve fiyatlardaki artışın devam etmesine karşı elinde başka silah kalmadığı tartışılmaktadır. Faiz oranlarında yeni bir artış, bağımsızlığını kaybetmiş olan TCMB için imkânsız gözükmektedir. Böyle bir durumda başkan değişikliğine kesin gözü ile bakılırken, iyimser ekonomistler politika faizinin sabit kalmasının yeterli olacağını, yeter ki bir faiz indirimine gidilmemesini söylemektedir. Önümüzdeki süreçte faiz nedeni ile TCMB üzerinde siyasi baskı artacak gibi dururken, siyasilerin OVP ve diğer hedefleri doğrultusunda Dolar kurunun 9,5 TL olabileceği hesaplanmaktadır.

Küresel piyasalara baktığımızda, geçtiğimiz hafta satışların ön planda olduğu görülmektedir. Bununla birlikte VIX korku endeksi 20,95 seviyelerine yükselmiş, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise 1,334% seviyesine yerleşmiştir. DXY Dolar endeksi ise 92,73 ile yönünü tekrar yukarı çevirmiştir.  ABD vadelileri yeni hafta için pozitif bir başlangıcı işaret ederken, Asya borsalarında is satıcılı seyir devam etmektedir.

Bu gelişmeler ışığında Bist 30 endeksine baktığımızda, 1570 seviyesi üzerinde bir kez daha oluşan satış baskısı ile 1535 destek seviyesi üzerine gelindiği görülmektedir. Endeks 1570 seviyesi üzerinde yeni bir trend yakalamak istese de gerek küresel gerek yurt içi haber akışı ve gelişmeler bunu desteklememektedir. 1535 destek seviyesi altında satışların devam etmesi beklenirken 1500 destek seviyesi dikkatle takip edilecektir. 1535 seviyesi üzerinde kalınması durumunda ise 1535-1570 bandı içerisinde bir konsolide çalışması görebiliriz.  

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir