Risk Unsurları Ön Planda!

 | 24.02.2020 08:26

24.02.2020 IşıkFX Sabah Bülteni

Risk Unsurları Ön Planda!

Yurtiçi tarafta geçtiğimiz hafta TCMB’nin Para Politikası Kurulu Toplantısı piyasaların odak noktasındaydı. TCMB, faiz oranlarında 50 baz puan indirim kararı alırken, politika faiz oranını da 10.75 seiyesine çekmiş oldu. Toplantıda alınan kararlarda ekonomi görünümdeki toparlanmanın yukarı yönlü bir trend içinde devam ettiğine vurgu yapıldı. Diğer taraftan geçtiğimiz hafta genelinde jeopolitik risk unsurları TL varlıkları üzerinde hareketliliğin artmasına neden oldu. Özellikle geçtiğimiz hafta Türkiye-Rusya heyetlerinin Moskova’da yaptığı görüşmeler sonrasında bir uzlaşı sağlanamazken devamında gerilimin iyice artması tedirginliğin artmasına neden oldu. Ve bu gelişmelerin devamında Türkiye ile rejim güçleri arasında saldırıların başlamış olması ve bölgede artan tansiyon kur tarafında 6.10 seviyesinin geçilmesine neden oldu. Haftanın kapanış gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmede de iki liderin, yapılan tüm anlaşmalara bağlı olduklarını ifade etmesi dikkatleri çekti. Önümüzdeki hafta İdlib başta olmak üzere bölgesel konuları ele almak için Rus müzakere heyetinin Türkiye’ye geleceği belirtildi. Bu hafta ise Türkiye’nin, hem Rusya hemde ABD ile ilişkilerine yönelik gelişmeler gündemin ilk sırasında olup nitekim piyasa fiyatlamaları açısından kritik önem taşımaktadır.

Diğer taraftan küresel piyasalarda coronavirüs salgınının Çin dışında da yayılmasının getirdiği panik ortamıyla beraber Borsalarda satış hareketi meydana gelirken güvenli liman ürünlerinden ons altın son 7 yılın en yüksek seviyelerinde seyrine devam ediyor. Geçtiğimiz süre zarfında Çin Merkez Bankası’nın, virüs salgınının ekonomiye yansımasını azaltmak adına likidite desteğinin yanı sıra faiz oranlarında da indirim kararı alarak Çin ekonomisinin sekteye uğramaması adına adımları olmuştu. Ancak şu anda görüldüğü üzere virüs salgınının Çin ve diğer ülkelerde varlık göstermesi özellikle ekonomi bileşenlerinde vereceği hasar risklerin daha da artış göstermesine neden olabilir. Bununla beraber geçtiğimiz haftanın son işlem gününde açıklanan Euro Bölgesi İmalat PMI rakamları 49.1 seviyesinde açıklanırken 2019 yılının Şubat ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Bununla beraber Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi rakamları aylık bazda yüzde -1.0, yıllık bazda yüzde 1.4 seviyesinde beklentilere paralel açıklandı. Günün devamında ise ABD’de açıklanan PMI rakamları takip edildi. Üretim PMI rakamları 50.8, Hizmet PMI rakamları ise 49.4 seviyesinde gerçekleşirken Markit Bileşik PMI rakamları 49.6 seviyesinde açıklandı. Genel görünüm itibariyle piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen PMI rakamları sonrasında takip edilen Mevcut Ev SAtışları rakamları Ocak ayında yüzde -1.8 piyasa beklentilerine karşın yüzde -1.3 seviyesinde açıklandı.

Uygulamayı İndirin
Küresel finans piyasalarını takip etmek için her gün Investing.com uygulamasını kullanan milyonlarca kişiye sen de katıl!
Şimdi İndir

Yeni haftanın ilk işlem gününde ise; yurtiçi tarafta Kapasite Kullanım Oranı, İmalat Güveni ve bunun dışında küresel tarafta Almanya Mevcut Değerlendirme datası ve Almanya İFO İş İklimi Endeksi rakamları takip edilecektir. Bunun dışında günün genelinde risk unsurlarına yönelik gelişmeler yakın takibimizde olup piyasa fiyatlamaları açısından volatil işlemlere neden olabilir.